Thursday, September 22, 2022

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΩΝ ΕΓΩΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΩΝ ΕΓΩΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

Χρησιμοποιείται κυρίως μετά την διερεύνηση της εγωϊκής τάσης που θέλουμε να εξαλείψουμε αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή κρίνουμε πω είναι απαραίτητο. 

Από στιγμή σε στιγμή χρησιμοποιήσουμε την μικρή προσευχή αλλά μπορούμε να κάνουμε και αυτήν την μεγαλύτερη προσευχή όταν το χρειαζόμαστε.

Όντας με πλήρη προσοχή διατηρώντας όσο πιο βαθιά επαφή με την εσωτερική σιωπή του Είναι σας και έχοντας επίγνωση του ελαττώματος που θέλετε να εξαλείψετε, κάνετε την παρακάτω παράκληση από καρδιάς για να εξαλείψετε την εγωϊκή τάση,.

 Θεϊκή Μητέρα του Σύμπαντος (ή Ιησού Χριστέ, ή Θεέ μου, κ.λπ.), Υπέρτατο φως αγάπης, δύναμης και θεραπείας, σε ικετεύω με όλη μου την καρδιά να με πλημμυρίσεις με το θεϊκό σου φως, τη δύναμη, την αγάπη και τη θεραπευτική σου ενέργεια και ελευθέρωσε το νου και την καρδιά μου από το θυμό και όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με το θυμό (ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να εξαλείψετε, π.χ., λαγνεία, ζήλια κ.λπ.).

1. Θεϊκό φως, αγάπης, δύναμης και θεραπείας πλημμυρίζει όλη μου την ύπαρξη και εξαλείφει την ενέργεια του θυμού από τον νου και την καρδιά μου, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,

2. Θεϊκό φως, αγάπης, δύναμης και θεραπείας πλημμυρίζει όλη μου την ύπαρξη και εξαλείφει όλες τις ενέργειες θυμού καθώς και τις μνήμες και τα μπλοκαρίσματα του θυμού από το ενεργειακό μου πεδίο, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,

3. Θεϊκό φως, δύναμης, αγάπης, δύναμης και θεραπείας πλημμυρίζει όλη μου την ύπαρξη και εξαλείφει τις εικόνες, τις αναμνήσεις και τις εντυπώσεις του θυμού από το υποσυνείδητο (από τα 49 επίπεδα), Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,

4. Θεϊκό φως, αγάπης, δύναμης και θεραπείας πλημμυρίζει όλη μου την ύπαρξη και εξαλείφει όλες τις μνήμες στις νευρικές συνδέσεις του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον θυμό, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,

5. Θεϊκό φως, αγάπης, δύναμης και θεραπείας πλημμυρίζει όλη μου την ύπαρξη και εξαλείφει όλα τα στοιχεία του θυμού από όλα τα σώματα (φυσικό, ενεργειακό, συναισθηματικό, νοητικό, διανοητικό, αιτιατό) και αποκαθιστά την αγνότητα, την αρμονία, την ειρήνη, την αγάπη και το φως στον νου και την καρδιά μου και σε όλα μου τα σώματα, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,

Μετά την τελευταία επανάληψη της προσευχής, κλείνουμε με τα ακόλουθα μάντρα:

Ομ Τατ Σατ (3x), Ομ Σάντι ( Ομ ειρήνη) (3x),

ή εναλλακτικά:

Όλα αυτά να πραγματοποιούνται και να αποκρυσταλλώνονται, για το καλό μου και το καλό όλων των όντων

Ομ Τατ Σατ (3x), Ομ Σάντι (Ομ ειρήνη) (3x),

Σημείωση: Αντί για Ομ Τατ Σατ μπορείτε να πείτε τρεις φορές το Αμήν. 

Μπορείτε να παραλλάξετε τα λόγια και να προσευχηθείτε όπως εσείς το νοιώθετε καλύτερα.

Αν έχουμε επίγνωση και της αιτίας του θυμού προσευχόμαστε επίσης για να διαλυθεί και η αιτία του θυμού ξεχωριστά από τον θυμό. Για παράδειγμα αν αιτία του θυμού είναι η ζήλια, προσευχόμαστε να διαλυθεί η ζήλια, αν είναι η υπερηφάνεια προσευχόμαστε να διαλυθεί η υπερηφάνεια, αν είναι η λαγνεία, προσευχόμαστε να διαλυθεί η λαγνεία και ούτω καθεξής. Είναι απαραίτητο να διερευνήσετε και την ζήλια (ή οτιδήποτε άλλο είναι η αιτία του θυμού), αλλά αν δεν έχετε χρόνο να το εξετάσετε εκείνη την στιγμή, απλά ζητάτε την εξάλειψη του με την προσευχή και κάνετε την έρευνα κάποια άλλη στιγμή.

