Wednesday, August 29, 2018

Σημαντικές γνώσεις για την έρευνα του εγώ, την κατανόηση του και την εξάλειψη του ~ Atman Nityananda


Σημαντικές γνώσεις για την έρευνα του εγώ, την κατανόηση του και την εξάλειψη του

Η εργασία και η διάλυση που κάνουμε με την μέθοδο της ενδοσκόπησης, αυτοέρευνας για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων’,  μπορεί να εφαρμοστεί για όλες τις εκφράσεις του εγώ, δηλαδή τις επιθυμίες, τις προσκολλήσεις, τα αρνητικά συναισθήματα, τις συνήθειες, τις ανάγκες, τους προγραμματισμούς, τους εθισμούς, τις αντανακλαστικές συμπεριφορές. Όλες οι παραπάνω ψυχολογικές καταστάσεις, σχετίζονται με την απόλαυση, την άνεση, την υπερηφάνεια, την υπόληψη, την αναγνώριση από τους άλλους, την αυτοαξία και την ασφάλεια.

Για παράδειγμα, αν επιθυμούμε χρήματα: μπορεί να προέρχεται από την ανασφάλεια μας και το φόβο μας για επιβίωση, ή να τα θέλουμε για να ικανοποιήσουμε κάποια/ες επιθυμίες που σχετίζεται με την απόλαυση, την άνεση, την αναγνώριση (δόξα, φήμη) ή την αξία μας. Συνήθως είναι όλα αυτά μαζί, με έκάποιο/α από αυτά να προεξέχουν στον καθένα.

Ο φόβος μπορεί να σχετίζεται με κάποια επιθυμία, για απόλαυση-άνεση-χρήματα-αποκτήματα κ.λπ., κάποια επιτυχία (δόξα, φήμη), την ασφάλεια του σώματος και την επιβίωση, την υπόληψη ή την αυτοαξία μας.
Πίσω από τον θυμό βρίσκεται κάποια επιθυμία για απόλαυση-άνεση-χρήματα-αποκτήματα, κάποια επιτυχία (δόξα, φήμη), η ασφάλεια του σώματος και η επιβίωση, η υπόληψη, η υπερηφάνεια, η αυτοαξία και ο φόβος.

Να θυμάστε ότι ο θυμός και ο φόβος πάνε συνήθως μαζί, και ότι πίσω από το φόβο και τον θυμό βρίσκονται, η ασφάλεια (σωματική, ψυχολογική), κάποια επιθυμία, ανάγκη, προσκόλληση, η υπόληψη, η υπρηφάνεια, η αυτοαξία και κάποια πεποίθηση. 

Στην βάση όλων των εγωϊκών τάσεων και αρνητικών συναισθημάτων είναι η επιθυμία (επιθυμία για οτιδήποτε) και τα πρωταρχικά συναισθήματα, είναι ο θυμός και ο φόβος (με όλες τους τις παραλλαγές) και μαζί με αυτά η στεναχώρια, η αρέσκεια, η απαρέσκεια, η ανυπομονησία, ή έλξη και η απώθηση. Ακόμη και η υπόληψη και η υπερηφάνεια στην ουσία είναι η επιθυμία να έχουν οι άλλοι καλή γνώμη για εμάς και η επιθυμία να μας αναγνωρίζουν ως σπουδαίους.

Ήδη αυτές οι λίγες, αλλά κεφαλαιώδους σημασίας πληροφορίες για το εγώ μπορούν  να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε πιο εύκολα και να κατανοήσετε καλύτερα τις διάφορες εκδηλώσεις του εγώ, στο νοητικό και συγκινησιακό επίπεδο. Μπορείτε δηλαδή, με βάση τις παραπάνω γνώσεις, να παρατηρείτε τον εαυτό σας από στιγμή σε στιγμή και να ανακαλύψετε, με ποια εγωϊκή τάση ή προγραμματισμό σχετίζονται, αυτά που σκέπτεστε και νοιώθετε, οι χειρονομίες που κάνετε, οι επιλογές που κάνετε και οι δράσεις που κάνετε.

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά τις σκέψεις και αυτό που νοιώθετε και στοχαστείτε για λίγο κάνοντας κάποιες διερευνητικές ερωτήσεις, θα βρείτε τι βρίσκεται πίσω από το φόβο και τον θυμό σας για παράδειγμα, που είναι και τα κύρια συναισθήματα που εκφράζονται ακατάπαυστα μέσα μας, στις διάφορες διαβαθμίσεις τους (άγχος, ανησυχία, αγωνία, αμφιβολίες, φόβος, τρόμος, και για το θυμό, δυσαρέσκεια, αποστροφή, εκνευρισμός, αγανάκτηση, θυμός, μίσος, μνησικακία, κ.λπ.).  Και αφού ανακαλύψετε τι είναι στην βάση του θυμού και του φόβου, τα αναλύεται (όπως και τον θυμό και τον φόβο) με βάση την διαδικασία που προτείνω στην μέθοδο της ενδοσκόπησης, αυτοέρευνας για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων’, για να τα κατανοήσετε και να τα εξαλείψετε.

Διαβάστε για την πρακτική 

ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΓΩΪΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