Sunday, August 19, 2018

Το καλό και το κακό στην πνευματική ζωή ~ Atman Nityananda


Το καλό και το κακό στην πνευματική ζωή

Από άγνοια , απερισκεψία και έλλειψη διάκρισης, λανθασμένα μπορεί να χαρακτηρίζουμε τα πράγματα καλά ή κακά στον εαυτό τους, ανεξάρτητα από τον εαυτό μας και τον σκοπό της ζωής μας.

Τα πράγματα στον εαυτό τους δεν είναι ούτε καλά, ούτε κακά, είναι αυτά που είναι. Κάτι γίνεται καλό η κακό, σε σχέση με αυτό που επιδιώκουμε, σε σχέση με την κατάσταση μας, σε σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο, χρόνο και τις παρούσες συνθήκες.

Αυτό που σήμερα είναι καλό για την πνευματική μας πρόοδο, αύριο μπορεί να είναι εμπόδιο και αυτό που σήμερα είναι εμπόδιο, αύριο μπορεί να είναι ωφέλιμο.

Υπάρχουν κανόνες για την πνευματική ζωή τους οποίους θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν και να ακολουθούμε, αλλά το τι είναι ωφέλιμο και τι όχι, τι είναι εμπόδιο και τι όχι για την πνευματική μας πρόοδο, θα πρέπει να το εξετάζουμε με προσοχή και με διάκριση στις παρούσες συνθήκες, την κάθε στιγμή.

Απαιτείται βέβαια, εγρήγορση, ειλικρίνεια,. καθαρότητα νου και διάκριση, διότι το εγώ παμπόνηρο καθώς είναι και πολυμήχανο, μπορεί να μας παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο, από τα μικρότερα πράγματα ως τα μεγαλύτερα. Το εγώ ενδύεται επίσης, τον μανδύα του ιεροφάντη, τον μανδύα του ταπεινού, τον μανδύα του ειλικρινή, αλ΄λα στην πραγματικόητα ψεύδεται, αυτοεξαπατάται και μας εξαπατά (την διάκριση και την αντίληψη μας). 

Γι' αυτό θα πρέπει, με υπομονή, προσεκτικά και σχολαστικά να εξετάζουμε το κάθε τι που αναδύεται στον νου, για να ανακαλύπτουμε τις ραδιουργίες του εγώ και να μην πέφτουμε στις πλάνες του.

Είναι φυσικό να ξεγελαστούμε πολλές φορές ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια, όταν ακόμη η απόσπαση, η διάκριση, η αφοσίωση στην αλήθεια και η επαφή με την αληθινή μας φύση δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένα (υπάρχουν βέβαια οι ίδιοι κίνδυνοι για τους προχωρημένους, κάθε στάδιο έχει τις δικές του προκλήσεις και δοκιμασίες). Αλλά αν είμαστε ειλικρινείς στον σκοπό μας και με τον εαυτό μας, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, δυσκολία και αδυναμία για να προχωρήσουμε στον δρόμο μας. 

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε στον πνευματικό δρόμο, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, να είμαστε αφελείς και αμελείς.