Sunday, January 7, 2018

Όνειρο και πραγματικότητα ~ Ατμαν Νιτυανάντα



Όνειρο και πραγματικότητα 

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου (πλην των φωτισμένων και προχωρημένων αφυπνισμένων ασκούμενων) ζει την φαντασίωση του, και νομίζει ότι η φαντασίωση του είναι η πραγματικότητα.

Ζω σε φαντασίωση σημαίνει ότι αντιλαμβάνομαι όλες τις προβολές, τις φαντασίες και τις ερμηνείες του νου μου, ότι ανήκουν στα αντικείμενα, στις καταστάσεις, στα πρόσωπα και στα του κόσμου γενικότερα. Σημαίνει ότι δεν βλέπω τα πράγματα , τα πρόσωπα και τις καταστάσεις όπως είναι, αλλά όπως φαντάζομαι ή νομίζω πως είναι.
Σημαίνει ότι αντιλαμβάνομαι τον εαυτό ως ένα σώμα-νου, γεννημένο στον χρόνο και τον χώρο και δεν αντιλαμβάνομαι την άχρονη, άμορφη πνευματική μου φύση (Συνειδητότητα) που είναι η πραγματική μου ταυτότητα. Σημαίνει επίσης ότι  αντιλαμβάνομαι τον κόσμο σαν μια πραγματικότητα αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη από την Συνειδητότητα.

Και είναι τόσο στέρεη η αντίληψη μέσα στο νου των ανθρώπων ότι αυτό που βλέπουν και αντιλαμβάνονται ότι είναι η πραγματικότητα, που ούτε που τους περνά η ιδέα ότι ονειρεύονται ξύπνιοι. Αλλά και αυτοί που διάβασαν ή άκουσαν επανειλημμένα ότι αυτός ο κόσμος είναι μια ψευδαίσθηση των αισθήσεων και ότι αυτό που αντιλαμβάνονται στους άλλους είναι προβολές του  νου τους, όσο συνεχίζουν ταυτισμένοι με το εγώ, τον νου και το σώμα είναι αδύνατο να αποφύγουν το να ονειρεύονται.