Saturday, April 1, 2017

Είναι ο νους φίλος μας ή εχθρός μας; ~ Άτμαν Νιτυανάντα



Είναι ο νους φίλος μας ή εχθρός μας;

Ο καλύτερος φίλος μας και ο χειρότερος εχθρός μας είναι ο νους μας. Όταν ο νους εξαγνιστεί γίνεται ο καλύτερος φίλος μας και όταν είναι μη αγνός είναι ο χειρότερος εχθρός. Ο σαττβικός νους είναι ο καλύτερος φίλος μας και ο ρατζασοταμασικός ο χειρότερος εχθρός μας. Ο ρατζασοταμσικός νου είναι η αιτία του συνειδησιακού μας ύπνου και της δυστυχίας μας.

Ο ρατζασοταμσικός νους είναι εχθρός μας και η αιτία της σύγχυσης, της άγνοιας, της δυστυχίας και της χωριστικότητας μας από τη ζωή και το Θεό.
Ο ρατζασοταμσικός νους είναι σκοτεινός, πυκνός, άστατος, δυσαρμονικός, τεμπέλης, φαύλος, αλλάζων, διεστραμμένος,  εγωιστής, κυριαρχικός, παθιασμένος,  ανήσυχος, ανόητος, ανικανοποίητος και υπνωτισμένος.

Ο σαττβικός νου είναι φωτεινός, διαυγής, κοφτερός, ευφυής, αρμονικός, ισορροπημένος, ενάρετος, γαλήνιος, ικανοποιημένος, εστιασμένος, σταθερός, ήρεμος, άγρυπνος.


Ο σαττβικός νους είναι φίλος και πιστός υπηρέτης μας, και μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια και να ζούμε σε αρμονία, ειρήνη, ευτυχία, αγάπη και ενότητα.
 
Η μεγάλη μάχη της ζωής είναι αυτή  που συμβαίνει μέσα μας ανάμεσα στον μη αγνό ρατζασοταμσικό νου και τον αγνό σαττβικό νου.

Η ράτζας και οι τάμας γκούνας είναι οι τοξίνες του νου και όταν αποβληθούν με συστηματική άσκηση και ο νους γίνει σαττβικός, τότε ο νους εναρμονίζεται με το Είναι μας και βιώνουμε την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία του Είναι μας.

Μπαγκαβάτ Γκίτα. - Cap. 6.  Σ. 5. 6

5. Ας ανυψώσει ο άνθρωπος τον εαυτό του με τον ίδιο του τον εαυτό μόνο, ας μην αφήσει τον εαυτό του να πέσει χαμηλά, γιατί ο εαυτός του μόνο είναι ο φίλος του και ο εαυτός του μόνο είναι ο εχθρός του.

 6. Ο εαυτός* είναι φίλος του εαυτού για εκείνον που κατέκτησε τον εαυτό του με τον εαυτό, αλλά για εκείνον που δεν κατέκτησε τον εαυτό, ο εαυτός στέκεται σαν εχθρός προς αυτόν, όπως ένας (εξωτερικός) εχθρός.

ΣΧΟΛΙΟ: Ο νους είναι φίλος μας όταν εξαγνιστεί, και εχθρός μας όταν είναι γεμάτος πάθη και ελαττώματα. Ο εξαγνισμός του νου γίνεται με την βοήθεια της σαττβικής διάνοιας (Μπούντι).