Friday, August 31, 2018

Ο ΔΙΑΚΑΗΣ ΠΟΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (Φώτιση). ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Ο ΔΙΑΚΑΗΣ ΠΟΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (Φώτιση)

Δεν είναι αρκετή η περιέργεια ή απλά η επιθυμία να γνωρίσουμε την αλήθεια ή να πετύχουμε την φώτιση. Απαιτείται ειλικρινής διακαής πόθος για την αλήθεια και την απελευθέρωση. Μόνο όταν αυτός ο πόθος είναι δυνατότερος από οποιαδήποτε άλλη επιθυμία είναι δυνατή η φώτιση. Ο πόθος για την απελευθέρωση αυξάνεται και γίνεται έντονος σύμφωνα με το πόσο αναπτύσσονται η διάκριση και η απόσπαση και το πόσο εξαγνίζεται ο νους.

Μόνο όταν μοναδικός μας σκοπός είναι η απελευθέρωση θα είμαστε σταθεροί στην άσκηση μας και θα κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε. Μόνο όταν υπάρχει έντονος διακαής πόθος για την αλήθεια όλες οι άλλες επιθυμίες χάνουν την γοητεία επάνω μας, χάνουν δύναμη και ξεθωριάζουν.

Ο μεγάλος δάσκαλος της Αντβάϊτα Βεδάντα Αντισάνκαρατσaρυα γράφει στο φημισμένο βιβλίο του την Vivekachudamani- Βιβεκατσουνταμανί (Το κόσμημα της διάκρισης):

Στίχος 318. «Όταν η επιθυμία να συνειδητοποιήσουμε την Υπέρτατη Αλήθεια (Μπράμαν) εκδηλωθεί σε ένα υψηλό επίπεδο, οι εγωϊστικές επιθυμίες εύκολα εξαφανίζονται, όπως το έντονο σκοτάδι εξαφανίζεται από την λάμψη του ανατέλλοντος ήλιου.»
Στίχος 275. « Η επιθυμία για την απελευθέρωση σκιάζεται από τις αναρίθμητες επιθυμίες για τα όλα τα άλλα πράγματα πλην του αληθινού Εαυτού (Άτμαν). Όταν καταστραφούν από την συνεχή προσκόλληση του νου στον Άτμαν, τότε ο Άτμαν εκδηλώνεται με καθαρότητα από μόνος του.»
Στίχος 276. «Καθώς ο νους εδραιώνεται στον εσώτατο Εαυτό (Άτμαν), στον βαθμό που εδραιώνεται εγκαταλείπει τις επιθυμίες για τα εξωτερικά αντικείμενα. Και όταν όλες οι επιθυμίες εξαλειφθούν, τότε συμβαίνει η αβίαστη συνειδητοποίηση του Άτμαν.»
Στίχος 277. «Ο νους του Γιόγκι πεθαίνει εξ αιτίας της συνεχούς και σταθερής προσήλωσης του στον Άτμαν. Ως εκ τούτου ακολουθεί η κατάπαυση των επιθυμιών.»

Τελικά επιτυγχάνεται η απελευθέρωση με την πλήρη και ολοκληρωτική διάλυση του εγώ και των επιθυμιών σε βαθύ Νιρβικάλπα Σαμάντι. Δηλαδή όλη η πορεία που κάναμε όλες οι πειθαρχίες και οι ασκήσεις είχαν σαν τελικό σκοπό να πετύχουνε το Νιρβικάλπα Σαμάντι που είναι η κορύφωση του διαλογισμού και στο οποίο διαλύεται τελείως και για πάντα ο εγωϊκός νους και επιτυγχάνεται αυτό που λέμε απελευθέρωση (ή αλλιώς Φώτιση, Αυτοπραγμάτωση, Θέωση, Γιόγκα).

Χωρίς διακαή πόθο για την απελευθέρωση, διάκριση και απόσπαση δεν είναι δυνατός ο διαλογισμός και χωρίς διαλογισμό δεν είναι δυνατό το Νιρβικάλπα Σαμάντι και χωρίς αυτό δεν είναι δυνατή η διάλυση του εγώ και συνεπώς η απελευθέρωση.