 Θετικός οραματισμός

Σε περίπτωση που ασχοληθήκαμε με την διάλυση του θυμού, μπορούμε να κάνουμε τον οραματισμό ως εξής: Βλέπουμε τον εαυτό μας να παραμένει ήρεμος και να δρα με αγάπη και ειρήνη, ανεξάρτητα από το πως συμπεριφέρεται ο άλλος. Όχι μόνο το βλέπουμε, αλλά νοιώθουμε την γαλήνη και την αγάπη να μας πλημυρίζουν (είναι πολύ σημαντικό να το νοιώθουμε).

Επιβεβαιώσεις

Μαζί με τον οραματισμό κάνουμε επιβεβαιώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο που εκδηλώθηκε ο θυμός μας. Φανταζόμαστε το πρόσωπο και λέμε νοερά:

·       ‘Αγαπώ τον Γιάννη, την Μαρία, κ.λπ. ανεξάρτητα από το πως μου συμπεριφέρεται ή ανεξάρτητα αν με έχει βλάψει θεληματικά ή αθέλητα’ και νοιώθουμε την αγάπη μας να τον ‘αγκαλιάζει’, δηλαδή όχι μόνο λέμε τα λόγια αλλά του στέλνουμε την αγάπη μας.

 Μπορούμε να το κάνουμε και σε πρώτο πρόσωπο σαν να τον έχουμε μπροστά μας:

·       ‘Σ' αγαπώ και σου εύχομαι ολόκαρδα φως και αγάπη ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά σου, τα λόγια σου και τις πράξεις σου προς εμένα’ και νοιώθουμε την αγάπη μας να τον ‘αγκαλιάζει’, δηλαδή όχι μόνο λέμε τα λόγια αλλά του στέλνουμε την αγάπη μας.

Επίσης επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές επιβεβαιώσεις με την αλλαγή που θέλουμε να εδραιώσουμε. Σε σχέση με τον θυμό για παράδειγμα επαναλαμβάνουμε και νοιώθουμε:

·       ‘Είμαι ήρεμος, γαλήνιος, ειρηνικός ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει’.

·       ‘Είμαι ήρεμος γαλήνιος και ειρηνικός’

·       ‘Είμαι  φως, ειρήνη, αγάπη’.

Τελικός οραματισμός

Στο τέλος μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας μαζί με τον άλλον/άλλους μέσα σε φως, χαρούμενους και με καλή διάθεση ο ένας προς τον άλλο, και τέλος βλέπουμε το πρόσωπο μέσα σε φως και του ευχόμαστε ευημερία, ειρήνη, υγεία και ευτυχία.

Όλα αυτά τα κάνουμε με συγκέντρωση και μέσα στο φως της ήρεμης τρυφερής επίγνωσης.

Μερικές ακόμη οδηγίες

Η εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, υπομονή, επιμονή, δυνατή θέληση, σταθερή αποφασιστικότητα και βέβαια καθημερινή συστηματική άσκηση.  Στις αρχές του δρόμου που ακόμη μαθαίνουμε τις πρακτικές και δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά οι ικανότητες και οι αρετές, η διαδικασία εξάλειψης των εγωϊκών τάσεων συνήθως προχωρά πιο αργά.

Η εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων δεν ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία. Με κάθε συνεδρία αλλά και με όλη την προσπάθεια που κάνουμε από στιγμή σε στιγμή στην διάρκεια της ημέρας, οι εγωϊκές τάσεις χάνουν σταδιακά δύναμη και μικραίνουν. Επίσης σταδιακή είναι και η εξάλειψη των διάφορων απόψεων της κάθε εγωϊκής τάσης σε σχέση με συγκεκριμένα πρόσωπα, καταστάσεις κ.λπ. (η κάθε εγωϊκή τάση έχει παρακλάδια). Η κάθε εγωϊκή τάση σε κάποιες εκδηλώσεις της αδυνατίζει σχετικά εύκολα και σε άλλες που είναι πιο ισχυρές η δύναμη της μειώνεται με πιο αργά βήματα.

