Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΑΝΑ ~ Σουάμι Σιβανάντα

 ~ Σουάμι Σιβανάντα

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΑΝΑ (Πνευματική άσκηση) 
Από τις διδασκαλίες του Σουάμι Σιβανάντα 

Η πίστη αποτελεί προϋπόθεση για την πνευματική σάντανα. Την πίστη ακολουθεί η πρακτική. Η πεποίθηση πρέπει να γίνει πράξη. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε τη σάντανα, δεν πρέπει να την εγκαταλείψετε. Όλες οι διαδικασίες στο σύμπαν είναι σταδιακές, όλα γίνονται βήμα προς βήμα. Πρέπει να δείξετε υπομονή κι επιμονή. Στη πνευματική σάντανα δεν συνεργάζεται απλά κάποιος με θετικές δυνάμεις. Υπάρχουν αντίθετες ενεργητικές δυνάμεις, επιθετικές και αποθαρρυντικές. Tότε είναι απαραίτητη η δύναμη. Ενώ επιμένετε, χρειάζεστε το κουράγιο να παραμείνετε σταθεροί, να νικήσετε τις καταιγίδες και να προχωρήσετε παρά τις δυσκολίες που επιχειρούν να σας βγάλουν από το μονοπάτι της σάντανα. Γι' αυτό, πρέπει να εισέλθετε και να βαδίσετε στο μονοπάτι της σάντανα με ισχυρή πίστη, πρακτικές εφαρμογές, επιμονή, προσοχή ακόμα και στις παραμικρές λεπτομέρειες, όπως και με δύναμη για τις δοκιμασίες. 

Ποικίλες δυσκολίες εμφανίζονται όταν ξεκινάτε τη σάντανα,. Οι δυσκολίες αυτές πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. Μια αξιοσημείωτη δυσκολία που συναντούν οι αναζητητές είναι όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν δυνάμεις περισσότερο εσωτερικές παρά εξωτερικές. Γι' αυτό το λόγο, ενώ συνεχίζετε με τις πνευματικές σας πρακτικές, όπως είναι η επανάληψη του ονόματος του Θεού και η καλλιέργεια των αρετών, πρέπει να εκπαιδεύσετε ένα τμήμα του νου να ενεργεί σαν προσεκτικός οδηγός. Μόλις εμφανιστούν τα εμπόδια, οι άσχημες σκέψεις, οι μη πνευματικές δυνάμεις, οτιδήποτε βλαβερό για τη σαντανα, ο νοητικός αυτός ελεγκτής θα πρέπει να έχει εξασκηθεί στην αντιμετώπιση και καταστολή των αντικρουόμενων δυνάμεων. Αυτό επιτυγχάνεται μονάχα με τη μεθοδική καλλιέργεια και πρακτική. 

Το μονοπάτι του πνευματικού αναζητητή περνά μέσα από μια εκπληκτική ζούγκλα με δυσκολίες και διλήμματα, προβλήματα και παράδοξα. Ένα τέτοιο ανησυχητικό παράδοξο είναι ότι ο νους είναι ταυτόχρονα ο καλλίτερός σας φίλος και ο πιο πικρόχολος εχθρός. Ο νους γίνεται πραγματικός φίλος μονάχα αφού εκπαιδευτεί σταδιακά για κάτι τέτοιο. Η βοήθεια ξεκινά αφού ο αναζητητής έχει προχωρήσει ικανοποιητικά στην πνευματική σάντανα. Μέχρι τότε ο νους θα πρέπει να θεωρείται σκληρός και απατηλός εχθρός. Είναι απίστευτα διπλωματικός, πονηρός και διεφθαρμένος. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά πλήγματα που οφείλονται στην επιδεξιότητα του νου είναι όταν ο αναζητητής νιώθει και φαντάζεται απατηλά ότι γνωρίζει το νου του πολύ καλά και ότι δεν μπορεί να εξαπατηθεί, ενώ στην πραγματικότητα απατάται οικτρά. 

Ο νους έχει την ικανότητα να κάνει τον αδαή αναζητητή να σκέφτεται με σιγουριά ότι αυτός είναι ο κύριος, ενώ στην πραγματικότητα είναι υποχείριο του νου. Η εξαπάτηση γίνεται με ήπιο τρόπο. Γι' αυτό, προσοχή! Μόνο με την ενδοσκόπηση, την ανάλυση, τη διάκριση, τη προσοχή και την προσευχή μπορείτε να κατανοήσετε τους επιδέξιους χειρισμούς αυτού του υπέροχου οργάνου που αποκαλείται νους, και να υπερβείτε τα τεχνάσματα και τις δολοπλοκίες του. 