Απόσπασμα από το βιβλίο Βιβεκατσουνταμανί

Στίχος 363. «Με το Νιρβικάλπα Σαμάντι διαλύονται όλες οι επιθυμίες οι οποίες είναι σαν κόμποι, όλη η προσπάθεια φτάνει στο τέλος της, και μέσα και έξω, παντού και πάντοτε, συμβαίνει η αυθόρμητη εκδήλωση της αληθινής μας φύσης.
Στίχος 365. «Με το Νιρβικάλπα Σαμάντι συνειδητοποιείται οριστικά και καθαρά η Απόλυτη Αλήθεια του Μπράμαν, αλλά όχι αλλιώς, γιατί τότε (χωρίς το Νιρβικάλπα σαμάντι) ο νους όντας ασταθής από τη φύση του είναι ικανός να αναμειχτεί με άλλες αντιλήψεις (σκέψεις, φαντασίες, συναισθήματα, κ.λπ.).
~~~   ~~~   ~~~
" Η εξάλειψη και εξαφάνιση των επιθυμιών οδηγεί στην μεγαλειώδη κατάσταση της ύψιστης  ευδαιμονίας και της τέλειας ελευθερίας."
~ Swami Sivananda

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΊΑ ΚΑΙ Η ΦΩΤΙΣΗ ~ Atman Nityananda



Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΊΑ ΚΑΙ Η ΦΩΤΙΣΗ

Όλη η εσωτερική εργασία σχετίζεται με την ανάπτυξη ικανοτήτων και αρετών, τον εξαγνισμό του νου και της καρδιάς, την μεταμόρφωση τους, να σταματάμε τις ταυτίσεις, (με τις σκέψεις, τις συγκινήσεις,  τις επιθυμίες, τις παρορμήσεις,, τα εξωτερικά  αντικείμενα, το  σώμα, κ.λπ.), ζώντας από στιγμή σε στιγμή με αυτεπίγνωση (επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας), επάγρυπνοι, σε αυτοπαρατήρηση και εξασκώντας την διάκριση ανάμεσα στο σώμα, τον νου και τον αληθινό μας Εαυτό (Συνειδητότητα, Είναι, Άτμαν), και κορυφώνεται στην βαθιά προσήλωση του νου στο κέντρο της ύπαρξης μας (στο Είναι μας), μέσω του καθημερινού διαλογισμού και της αυτοέρευνας.

Η εργασία τελειώνει με την πλήρη διάλυση του εγώ σε βαθύ Νιρβικάλπα Σαμάντι, και την ταύτιση του νου (Μπούντι-Buddhi) με την αληθινή μας φύση. Αυτό είναι φώτιση, απελευθέρωση, αυτοπραγμάτωση.


Η άγνοια είναι το Εγώ μας ~ Atman Nityananda


Η άγνοια είναι το Εγώ μας

Η άγνοια είναι το εγώ μας, που σαν σύννεφο, σκεπάζει, το εσωτερικό φως, το φως της αληθινής μας φύσης (Συνειδητότητα, Πνεύμα, Άτμαν, εσωτερική σιωπηλή παρουσία).

Συνεπώς, η ελευθερία από την άγνοια,  η γνώση της αλήθειας (της αληθινής μας φύσης, Πνεύμα, Συνειδητότητα, Άτμαν) και η εδραίωση μας στην αλήθεια, περνά από την εξάλειψη του εγώ μας.

Wednesday, August 29, 2018

Σημαντικές γνώσεις για την έρευνα του εγώ, την κατανόηση του και την εξάλειψη του ~ Atman Nityananda


Σημαντικές γνώσεις για την έρευνα του εγώ, την κατανόηση του και την εξάλειψη του

Η εργασία και η διάλυση που κάνουμε με την μέθοδο της ενδοσκόπησης, αυτοέρευνας για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων’,  μπορεί να εφαρμοστεί για όλες τις εκφράσεις του εγώ, δηλαδή τις επιθυμίες, τις προσκολλήσεις, τα αρνητικά συναισθήματα, τις συνήθειες, τις ανάγκες, τους προγραμματισμούς, τους εθισμούς, τις αντανακλαστικές συμπεριφορές. Όλες οι παραπάνω ψυχολογικές καταστάσεις, σχετίζονται με την απόλαυση, την άνεση, την υπερηφάνεια, την υπόληψη, την αναγνώριση από τους άλλους, την αυτοαξία και την ασφάλεια.