Κάθε εγωϊκή τάση έχει τις ιδιαιτερότητες της, και διάφορες απόψεις.  Άλλη δυσκολία για παράδειγμα έχει η λαγνεία και άλλη έχουν οι ενοχές ή η τεμπελιά. Η δυσκολία είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση και διαφορετική για τον καθένα. Αν και όλοι έχουμε όλες τις εγωϊκές τάσεις, κάποιοι μπορεί να έχουν περισσότερο δυσκολία με τον θυμό, άλλοι με τον φόβο ή τις ενοχές, άλλοι με την υπερηφάνεια, άλλοι με την λαγνεία και ούτω καθεξής. Βεβαίως μπορεί να έχουμε δυσκολίες σε περισσότερες από μία εγωϊκές τάσεις. Με την άσκηση και την εμπειρία θα μαθαίνουμε σιγά-σιγά να χειριζόμαστε τις μεθόδους και να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά τις ικανότητες μας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε αδυναμίας και εγωϊκής τάσης.

Όσο περισσότερο μειώνουμε την δύναμη (την ενέργεια) των εγωϊκών τάσεων, τόσο περισσότερο εξαγνίζεται ο νους μας και εναρμονιζόμαστε με τον αληθινό μας εαυτό και μαζί με την εμπειρία και την κατανόηση που αποκτάμε με την εργασία, θα γινόμαστε όλο και πιο ικανοί στην εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων.

Επισημαίνω επίσης ότι καμία  πρακτική ή μέθοδος δεν λειτουργεί και δεν δίνει αποτελέσματα από μόνη της. Εμείς δίνουμε ζωή στην κάθε πρακτική και μέθοδο. Κανείς δεν μπορεί να γίνει μεγάλος πιανίστας επειδή αγόρασε ένα καλό πιάνο ή επειδή πήγε σε ένα καλό δάσκαλο. Από εμάς εξαρτάται αν θα πετύχουμε ή όχι. Η δίκη μας δίψα για την αλήθεια και την ελευθερία και  επίσης η ειλικρινής φιλόπονη και αφοσιωμένη προσπάθεια μας, είναι που δίνουν ζωή στις τεχνικές και στις μεθόδους και τις κάνουν αποτελεσματικά εργαλεία για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Αν είμαστε αποφασισμένοι, ειλικρινείς και αφοσιωμένοι στην άσκηση μας, θα προχωράμε και στην εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων και θα βιώνουμε περισσότερη ελευθερία, ειρήνη, ικανοποίηση, ευτυχία και αρμονία. Με τον καθημερινό διαλογισμό και την συνεχή από στιγμή σε στιγμή επαγρύπνηση θα αυξάνεται και η ικανότητα της αυτεπίγνωσης και της αποσπασμένης αυτοπαρατήρησης και έτσι θα αυξάνεται η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε καθαρότερα τι συμβαίνει μέσα μας, να αποταυτιζόμαστε από τις εγωϊκές τάσεις και να τις εξαλείφουμε.

Με την καθημερινή εξάσκηση, η προσευχή, ο οραματισμός και οι επιβεβαιώσεις θα γίνονται όλα και πιο φυσικά και αποτελεσματικά. Οι νοητικές και συναισθηματικές αρετές και ιδιότητες θα αποκτούν δύναμη και οι αρνητικές ιδιότητες και τάσεις θα αδυνατίζουν μέχρι που κάποια στιγμή θα εξαλειφθούν.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της εργασίας που κάνουμε για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων αλλά και όλων των άλλων ασκήσεων και πειθαρχιών που κάνουμε, είναι ότι αυξάνεται σταδιακά η ικανότητα να παραμένουμε στο κέντρο της ύπαρξης μας και να βιώνουμε την ελευθερία, την γαλήνη, την ειρήνη και την μακαριότητα δίχως όρια. Με τον καιρό (με την προϋπόθεση ότι ασκούμαστε ειλικρινά και συστηματικά), η ικανότητα να παραμένουμε προσηλωμένοι στην εσωτερική σιωπή, θα γίνεται, όλο περισσότερο αβίαστα, φυσικά και με την λιγότερη δυνατή προσπάθεια. Επίσης οι εξωτερικές συνθήκες, τα συμβάντα και οι συμπεριφορές των άλλων δεν θα έχουν τόση δύναμη επάνω μας και δεν θα χάνουμε εύκολα την ειρήνη και την θετική μας κατάσταση.

