Friday, April 17, 2020

Η δύναμη της προσευχής ~ Άτμαν Νιτυανάντα



Η δύναμη της προσευχής 

Μέσω της προσευχής ερχόμαστε σε επαφή με το πιο βαθύ κομμάτι του εαυτού μας και επικοινωνούμε με τον Θεό. Στην προσευχή αποτραβιόμαστε μέσα μας στο κέντρο της ύπαρξης μας και από καρδιάς με την απλότητα ενός παιδιού μπορούμε να συνομιλήσουμε με τον Θεό. Η προσευχή μπορεί να καταλήξει στην σιωπηλή επικοινωνία με το Θεϊκό μέσα μας που είναι και η ύψιστη μορφή επικοινωνίας με τον Θεό. Η Θεός βιώνεται με τον πιο πλήρη και καθαρό τρόπο στην απουσία κάθε σκέψης, στην τέλεια γαλήνη και ακινησία του νου.

Η προσευχή είναι ένας απλός αποτελεσματικός τρόπος να στέλνουμε φωτεινές δονήσεις στους συνανθρώπους μας και σε όλο τον κόσμο.

Με την προσευχή μπορούμε να τροποποιήσουμε την εσωτερική μας κατάσταση αλλά και τις εξωτερικές καταστάσεις. Με την προσευχή μπορούμε να πάρουμε δύναμη και βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που σχετίζονται με την ζωή μας και την πνευματική μας ανέλιξη. Με την προσευχή μπορούμε να επιτύχουμε πράγματα τα οποία μέχρι εκείνη την στιγμή φαινόταν αδύνατα.

Με την προσευχή μπορούμε να αλλάξουμε την δόνηση του ενεργειακού μας πεδίου και του νου μας και να συντονιστούμε με την θεϊκή μας φύση. Η προσευχή μας βοηθάει να ξεπεράσουμε δύσκολες εσωτερικές και εξωτερικές καταστάσεις. Σε περιπτώσεις όμως που εξ αιτίας κάποιας καρμικής υποχρέωσης (που εμείς έχουμε δημιουργήσει από δικές μας πράξεις του παρελθόντος), πρέπει να περάσουμε κάποια δύσκολη κατάσταση, μπορεί η προσευχή να μην αλλάξει τα πράγματα εξωτερικά, αλλά θα μας ανακουφίσει και θα μας δώσει κουράγιο και εσωτερική δύναμη να αντέξουμε τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε εμπρός.

Με την δύναμη της προσευχής μπορούμε να εξαλείψουμε τις εγωϊκές τάσεις, τις επιθυμίες, τις παρορμήσεις και τα αρνητικά συναισθήματα από τον ψυχισμό μας. Σύμφωνα με την εμπειρία μου η προσευχή είναι το πιο δυνατό μέσο για να εξαλείψουμε τις εγωϊκές ενέργειες. Με την προσευχή μπορούμε να τροποποιήσουμε την ψυχολογική μας κατάσταση, να αναπτύξουμε τις αρετές και να ζητήσουμε δύναμη και βοήθεια για να προχωρήσουμε προς την αλήθεια και την ελευθερία.

Η αποτελεσματικότητα της προσευχής σχετίζεται με την απλότητα, την ειλικρίνεια και το πόσο προσευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας. Η αποτελεσματικότητα της προσευχής εξαρτάται επίσης από την δύναμη της σκέψης και του συναισθήματός και από την βεβαιότητα (πίστη) ότι θα πραγματοποιηθεί και από το πόσο βαθιά είναι η επαφή με την θεϊκή μας φύση, την σιωπηλή παρουσία μέσα μας.

Θυμίζω τα λόγια του Ιησού σχετικά με την προσευχή: ‘Ζητήστε και θα σας δοθεί’.