Για παράδειγμα, αν επιθυμούμε χρήματα: μπορεί να προέρχεται από την ανασφάλεια μας και το φόβο μας για επιβίωση, ή να τα θέλουμε για να ικανοποιήσουμε κάποια/ες επιθυμίες που σχετίζεται με την απόλαυση, την άνεση, την αναγνώριση (δόξα, φήμη) ή την αξία μας. Συνήθως είναι όλα αυτά μαζί, με έκάποιο/α από αυτά να προεξέχουν στον καθένα.

Ο φόβος μπορεί να σχετίζεται με κάποια επιθυμία, για απόλαυση-άνεση-χρήματα-αποκτήματα κ.λπ., κάποια επιτυχία (δόξα, φήμη), την ασφάλεια του σώματος και την επιβίωση, την υπόληψη ή την αυτοαξία μας.
Πίσω από τον θυμό βρίσκεται κάποια επιθυμία για απόλαυση-άνεση-χρήματα-αποκτήματα, κάποια επιτυχία (δόξα, φήμη), η ασφάλεια του σώματος και η επιβίωση, η υπόληψη, η υπερηφάνεια, η αυτοαξία και ο φόβος.

Να θυμάστε ότι ο θυμός και ο φόβος πάνε συνήθως μαζί, και ότι πίσω από το φόβο και τον θυμό βρίσκονται, η ασφάλεια (σωματική, ψυχολογική), κάποια επιθυμία, ανάγκη, προσκόλληση, η υπόληψη, η υπρηφάνεια, η αυτοαξία και κάποια πεποίθηση. 

Στην βάση όλων των εγωϊκών τάσεων και αρνητικών συναισθημάτων είναι η επιθυμία (επιθυμία για οτιδήποτε) και τα πρωταρχικά συναισθήματα, είναι ο θυμός και ο φόβος (με όλες τους τις παραλλαγές) και μαζί με αυτά η στεναχώρια, η αρέσκεια, η απαρέσκεια, η ανυπομονησία, ή έλξη και η απώθηση. Ακόμη και η υπόληψη και η υπερηφάνεια στην ουσία είναι η επιθυμία να έχουν οι άλλοι καλή γνώμη για εμάς και η επιθυμία να μας αναγνωρίζουν ως σπουδαίους.

Ήδη αυτές οι λίγες, αλλά κεφαλαιώδους σημασίας πληροφορίες για το εγώ μπορούν  να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε πιο εύκολα και να κατανοήσετε καλύτερα τις διάφορες εκδηλώσεις του εγώ, στο νοητικό και συγκινησιακό επίπεδο. Μπορείτε δηλαδή, με βάση τις παραπάνω γνώσεις, να παρατηρείτε τον εαυτό σας από στιγμή σε στιγμή και να ανακαλύψετε, με ποια εγωϊκή τάση ή προγραμματισμό σχετίζονται, αυτά που σκέπτεστε και νοιώθετε, οι χειρονομίες που κάνετε, οι επιλογές που κάνετε και οι δράσεις που κάνετε.

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά τις σκέψεις και αυτό που νοιώθετε και στοχαστείτε για λίγο κάνοντας κάποιες διερευνητικές ερωτήσεις, θα βρείτε τι βρίσκεται πίσω από το φόβο και τον θυμό σας για παράδειγμα, που είναι και τα κύρια συναισθήματα που εκφράζονται ακατάπαυστα μέσα μας, στις διάφορες διαβαθμίσεις τους (άγχος, ανησυχία, αγωνία, αμφιβολίες, φόβος, τρόμος, και για το θυμό, δυσαρέσκεια, αποστροφή, εκνευρισμός, αγανάκτηση, θυμός, μίσος, μνησικακία, κ.λπ.).  Και αφού ανακαλύψετε τι είναι στην βάση του θυμού και του φόβου, τα αναλύεται (όπως και τον θυμό και τον φόβο) με βάση την διαδικασία που προτείνω στην μέθοδο της ενδοσκόπησης, αυτοέρευνας για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων’, για να τα κατανοήσετε και να τα εξαλείψετε.