Όταν όλες οι νοητικές, συναισθηματικές και νοητικές ‘τοξίνες’ (εγωϊκές τάσεις, επιθυμίες, συνήθειες και προγραμματισμοί), διαλυθούν, θα παραμένουμε χωρίς προσπάθεια, εδραιωμένοι στο κέντρο μας, και θα βιώνουμε αδιάλειπτα την ειρήνη και την μακαριότητα του αληθινού μας Εαυτού, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες και το πως μας φέρονται οι άλλοι. Αυτό είναι φώτιση και απελευθέρωση από τα δεσμά των μορφών, αυτό είναι παντοτινή ειρήνη και ευδαιμονία.

Η μικρή προσευχή που χρησιμοπούμε από στιγμή σε στιγμή για την διάλυση των εγωικών τάσεων 

Μπορούμε να κάνουμε την προσευχή με δύο τρόπους

Πρώτος τρόπος

 Μαζεύουμε την προσοχή μέσα μας και  έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής, του κέντρου της ύπαρξης μας και της εγωικής τάσης λέμε από καρδιάς: Θεϊκή μου Μητέρα (ή Χριστέ, ή Θεέ μου, κ.λπ.)  εξάλειψε με την δύναμη σου την ενέργεια του θυμού (ή οποιαδήποτε άλλη εγωϊκή τάση θέλουμε να εξαλείψουμε), ελευθέρωσε τον νου μου από το συναίσθημα του θυμού και πλημμύρισέ με φως, ειρήνη κι αγάπη. Προτείνω να συνεχίστε με τις παρακάτω επιβεβαιώσεις για να δημιουργήσετε φωτεινές σαττβικές δονήσεις και να εμβαθύνετε στην επίγνωση της εσωτερικής σιωπής. Οι φωτεινές δονήσεις τρέφουν τον νου και τον μετατρέπουν σε σάττβα και μας εστιάζουν στο φως και την αλήθεια μέσα μας. ‘Είμαι φως, ειρήνη, αγάπη’, ‘Είμαι φως, ειρήνη, αγάπη’, ‘Όλα είναι φως ειρήνη, αγάπη’, ‘Μόνο φως, ειρήνη, αγάπη υπάρχει’. ‘Οοομμμ φως, ειρήνη, αγάπη’, ‘Οοομμμ φως, ειρήνη, αγάπη’, ‘Οοομμμ, ‘Οοομμμ, ‘Οοομμμ’. Καθώς λέμε αυτά τα λόγια εμβαθύνουμε στην σιωπηλή παρουσία μέσα μας. Τονίζω πως είναι σημαντικό να νοιώθουμε αυτά που λέμε και όχι απλά να λέμε λόγια ξερά και να είμαστε σε βαθιά επίγνωση της εσωτερικής σιωπής μας.

Δεύτερος  τρόπος

Μαζεύουμε την προσοχή μέσα μας και  έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής, του κέντρου της ύπαρξης μας και της εγωικής τάσης, , λέμε από καρδιάς: ’Το φως και η αγάπη του Θεού με πλημμυρίζουν και εξαλείφουν την ενέργεια του  θυμού (ή οτιδήποτε άλλο εξετάσαμε) και με ελευθερώνουν από τον θυμό’. ‘Το φως και η αγάπη του Θεού με πλημμυρίζουν και με μετατρέπουν σε φως και αγάπη.'  

Προτείνω να συνεχίστε με τις παρακάτω επιβεβαιώσεις για να δημιουργήσετε φωτεινές σαττβικές δονήσεις και να εμβαθύνετε στην επίγνωση της εσωτερικής σιωπής. Οι φωτεινές δονήσεις τρέφουν τον νου και τον μετατρέπουν σε σάττβα και μας εστιάζουν στο φως και την αλήθεια μέσα μας. 'Είμαι φως και αγάπη’, ‘Είμαι φως και αγάπη', ‘Όλα είναι φως κι αγάπη’, ’Μόνο φως κι αγάπη υπάρχει’, 'Ομ φως και αγάπη, Ομ φως και αγάπη, Ομ φως και αγάπη’, ‘Οοομμμ, ‘Οοομμμ, ‘Οοομμμ’. 

Καθώς λέμε αυτά τα λόγια εμβαθύνουμε στην σιωπηλή παρουσία μέσα μας. Τονίζω πως είναι σημαντικό να νοιώθουμε αυτά που λέμε και όχι απλά να λέμε λόγια ξερά και να είμαστε σε βαθιά επίγνωση της εσωτερικής σιωπής μας.