Thursday, August 16, 2018

Χωρίς διαλογισμό δεν υπάρχει πνευματική ζωή. ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Χωρίς διαλογισμό δεν υπάρχει πνευματική ζωή

Όλες οι πρακτικές έχουν ως τελικό σκοπό τον διαλογισμό.

Ο διαλογισμός έχει ως στόχο να μπούμε συνειδητά στο κέντρο της ύπαρξης μας, όπου επικρατεί αβυθομέτρητη σιωπή, πληρότητα, ειρήνη, ελευθερία, μακαριότητα και να εδραιωθούμε καποια στιγμή εκεί.

Χωρίς αυτήν την συνειδητή επαφή με το κέντρο μας, τα περί αγάπης, ενότητας, πνευματικότητας, κ.λπ. είναι ωραία λόγια και ευσεβείς πόθοι.

Σταδιακά θα πρέπει να αυξάνεται η πρακτική του διαλογισμού μέχρι να φτάσει κανείς να διαλογίζεται καθηνερινά, 2-3 ώρες πρωί και βράδυ. Απαιτείται πειθαρχία, θέληση, αποφασιστικότητα και συνεχής προσπάθεια, για να να κάνουμε καθημερινά διαλογισμό,  μέχρι τελικά ο διαλογισμός να γίνει φυσικός, βαθύς και σταθερός.

Με την καθημερινή άσκηση, θα έρθει η στιγμή που η διαλογιστική κατάσταση θα διατηρείται και σε όλη την διάρκεια της ημέρας.

Έτσι θα βιώνουμε την ειρήνη και την πληρότητα του Είναι μας όχι μόνο κάποιες ώρες πρακτικής, αλλά σε όλες τις συνθήκες.

Με τον διαλογισμό και τα βαθιά Σαμάντι (Νιρβικάλπα Σαμάντι), θα επιτευχθεί τελικα η πλήρης διάλυση του εγω σε όλες του τις απόψεις και η απορρόφηση του νου στην πηγή του την Συνειδητότητα.

Με ελεύθερο τον νου από το εγώ, απολαμβάνουμε αδιαλείπτως και χωρίς προσπάθεια, την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία της θεϊκής μας φύσης, αυτό είναι φώτιση, απελευθέρωση, αυτοπραγμάτωση.