Διαβάστε για την πρακτική 

ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΓΩΪΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

Tuesday, August 28, 2018

Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΩ ΜΑΣ ~ Atman Nityananda


Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΩ ΜΑΣ

Ο κατώτερος ρατζασοταμασικός νους (και το εγώ), είναι εθισμένος στην μιζέρια και την δυστυχία. Του είναι προτιμότερη η φυλακή, από την ελευθερία όσο και αν σας φαίνεται υπερβολικό.

Ζει στην ξεχωριστότητα, τον φόβο, το θυμό, την επιθυμία, το πάθος, την αρέσκεια και την απαρέσκεια, την έλξη και την απώθηση.

Φαντάζεται ότι θα βρει ευτυχία, με το να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και τις ψευδαισθησιακές ανάγκες του και έτσι δημιουργεί την φυλακή του. Στην αυτοδημιούργητη ψυχολογική φυλακή του, υποφέρει από μιζέρια και δυστυχία, την οποία χρεώνει στις εξωτερικές συνθήκες (τις οποίες έτσι κι αλλιώς το ίδιο δημιουργεί και ελκύει), για να παραμένει στο απυρόβλητο και να συνεχίζει να ζει παρασιτικά στον ψυχισμό μας.

Το εγώ φαντάζεται ότι αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αν είχε εκείνο/α που θέλει θα ήταν ευτυχισμένο, ενώ η πραγματικότητα είναι, ότι η δυστυχία είναι εγγενής στο εγώ. Δεν σταματά να κάνει υπολογισμούς, να φαντάζεται, να σκέφτεται ατέρμονα φανταστικά προβλήματα και να υποφέρει από δυστυχία που το ίδιο δημιουργεί.

Αν δεν υπάρχει εξωτερικό πρόβλημα, το εγώ θα δημιουργήσει καταστάσεις που θα προκαλέσουν πόνο, για να επιβεβαιώσει στον εαυτό του, ότι οι εξωτερικές καταστάσεις φταίνε για την δυστυχία του.

Αντιστέκεται στην αλλαγή και σαμποτάρει κάθε προσπάθεια αλλαγής για να επιβεβαιώνεται και να συνεχίζει να τρέφεται με ενέργειες κατώτερες δόνησης και να παραμείνει ζωντανό. Μόνο που η δική του ζωή μέσα μας, είναι η δική μας δυστυχία.

Η αδράνεια και ο τρόπος σκέψης που μας έφερε το πρόβλημα και την δυστυχία, διατηρούν το πρόβλημα και μεγαλώνουν την δυστυχία. Αλλαγή σκέψης και αλλαγή δράσης είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε την κατάσταση (πρώτα την εσωτερική και ακολούθως την εξωτερική, να απαλλαγούμε από τις ψευδαισθήσεις του εγώ,, αλλά και από το ίδιο το εγώ τελικά, και να ανακαλύψουμε την ευτυχία και την πληρότητα που υπάρχουν ήδη μέσα μας (είναι η θεϊκή μας φύση, Ψυχή, Πνεύμα, Συνειδητότητα) αλλά σκεπάζονται από το εγώ.

Το φάρμακο για να θεραπευτεί ο νους μας από την αυτοδημιούργητη δυστυχία του, είναι η αμφισβήτηση της εγκυρότητας και της πραγματικότητας του (των σκέψεων, των συναισθημάτων, των απόψεων, των επιθυμιών, των πεποιθήσεων που λανθασμένα θεωρούμε ως δικά μας η εαυτό μας), οι διδασκαλίες των σοφών και η συναναστροφή με σοφούς, η καθημερινή συστηματική άσκηση, η επανάληψη του ονόματος του Θεού, ο διαλογισμός, η αυτοέρευνα και η παράδοση στον Θεό.

