Friday, August 24, 2018

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ ~ Άτμαν Νιτυανάντα



Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ

Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε ή να αντιληφθούμε τον αληθινό Εαυτό μας (Συνειδητότητα), όπως ένα αντικείμενο. Δεν υπάρχει δηλαδή η δυαδική εμπειρία υποκειμένου-αντικειμένου.

Μπορούμε να γνωρίσουμε τον Εαυτό μας, με το να είμαστε ο Εαυτός μας, και παρά ταύτα ο Εαυτός μας δεν μπορεί να γίνει γνωστός, παραμένει το μέγα άγνωστο.
Δεν μπορείς να πεις ότι είναι αυτό ή εκείνο, ότι είναι εδώ ή εκεί. Δεν είναι μέσα, ούτε έξω, ούτε επάνω, ούτε κάτω,  γιατί δεν είναι αντικείμενο με μορφή και χαρακτηριστικά, και δεν βρίσκεται στον χώρο και στον χρόνο, αλλά παρά ταύτα, είναι πάντα παρών και άμεσα εμπειρατός, γιατί Είμαστε Αυτό.

Είμαστε συνειδητά στον Εαυτό μας, όταν ο νους δεν τριγυρνάει σαν μπαγαπόντης στα αντικείμενα των αισθήσεων ή στις δικές του δημιουργίες και δεν ταυτίζεται με αυτά.

Χρειάζεται όμως, ένας αγνός νους, για να αντανακλάσει καθαρά τον  αληθινό μας Εαυτό, ώστε να βιωθεί πλήρως η ειρήνη και η ευδαιμονία που Είναι, και να γίνει αντιληπτό ότι ο Εαυτός (Συνειδητότητα) είναι πέρα από το σώμα και τον νου και ότι είναι ανέγγιχτος από ότι συμβαίνει σε αυτά.