Όταν βαδίζετε στο πνευματικό μονοπάτι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να συναντήσετε εκατοντάδες αποτυχίες. Στην αρχή το μονοπάτι θα σας φανεί πολύ σκληρό, με αγκάθια, απότομο και γλιστερό. Είναι σαν ξυράφι. Θα πέσετε πολλές φορές, όμως αν είστε ειλικρινής και επίμονος στην πρακτική σας, θα σηκωθείτε γρήγορα και θα ξαναπερπατήσετε με μεγαλύτερο ζήλο, τόλμη και χαρά. Κάθε αβεβαιότητα θα σας φέρνει ένα βήμα πλησιέστερα στην επιτυχία, ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στο λόφο της πνευματικής γνώσης. κάθε πέσιμο θα σας δώσει πρόσθετη δύναμη για να ανεβείτε ακόμα πιο ψηλά στη κλίμακα της γιόγκα. Μην παραιτηθείτε από το ιδανικό. Μην αποθαρρυνθείτε. Σύντομα θα λάβετε πνευματική δύναμη από μέσα. Ο εσωτερικός ένοικος θα σας οδηγήσει και θα σας ωθήσει προς τα πάνω. 

Οι δοκιμασίες δυναμώνουν τους αναζητητές. Αν προσαρμόζεστε σε οποιοδήποτε περιβάλλον και συνθήκες θα αναπτυχθείτε γρήγορα. Όταν ο Θεός δοκιμάζει, δίνει παράλληλα καινούρια δύναμη, υπομονή και ισχύ για να αντέξουμε τις δοκιμασίες. Δεν υπάρχει λόγος να θρηνείτε. Πείτε ακόμα μια φορά, «Ας γίνει το θέλημά Σου.» Όλοι οι άγιοι και οι σοφοί, οι προφήτες και οι οραματιστές έπρεπε να βιώσουν τρομακτικούς αγώνες και να περάσουν από σκληρές δοκιμασίες πριν φτάσουν το στόχο. Η πνευματική σας ανάπτυξη μετριέται με το μέγεθος της νίκης σας πάνω στις εξωτερικές συνθήκες και περιβάλλοντα, στα προβλήματα και τις δυσκολίες, τις αντίξοες συνθήκες και τις ανταγωνιστικές επιρροές. Ένας γιόγκι διατηρεί πάντα έναν ισορροπημένο νου κάτω από όλες τις συνθήκες της ζωής, κάθε στιγμή. Είναι ακλόνητος επειδή στέκεται σε σταθερή βάση - την αιώνια, αναλλοίωτη, αθάνατη ψυχή - και γι' αυτό αποκαλείται αδιασάλευτος. 

Οι αμφιβολίες ή οι αβεβαιότητες είναι μεγάλα εμπόδια στο μονοπάτι της αυτοπραγμάτωσης, ακόμα και για ένα προχωρημένο μαθητή. Να είστε σταθεροί και αμετακίνητοι στην πίστη σας και στην πρόθεσή σας να μεταμορφωθείτε. Να αντιμετωπίζετε τα παροδικά εμπόδια και να μην επιτρέπετε σε τίποτα να σας διαταράσσει. Η μάχη πρέπει να κερδηθεί, ξανά και ξανά. 

Δεν είναι απλό να αναπτυχθείτε μέσα από τη γιόγκα. Οι σάντακας πρέπει να ακολουθήσουν το μονοπάτι με ειλικρίνεια. Να νιώθετε πάντα ότι είστε αρχάριοι και να προσπαθείτε μεθοδικά να αποκτήσετε τις πρωταρχικές αρετές της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας, της υπομονής και του αυτοελέγχου. Να είστε έτοιμοι να υπηρετήσετε τους άλλους με ταπεινοφροσύνη και να ανέχεστε τις προκλήσεις και την κακομεταχείριση χωρίς διάθεση ανταπόδοσης. Να απομακρύνετε τη σκληρότητα και την αγένεια από τη συμπεριφορά σας. Οι καλοί τρόποι και η ευγένεια πρέπει να γίνουν μέρος της ίδιας σας της ουσίας. Μονάχα τότε η σκληρή καρδιά μαλακώνει και επιτρέπει στα αγαθά συναισθήματα και στην πνευματική ενέργεια να αναδυθούν. Όπου υπάρχει καλοσύνη, ταπεινότητα και αγνότητα, αναβλύζει η πνευματικότητα, λάμπει η αγιότητα, βαθαίνει η Θεϊκότητα και εκδηλώνεται η τελειότητα. 

Παραιτηθείτε από τις διαμάχες. Να αποφεύγετε το συγχρωτισμό με τους ανθρώπους. Απέχετε από άσκοπες συζητήσεις και ποικίλες σκέψεις απλά και μόνο για να καθησυχάσετε το νου σας. Αυτά αποτελούν τα κοινά εμπόδια στο δρόμο του πνευματικού αναζητητή. Σωπάστε. Αν καταφέρετε να παραιτηθείτε από τις άσκοπες κουβέντες και το κουτσομπολιό, αν δεν ανακατεύεστε στις υποθέσεις των άλλων, αυτόματα θα απελευθερωθείτε από όλα τα εμπόδια. Ησυχάστε το νου. Επιλέξτε τα λόγια σας προσεκτικά. Στρέψτε τις σκέψεις σας διαρκώς στο πνευματικό μονοπάτι. Να σκέφτεστε και να μιλάτε μόνο για όσα θα σας μεταμορφώσουν σε ένα θεϊκό πλάσμα. Η δύναμη, η φήμη και τα πλούτη σκληραίνουν το εγώ και ενδυναμώνουν την προσωπικότητα. Γι' αυτό, απαρνηθείτε τα εφόσον επιθυμείτε να περπατήσετε στο πνευματικό μονοπάτι. Διάφορα σίντις (αποκρυφιστικές δυνάμεις) όπως και άλλες δυνάμεις θα έλθουν στον γιόγκι που έχει ελέγξει τις αισθήσεις, την πράνα και το νου. Όλα αυτά όμως αποτελούν εμπόδια για την αυτοπραγμάτωση. 