Monday, August 27, 2018

Η δίψα για την Αλήθεια και η επαφή με δασκάλους / Βίντεο ~ Atman Nityananda


Για να δείτε το Βίντεο κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

Η δίψα για την Αλήθεια και η επαφή με δασκάλους / 27-8-18

Το να ζούμε στην παρουσία φωτισμένων (Σάτσανγκ)  είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εξαγνιστούμε και να αφυπνιστούμε. Οι φωτισμένοι πρωτίστως με την παρουσία τους, αλλά και με την καθοδήγηση τους, μας βοηθούν να ξεδιαλύνουμε τις αμφιβολίες μας, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια και τελικά να πετύχουμε την απελευθέρωση.

Ο όρος Σάτσανγκ χρησιμοποιείται επίσης για τις συγκεντρώσεις που γίνονται από προχωρημένους μαθητές και γιόγκι για να  μιλήσουν  για την Αλήθεια, να δώσουν οδηγίες και ασκήσεις για να πετύχουμε την ένωση με την αληθινή μας φύση. Χρησιμοποιείται επίσης και για οποιαδήποτε συνάντηση έχει σκοπό την διερεύνηση της αλήθειας και την αφύπνιση μας στην αλήθεια, ανεξάρτητα αν υπάρχει παρουσία φωτισμένου ή κάποιου προχωρημένου γιόγκι, ή ασκούμενου.

 Όταν δεν είναι δυνατή η επαφή με φωτισμένους ή προχωρημένους μαθητές, τα βιβλία είναι ο καλύτερος τρόπος να είμαστε σε επαφή με υψηλές δονήσεις και με ιδέες που σχετίζονται με την αλήθεια και την πνευματική ζωή γενικότερα. Η μελέτη βιβλίων γραμμένων από φωτισμένους ή προχωρημένους μαθητές που αναφέρονται στην αληθινή μας φύση και τον Θεό και μας δίνουν οδηγίες και πρακτικές για να αφυπνιστούμε στην αληθινή μας φύση, είναι ένα είδους Σάτσανγκ.

ΦΩΤΙΣΗ ΚΑΙ ΔΥΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ~ Atman Nityananda


ΦΩΤΙΣΗ ΚΑΙ ΔΥΑΔΙΚΟΤΗΤΑ

Στην φώτιση (αυτοπραγμάτωση, απελευθέρωση), υπερβαίνουμε τον νου και την δυαδικότητα που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του. Η δυαδικότητα περιλαμβάνει την απόλαυση και τον πόνο αλλά και όλες τις άλλες δυαδικότητες, όπως αρέσκεια-απαρέσκεια, χαρά-λύπη, συμπάθεια-αντιπάθεια, γοητεία-απογοήτευση, έλξη-απώθηση, αγάπη (εγωιστική)-μίσος, κ.λπ..

Συνεπώς υπερβαίνοντας τον νου, υπερβαίνουμε και την απόλαυση και τον πόνο αλλά και όλες τις άλλες δυαδικότητες και ζούμε αβίαστα και αδιαλείπτως, την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία της αληθινής μας φύσης (Συνειδητότητα, Πνεύμα, Ψυχή, Άτμαν), που είναι μη-δυαδική, αδιαίρετη, αθάνατη, αμετάβλητη και ακατάστρεπτη.

~ Μπαγκαβάτ Γκίτα

Κεφ 5, 3. Πραγματικός απαρνητής (Σανυάσιν) θα πρέπει να θεωρείται αυτός που ούτε μισεί, ούτε επιθυμεί, γιατί ελεύθερος από τα ζεύγη των αντιθέτων, ω Αρτζούνα, αυτός εύκολα ελευθερώνεται από την σκλαβιά. 

