Wednesday, January 17, 2018

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΡΟΝΤΟΣ ~ Μπαγκαβάντ Γκίτα 18




ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΡΟΝΤΟΣ
Σύμφωνα με τις τρεις ποιότητες-γκούνας (Σάττβα-Ράτζας-Τάμας) 

Απόσπασμα από το κεφάλαιο Κεφ. 18. 23-28 της Μπαγκαβάντ Γκίτα

ΣΑΤΤΒΙΚΗ/ΟΣ

Η δράση που είναι αναγκαία να γίνει, που γίνεται χωρίς προσκόλληση, χωρίς έλξη ή αποστροφή, από κάποιον που δεν αποβλέπει στον καρπό της δράσης, αυτή η δράση λέγεται Σαττβική.
Εκείνος (ο δρών ή ενεργών) που είναι ελεύθερος από προσκόλληση, ελεύθερος από αλαζονεία, προικισμένος με σταθερότητα και θέληση, και που παραμένει ίδιος (ανεπηρέαστος) στην επιτυχία και στην αποτυχία ονομάζεται Σαττβικός. 

ΡΑΤΖΑΣΙΚΗ/ΟΣ

Αλλά η δράση η οποία γίνεται από κάποιον που επιζητά την εκπλήρωση των αισθητηριακών επιθυμιών ή κάποιου κέρδους, από έπαρση, με υπερβολική προσπάθεια, αυτή λέγεται Ρατζασική.
Εκείνος (ο δρών ή ενεργών) που είναι γεμάτος πάθος, που επιθυμεί (αποβλέπει) να αποκτήσει τον καρπό της δράσης, ο άπληστος, ο σκληρός, ο μη-αγνός, που παρασύρεται από την χαρά και τη λύπη,  λέγεται Ρατζασικός. 

ΤΑΜΑΣΙΚΗ/ΟΣ

Εκείνη η δράση που γίνεται από πλάνη, χωρίς να υπολογιστούν  οι συνέπειες που θα έχει, η απώλεια, η βλάβη, και η δική του ικανότητα, αυτή λέγεται Ταμασική.
Εκείνος (ο δρών ή ενεργών), ο ασταθής (άστατος), ο χυδαίος, ο άκαμπτος (ανελαστικός), ο δόλιος, ο μοχθηρός (κακεντρεχής), ο απελπισμένος ( απεγνωσμένος), ο νωθρός (τεμπέλης), και αναβλητικός, λέγεται  Ταμασικός.