Wednesday, January 3, 2018

ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗ (η επίγνωση της ζωντανής σιωπηλής παρουσίας) ~. Άτμαν Νιτυανάντα



ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗ (η επίγνωση της ζωντανής σιωπηλής παρουσίας μέσα μας)

Η αυτεπίγνωση είναι το κέντρο της πνευματικής ζωής και της μεταμόρφωσης μας.

Αν θέλαμε με δύο λόγια να πούμε την ουσία της πνευματικής άσκησης είναι αυτεπίγνωση και μη ταύτιση.

Η μόνη άγκυρα για να πιαστούμε και να μην ταυτιστούμε και χαθούμε  στο λαβύρινθο του νου (σκέψεις, φαντασίες, πεποιθήσεις, παρορμήσεις, κατώτερες συγκινήσεις και στην φιλαυτία του) είναι η βαθιά σιωπή (εσωτερική σιωπηλή παρουσία) στο κέντρο της ύπαρξης μας, που είναι ανέγγιχτη από ότι συμβαίνει στο σώμα και στον νου. Είναι ένα πεδίο καθαρής επίγνωσης ελεύθερο από τις διακυμάνσεις του νου. Έχοντας επίγνωση του πεδίου της σιωπηλής παρουσίας μέσα μας μπορούμε να παρατηρούμε ότι συμβαίνει στο πεδίο του νου (σκέψεις, συναισθήματα, παρορμήσεις, αισθητηριακές αντιλήψεις) χωρίς να ταυτιζόμαστε με όλες αυτές της μηχανικές αντιδράσεις του κατώτερου μηχανικού νου και να υποφέρουμε τις συνέπειες της ταύτισης με αυτές.

Η επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας (αυτεπίγνωση) μας επιτρέπει να έχουμε απόσταση από τις σκέψεις τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις και τα εξωτερικά αντικείμενα και να φωτίσουμε τα σκοτάδια της άγνοιας του εγώ και του κατώτερου νου.  Μόνο με το φως της επίγνωσης μπορούμε να ελευθερωθούμε από την πλάνη του εγώ του νου και των αισθήσεων.

Αυτό που απαιτείται να κάνουμε δηλαδή κάθε στιγμή είναι να σταματάμε την ταύτιση με τα αντικείμενα, το σώμα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις και τις φαντασίες και να επιστρέφουμε συνειδητά στο κέντρο της ύπαρξης, σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας που είναι το φως της Συνειδητότητας και η αληθινή μας φύση.

Ξεχνώντας τον Εαυτό μας γινόμαστε υποχείρια του κατώτερου νου και του εγώ και προσκολλιόμαστε στις αισθητηριακές εμπειρίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη  του κατώτερου ρατζασοταμασικού εγώ σε όλες του τις εκφράσεις (λαγνεία, λαιμαργία, θυμός, ζήλια, απληστία, ματαιοδοξία, φόβο κ.λπ.) και την απομάκρυνση μας από την ειρήνη, την αγάπη και την ευδαιμονία της αληθινής μας φύσης (Πνεύμα, Συνειδητότητα, Ψυχή).

Ενθυμούμενοι τον Εαυτό μας (την εσωτερική σιωπηλή παρουσία) γυρίζουμε σπίτι μας και μπορούμε να βάλουμε τάξη στον νου μας ώστε να επανακτήσουμε την ελευθερία μας και να εκφράσουμε την εσωτερική μας αλήθεια, την ειρήνη και την αγάπη πλήρως και με καθαρότητα.

Σχετικά άρθρα