Κεφ 15, 5. Εκείνοι που ελευθερώθηκαν από την υπερηφάνεια και την πλάνη, που έχουν νικήσει το κακό της προσκόλλησης, που κατοικούν συνεχώς στον Εαυτό, με τις επιθυμίες τους να έχουν εξανεμιστεί, απελευθερωμένοι από τα ζεύγη αντιθέτων, που είναι γνωστά σαν χαρά-λύπη (απόλαυση-πόνος, κ.λπ.), φτάνουν χωρίς πλάνη στην αιώνια κατοικία

Sunday, August 26, 2018

ΑΠΟΤΑΥΤΙΣΗ-ΤΑΥΤΙΣΗ ~ Άτμαν Νιτυανάντα


ΑΠΟΤΑΥΤΙΣΗ-ΤΑΥΤΙΣΗ

Ο πιο σύντομος τρόπος να εκφράσουμε την ουσία της Πνευματικότητας, είναι δύο λέξεις.

Αποταύτιση-ταύτιση, ή αποταυτίσου-ταυτίσου

Που σημαίνει ότι κεντρικός στόχος μας από στιγμή σε στιγμή είναι, να αποταυτιζόμαστε (η προσοχή και ο νους) από το εξωτερικά αντικείμενα, πρόσωπα και καταστάσεις, τις ψυχολογικές καταστάσεις (σκέψεις, συναισθήματα, πεποιθήσεις, απόψεις, συγκινήσεις, συναισθήματα, παρορμήσεις, επιθυμίες, κ.λπ.), το σώμα και το εγώ και να ταυτιζόμαστε με την εσωτερική σιωπηλή παρουσία, που είναι η αληθινή μας φύση, (Συνειδητότητα, Πνεύμα, Ψυχή, Άτμαν).

Συνεπώς, ότι ασκηση, μέθοδο ή τρόπο και να χρησιμοποιήσουμε, σκοπό έχει, να σταματήσουμε την ταύτιση, ή να μην επιτρέπουμε την ταύτιση να συμβαίνει, να αποτραβάμε την προσοχή και τον νου, από την επιφάνεια και να τα προσηλώσουμε στο κέντρο της ύπαρξης μας, στην θεϊκή μας ουσία, που είναι αιώνια αβυθμέτρητη ειρήνη, πληρότητα και ευδαιμονία. 

Η ΤΑΥΤΙΣΗ & Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ / Βίντεο ~ Atman Nityananda


Για να δείτε το Βίντεο κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

Η ΤΑΥΤΙΣΗ & Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ / Βίντεο

Με την αφύπνιση συνειδητοποιείται από ότι δεν είμαστε το σώμα και ο νους, αλλά η άχρονη Ύπαρξη και Παρουσία της Συνειδητότητας.

Με την αφύπνιση συμβαίνει αλλαγή ταυτότητας. Από το σώμα, το νου, το εγώ και την προσωπικότητα που θεωρούσαμε ως εαυτό μας, η ταυτότητα μας 'μεταφέρεται' στην εσωτερικη΄σιωπηλά παρουσία του Είναι μας, που πάντοτε είμασταν, αλλά δεν συνειδητοποιούσαμε εξ αιτίας των επιθυμιών, των ταυτίσεων, προσκολλήσεων και των προγραμματισμών του εγώ.

Απόσπασμα από το Βίντεο
ΑΦΥΠΝΙΣΗ & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 25-8-18

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, Η ΑΥΤΟΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ / Βίντεο ~ Atman Nityananda


Για να δείτε το Βίντεο κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο
https://youtu.be/PRSo3wvyiv0

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, Η ΑΥΤΟΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ  / Βίντεο

Η αυτοέρευνα, στοχεύει στο να συνειδητοποιήσουμε τι δεν είμαστε και τι πραγματικά είμαστε. Είναι η διαδικασία, μέσω της οποίας προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τι δεν είμαστε, να σταματήσουμε να ταυτιζόμαστε με ότι δεν είμαστε και έτσι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να συμβεί η αφύπνιση.

Απόσπασμα από το Βίντεο
 ΑΦΥΠΝΙΣΗ & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ  25-8-18

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΜΑΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ / Βίντεο ~ Atman Nityananda


Για να δείτε το Βίντεο κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΜΑΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ / Βίντεο

Το εγώ είναι ο παράγοντας που δημιουργεί τις ταυτίσεις. Η πρωταρχική ταύτιση που δημιουργεί το εγώ είναι να μας κάνει να νοιώθουμε ότι είμαστε το σώμα και επιπλέον ότι η αίσθηση ύπαρξης (η αίσθηση ότι υπάρχουμε) και η επίγνωση που ανήκουν στην αληθινή μας φύση (Συνειδητότητα, Ψυχή, Πνεύμα), ότι επίσης ανήκουν στο σώμα και στο ίδιο το εγώ.