Η επίτευξη της επιτυχίας σε οποιοδήποτε βαθμό στην πνευματική ζωή είναι η πιο δύσκολη και δύσβατη πράξη. Μονάχα αφού θα έχετε αφιερώσει όλο σας τον εαυτό στην πράξη αυτή θα σας ανυψώσει η θεία χάρη από το σκοτάδι στο φως. Είναι πολύ μεγάλο λάθος να σκέφτεστε ότι η απλή πράξη της απάρνησης είναι αρκετή για την πνευματική σας ζωή. Αν η απάρνηση σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε γίνει ανώτεροι από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, αν νιώθετε ότι σας έχει δοθεί το δικαίωμα να κάνετε κήρυγμα στους άλλους, τότε ο ίδιος ο σκοπός της απάρνησής σας χάνεται. Αυτή η εγωιστική εικασία καταστρέφει τα ίδια τα θεμέλια της πνευματικής σας ζωής. Από την απαρχή της πνευματικής σας ζωής πρέπει να κατανοήσετε ξεκάθαρα ότι όλες σας οι ελπίδες για πρόοδο επαφίενται στις ειλικρινείς και σταθερές σας προσπάθειες να ξεριζώσετε σταδιακά την περηφάνια, τον εγωισμό, το θυμό, την πλεονεξία και το φθόνο. Η ακατάπαυστη ενδοσκόπηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία σας. 

Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας κατά την πορεία σκεπτόμενοι ότι έχετε αποκτήσει μια αποστασιοποιημένη στάση στη ζωή, όπου μπορείτε να πράττετε κατά βούληση και να μην σας επηρεάζει αυτό. Αυτή η αυταπάτη παρεμποδίζει οποιαδήποτε πρόοδο. Πνευματικότητα σημαίνει να πλησιάζετε το θεϊκό ιδανικό. Αυτό γίνεται μονάχα μέσω της παρατεταμένης σάντανα. Η σάντανα του πνευματικού υποψήφιου είναι η μεταμόρφωση της ανθρώπινης φύσης σε θεϊκή. Μέσω αυτής της μεταμόρφωσης του εαυτού επιτυγχάνονται η ντάρανα και η ντυάνα. Για να φτάσετε στη σάττβα πρέπει να μεταμορφωθείτε πλήρως. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Πρέπει να ακολουθούνται από καλές πράξεις. Πρέπει να περπατήσετε και να ανεβείτε πολλούς λόφους. Δεν μπορείτε να σκαρφαλώσετε στο Έβερεστ με μια δρασκελιά. Δεν υπάρχουν δρασκελιές στο πνευματικό μονοπάτι. Η αυτοπραγμάτωση δεν είναι ένας κύκλος σπουδών που διαρκεί έξι χρόνια. Είναι το αποτέλεσμα μιας εντατικά σχεδιασμένης σάντανα. 

Μην επιτρέπετε στις αποτυχίες να σας αποθαρρύνουν, αλλά συνεχίστε κάνοντας το καλλίτερο που μπορείτε. Μη σκέφτεστε τα λάθη και τις αποτυχίες του παρελθόντος γιατί αυτό θα φέρει θλίψη στο νου σας, απογοήτευση και κατάθλιψη. Μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη στο μέλλον. Να είστε προσεκτικοί. Αναλογιστείτε τις αιτίες που οδήγησαν στις αποτυχίες και προσπαθήστε να τις αποφύγετε στο μέλλον. Ενισχυθείτε με νέο δυναμισμό και αρετές. Βαθμιαία καλλιεργείστε τη δύναμη της θέλησής σας. 

Καμία σάντανα δεν είναι μάταιη. Κάθε τμήμα της προσθέτει στην εξέλιξή σας. Μην σκέφτεστε αρνητικά, συνεχίστε ήρεμα με τη σάντανά σας. Χωρίς να χάνετε ούτε μια μέρα συνεχίστε τις πνευματικές σας πρακτικές. Σιγά-σιγά η δύναμη αυξάνει. Τα αποτελέσματα της σάντανα δεν είναι άμεσα. Η πνευματική εξέλιξη είναι σταδιακή. Θα πρέπει να περιμένετε υπομονετικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μην είστε ανυπόμονοι. Ο σκοπός της σάντανα είναι να απελευθερώσει τη ζωή από τους περιορισμούς που την ορίζουν. Η σάντανα είναι μια διαδικασία ζωής. Είναι ο σκοπός για τον οποίο γεννηθήκατε.

Peace, love, harmony