Saturday, August 18, 2018

Χώρος πρακτικής και διαλογισμού ~ Atman Nityananda



Χώρος  πρακτικής και διαλογισμού

Δημιουργήστε ένα ιερό χώρο στο σπίτι σας. Η αφιέρωση ενός χώρου για την πνευματικές μας ασκήσεις και τον διαλογισμό είναι από τα σημαντικότερα πράγματα στην πνευματική μας άσκηση. Η αξία του είναι ανεκτίμητη, και στην αρχή και σε όλη την διάρκεια του δρόμου.

Επειδή το σπίτι μας είναι ο κύριος χώρος που κάνουμε πρακτικές και διαλογισμό, θα πρέπει να ετοιμάσουμε ένα μέρος, το οποίο θα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Πρακτικές και διαλογισμό βέβαια, μπορούμε να κάνουμε οπουδήποτε. Πιο βοηθητικό είναι να κάνουμε σε ένα πάρκο, στην φύση κοντά σε ένα ποτάμι, σε ένα δάσος, σε μια ιερή τοποθεσία με θετικές δονήσεις, σε ένα πνευματικό κέντρο, αλλά μπορούμε να κάνουμε και στο γραφείο μας, και όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα.

Αν στο σπίτι μας έχουμε ένα επιπλέον δωμάτιο, αφιερώνουμε αυτό το δωμάτιο για να κάνουμε διαλογισμό  και τις  άλλες πρακτικές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα μας. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να αφιερώσουμε για τον διαλογισμό μια γωνιά του υπνοδωματίου μας ή κάποιου άλλου δωματίου, αναλόγως των συνθηκών και από το αν μένουμε μόνοι μας ή όχι. 

Στο χώρο αυτό πηγαίνουμε μόνο για τις πνευματικές μας ασκήσεις και όχι για άλλες δραστηριότητες. Είναι απαραίτητο το σημείο αυτό να ποτιστεί με τις θετικές δονήσεις που παράγονται μέσα από τις πρακτικές. Μετά από κάποιο διάστημα, (το πόσο γρήγορα ή όχι, εξαρτάται από το πόσο τακτικοί και πόσο χρόνο αφιερώνουμε στην πρακτική) οι δονήσεις που δημιουργούμε με τους καθαρισμούς χώρου και  τις πρακτικές, θα ποτίσουν με θετική ενέργεια τον χώρο και θα μπορούμε να ηρεμούμε τον νου και να συγκεντρωνόμαστε πιο εύκολα. Το δωμάτιο μας θα είναι μια όαση γαλήνης και ειρήνης, στην οποία θα βρίσκουμε ανακούφιση από το στρές και τις ψυχολογικές μας εντάσεις και δυσκολίες.

Θυμίζω, ότι όλοι οι χώροι ενός σπιτιού είναι συνήθως ποτισμένοι από εγωϊκές χαμηλής δόνησης ενέργειες και σκεπτομορφές, όπως λαιμαργίας, λαγνείας, θυμού, δονήσεις και σκεπτομορφές από την τηλεόραση, από κοσμικές σκέψεις και συζητήσεις, κ.λπ. (δικούς μας ή των προηγούμενων διαμενόντων) και οι οποίες είναι εμπόδιο να ησυχάσουμε τον νου  μας και να συγκεντρωθούμε στον σκοπό μας.  Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα χώρο, τον οποίο θα καθαρίζουμε και θα εμποτίζουμε με θετικές δονήσεις και σκέψεις για τον Θεό, την αγάπη, την ειρήνη, κ.λπ.

Θα πρέπει επίσης, να κάνουμε μια συγκεκριμένη και σταθερή θέση για τον διαλογισμό, η οποία θα εμποτιστεί με την ενέργεια μας και η οποία σταδιακά, θα μας βοηθάει όλο και περισσότερο να μπαίνουμε σε κατάσταση διαλογισμού πιο εύκολα.  

Οδηγίες για το χώρο πρακτικής

Μπορούμε να έχουμε ένα τραπεζάκι με εικόνες μεγάλων πνευματικών δασκάλων, για παράδειγμα του Χριστού, του Βούδα, του Κρίσνα κ.λπ. (όποιον δάσκαλο έχουμε στην καρδιά μας) και μια εικόνα της Θεϊκής Μητέρας. Είναι καλό να έχουμε ένα καντήλι, το οποίο θα ανάβουμε όταν κάνουμε διαλογισμό ή άλλη πρακτική και να καίμε καθημερινά λιβάνι. Μπορούμε να έχουμε λίγα λουλούδια και νερό καθώς και ημιπολύτιμους λίθους που εκπέμπουν θετικές δονήσεις Αυτό το μικρό βωμό μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε για να ασκήσουμε οποιαδήποτε μορφή λατρείας και προσευχής.
 Γενικά ο χώρος πρέπει να είναι διαμορφωμένος έτσι που να δημιουργεί μια κατάλληλη για μας ατμόσφαιρα που θα μας επιτρέπει να ξεχνάμε για λίγο τις γήινες σκέψεις και ασχολίες μας και θα μας βοηθάει να θυμόμαστε το Θεϊκό και να  μπούμε στα βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξης μας και σε επαφή με την αληθινή μας φύση. Δεν θα πρέπει να κάνουμε τίποτε άλλο στο χώρο αυτό εκτός από τις πνευματικές μας ασκήσεις. Δεν επιτρέπουμε σε άλλα άτομα να μπαίνουν στο δωμάτιο, γιατί θα διαταράξουν τις δονήσεις που έχουμε δημιουργήσει με πολύ κόπο.