Friday, January 17, 2020

Η Πνευματική Άσκηση και η Εσωτερική Ανάπτυξη Συνοπτικά ~ Άτμαν ΝΙτυανάντα


Η Πνευματική Άσκηση και η Εσωτερική Ανάπτυξη Συνοπτικά

Ο σπόρος έχει μέσα του όλες τις πληροφορίες και την σοφία, για να αναπτυχθεί σε αυτό που είναι προδιαγεγραμμένο από την φύση του, (φυτό, δένδρο, κλπ.). Αυτό που χρειάζεται από έξω είναι η τροφή (νερό, ήλιο, χώμα, αέρα) και επίσης να αφαιρούμε το ζιζάνια, για να μην εμποδίζουν την ανάπτυξη του. Παρόμοια, η ανάπτυξη των αρετών και η πνευματική μας ανάπτυξη και μεταμόρφωση, γίνονται φυσικά όταν αφαιρούμε τα ψυχολογικά ζιζάνια (εγωϊκές τάσεις ή ελαττώματα όπως, λαγνεία, λαιμαργία, θυμός, υπερηφάνεια, ζήλια, μίσος, απληστία, κ.λπ.) και τρέφουμε τον νου με σαττβικές δονήσεις, σαττβικές εντυπώσεις, με σαττβικές ιδέες, σαττβικά συναισθήματα και σαττβικές συναναστροφές και με πνευματική τροφή μέσω του διαλογισμού.

Συνοπτικά η πνευματική άσκηση και η εσωτερική ανάπτυξη έχει τρεις απόψεις:

1.  Την σαττβική ζωή,
2. Τον εξαγνισμό του νου, την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων και των υποσυνείδητων προγραμματισμών του νου και την αλλαγή λανθασμένων πεποιθήσεων,
3. Την συνειδητή επαφή με την αληθινή μας φύση μέσω του διαλογισμού και/ή της αυτοέρευνας (Βιτσάρα).

Αυτές οι τρείς απόψεις της πνευματικής ζωής, είναι αλληλένδετες και η κάθε μία από αυτές βοηθάει στην πρόοδο των άλλων.

Η σαττβική ζωή, είναι απαραίτητη και σημαντική διότι μας βοηθάει να αναπτύξουμε την σάττβα ποιότητα (γκούνα) στον νου μας, που είναι σημαντική προϋπόθεση για να εξαλείψουμε τις εγωϊκές τάσεις και να αναπτύξουμε την επαφή με την αληθινή μας φύση (με πρακτικές όπως ο διαλογισμός και/ή η αυτοέρευνα, -Βιτσάρα). Η σάττβα ποιότητα αυξάνεται με τον σαττβικό τρόπο ζωής και με όλες τις πνευματικές πρακτικές που ασκούμε καθημερινά.
Ανεξάρτητα από το μονοπάτι που θα ακολουθήσει κάποιος, είναι σημαντικό και απαραίτητο να ακολουθήσει ένα σαττβικό και οργανωμένο τρόπο ζωής, να εφαρμόσει μεθόδους και πρακτικές με τις οποίες θα πετύχει τον εξαγνισμό του νου και της καρδιάς και την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων και μεθόδους (όπως ο διαλογισμός και η αυτοέρευνα, -Βιτσάρα) για να αναπτύξει την συνειδητή επαφή με την αληθινή του φύση (Συνειδητότητα, εσωτερική σιωπηλή παρουσία).

Προϋπόθεση για να τα κάνουμε αυτά πράξη είναι να έχουμε υψηλό κίνητρο, μια δίψα για την αλήθεια, την ελευθερία, τον Θεό.

Για να αφυπνιστούμε στην αληθινή μας φύση και να πετύχουμε την απελευθέρωση, με δεδομένο ότι το κατώτερο εγώ και ο κατώτερος νους αντιστέκονται στην αλλαγή, πέρα από το υψηλό κίνητρο απαιτείται δυνατή θέληση, σταθερή αποφασιστικότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια, θάρρος, αυτοπεποίθηση, πίστη, υπομονή, επιμονή, αντοχή και φιλόπονη άσκηση.

~~~   ~~~   ~~~