Saturday, August 25, 2018

Ο νόμος της δράσης αντίδρασης στην πνευματική άσκηση ~ Atman Nityananda



 Ο νόμος της δράσης αντίδρασης στην πνευματική άσκηση

Όπως επάνω έτσι και κάτω, όπως έξω έτσι και μέσα.

Σε κάθε εξωτερική ενέργεια ή δράση υπάρχει πάντα μια αντίδραση (δεν την προσέχουμε, ούτε είναι πάντα εύκολο να την αναγνωρίσουμε), το ίδιο ισχύει και στην ψυχολογία.

Παρόμοια στην ψυχολογία, σε οποιαδήποτε δράση κάνουμε να αλλάξουμε κάτι μέσα μας θα υπάρξει κάποιου είδους  αντίδραση,, και από μέσα και από έξω. 

Από μέσα στην μορφή της αδράνειας, δυσαρέσκειας, αμφιβολιών, απογοήτευσης, αυτοδικαιολόγησης, αναβλητικότητας, και από έξω αντίδραση, από τους συγγενείς, συζύγους, φίλους κ.λπ.

Όσο πιο έντονη είναι η προσπάθεια να αλλάξουμε πράγματα μέσα και έξω μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αντίδραση του εγώ μας σε αυτή μας την προσπάθεια.

Η αντίδραση μπορεί να  πάρει διάφορες μορφές, αλλά η ουσία είναι ότι όλες μπορούν να υποσκάψουν η να ακυρώσουν ακόμη την προσπάθεια μας αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι ή δεν έχουμε μεγάλη δύναμη θέλησης.

Γνωρίζοντας όμως  αυτό το νόμο της ζωής και  δεχόμενοι αυτόν ως μέρος του παιχνιδιού, τότε μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές  επενέργειες της αντίδρασης στην προσπάθεια μας και επιπλέον να χρησιμοποιήσουμε την αντίδραση σαν ευκαιρία για αυτοανακάλυψη και ενδυνάμωση.

Είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε μέσα μας θετική στάση απέναντι στις δυσκολίες, και να θεωρούμε κάθε δυσκολία, σαν ευκαιρία για μάθηση, ενδυνάμωση και αυτοβελτίωση, αντί για εμπόδιο.

Είναι απαραίτητο, να αναπτύξουμε την δύναμη της θέλησης και την αυτοπεποίθηση, Να έχουμε την πεποίθηση και την πίστη, ότι τίποτε δεν μπορεί να μας βγάλει από το στόχο μας και ότι έχουμε την δύναμη, την θέληση και την αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε κάθε αντιξοότητα και δυσκολία.

Είναι απαραίτητο επίσης, να δυναμώσουμε την θέληση μας, με οργανωμένο και στοχευμένο τρόπο. Παρακάτω δίνω μερικές ιδέες και τρόπους για να δυναμώσουμε την θέληση μας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ & ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ 

Να βάλουμε διάφορες μικρές πειθαρχίες. Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να βάλετε πειθαρχίες. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε σταθερές ώρες, να είμαστε ακριβείς και συνεπείς στο πρόγραμμα μας.

Να κρατάτε σιωπή για 2 με 3 ώρες την ημέρα. Να ελέγχετε την ομιλίας και να μην μιλάτε άσκοπα και μηχανικά, να μην φλυαρείτε, να μην κουτσομπολεύετε.

Να μην χάνετε την ενέργεια σας άσκοπα σε πράγματα που δεν σας ωφελούνε σε τίποτα. Να διατηρείτε την ενέργεια σας ψηλά, επαρκή καλό ύπνο, καλή διατροφή, άσκηση, χαλάρωση, χάθα γιόγκα, πραναγιάμα, επαφή με την φύση κ.λπ.

Να διατηρείτε καλή υγεία και να έχετε υγιεινές συνήθειες.

Αύξηση του σάττβα μέσα από σαττβική διατροφή, σαττβικές εντυπώσεις, σαττβικές συναναστροφές και γενικά επαφή με οτιδήποτε έχει σαττβική φύση και αποφυγή με οτιδήποτε είναι ταμασικό και περιορισμός όσο το δυνατόν ότι είναι ρατζασικό, σε σχέση με : βιβλία, μουσική, περιβάλλον, διατροφή, άσκηση, σπορ, παρέες, χώροι, φύση, δραστηριότητες κ.λπ..

Να είστε συνεπείς στις αποφάσεις σας, στο πρόγραμμα σας, συνεπείς στις υποσχέσεις σας και σε οτιδήποτε δεσμευτήκατε να φέρετε σε πέραση.

Να βάζετε μικρούς στόχους που μπορείτε να φέρετε σε επιτυχία σχετικά εύκολα.

Να ολοκληρώνετε τα πράγματα που κάνετε και να μην τα αφήνετε στην μέση χωρίς λόγο.

Η βήμα-βήμα προσέγγιση. Να αυξάνετε την δυσκολία των στόχων με μικρή κλίμακα ώστε να μην βάζετε το εαυτό σας σε υπερβολικό στρες.

Καθημερινά πρωί και βράδυ να κάνετε ειδική προσευχή για την ανάπτυξη τους που θα συνοδεύεται με  θετικές επιβεβαιώσεις και θετικό οραματισμό.

Να διερευνήσετε τι υποσκάπτει την αυτοπεποίθηση και την θέληση σας (πεποιθήσεις, συναισθήματα, επιθυμίες, προγραμματισμοί) και να το εξαλείψετε  από τον ψυχισμό σας ή  να αλλάξετε την λανθασμένη πεποίθηση.

Να κάνετε εργασία για να ελευθερωθείτε από παιδικές εμπειρίες που σχετίζονται με την χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Αποφυγή καταστάσεων και προσώπων που υποσκάπτουν την αυτοπεποίθηση σας.
Η εξάλειψη  των ελαττωμάτων, επιθυμιών γενικά. Καθώς ελευθερώνεται ο νους μας από τις εγωϊκές τάσεις δυναμώνει και η θέληση μας και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση μας.

Να κάνετε με μεγάλη συγκέντρωση όλες τις εργασίες σας και οτιδήποτε δραστηριότητα (και το παραμικρό) κάνετε στην διάρκεια της ημέρας.

Η συστηματική ανάπτυξη της συγκέντρωσης και του διαλογισμού.

Τα  ανθοϊάματα του Μπαχ.

Βρείτε και τους δικούς σας τρόπους,.....  

Επισημάνω, ότι δεν θα πρέπει να βάλετε πολλούς στόχους ταυτόχρονα, γιατί θα 'χαθείτε'. Αν κάνετε λάθη, δείτε τα χωρίς δυσαρέσκεια, θυμό, ενοχές, και σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα πράγματα. 

Να θυμάστε ότι το πιο βασικό όλων για να πετύχετε κάτι, είναι να το θέλετε πολύ. Χωρίς αυτό καμία οδηγία και τεχνική δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν από μόνες τους. Σας θυμίζω τέλος ότι η προσευχή είναι πάντοτε το καταφύγιο μας.