Αυτό συνβαίνει επειδή το εγώ δημιουργεί ταυτόχρονα ταύτιση με το σώμα και την Συνειδητόητητα. Μαζί με αυτήν την διπλή ταύτιση συμβαίνει και προβολή των 'χαρακτηριστικών' της αληθινής μας φύσης (η αίσθηση υπάρχω και η επίγνωση) στο ίδιο το εγώ και το σώμα.

Απόσπασμα από το Βίντεο
ΑΦΥΠΝΙΣΗ & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 25-8-18

Saturday, August 25, 2018

ΑΦΥΠΝΙΣΗ & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ / Βίντεο ~ Atman Nityananda



Για να δείτε το βίντεο κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

ΑΦΥΠΝΙΣΗ & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ / 25 8 18 

Εξηγείται τι είναι η αφύπνιση και τι η απελευθέρωση (αλλιώς φώτιση, αυτοπραγμάτωση, θέωση)

Η αποδοχή των εγωϊκών τάσεων και των αδυναμιών μας ~ Atman Nityananda



Η αποδοχή των εγωϊκών τάσεων και των αδυναμιών μας

Η αποδοχή των διάφορων εγωϊκών μας τάσεων και αδυναμιών μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να απελευθερωθούμε από αυτές. Όσο αρνούμαστε να δεχτούμε ότι υπάρχουν μέσα μας, όσο αντιδρούμε στην εκδήλωση τους και προσπαθούμε να τα αποφύγουμε ή να τα καταπιέσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε μια εργασία ουσιαστική και ελευθερωθούμε από αυτές. 

Η αποδοχή αναπτύσσεται σταδιακά και μπορεί να συμβεί εύκολα, όταν ο νους είναι αρκετά αγνός-σαττβικός, σταθερός, γαλήνιος, με διάκριση και έχουμε επαφή με την αληθινή μας φύση. Όταν ο νους κυριαρχείται από τη σάττβα ποιότητα τότε η αποδοχή, των δυσλειτουργικών και αρνητικών απόψεων της ψυχολογίας μας και όλων των αδυναμιών, που έχουν αναπτυχθεί εξ αιτίας λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος, γίνεται πιο εύκολα και φυσικά. Αποδοχή δεν σημαίνει ότι τα αφήνουμε να υπάρχουν μέσα μας, ή ότι δεν εργαζόμαστε για την εξάλειψη τους, αλλά σταματάει η εσωτερική σύγκρουση η οποία τελικά είναι εμπόδιο στην εξάλειψη τους.

Η αποδοχή των αρνητικών νοητικών και συναισθηματικών ιδιοτήτων που ενυπάρχουν στον ψυχισμό μας, των ατελειών που μπορεί να υπάρχουν μέσα μας ή των ατελειών που νομίζουμε ότι έχει το σώμα μας (σε σχέση με τα μαλλιά, την μύτη, τα μάτια, το ύψος κ.λπ.) γίνεται με φυσικό τρόπο όταν συνειδητοποιήσουμε ότι ο εαυτός μας είναι πέρα από τον νου, το σώμα και τα συναισθήματα, και ότι με κανένα τρόπο δεν επηρεάζεται από αυτά. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε αιώνια, αθάνατη, αγνή Συνειδητότητα πέρα από το καλό και το κακό.

Μέχρι να συμβεί αυτό όμως μπορούμε να κάνουμε συστηματική εργασία για να αναγνωρίσουμε όλα όσα μας εμποδίζουν να συμφιλιωθούμε και να αποδεχτούμε τις αρνητικές και δυσλειτουργικές απόψεις της ψυχολογίας μας και να απελευθερωθούμε από αυτά.

Η αποδοχή των αδυναμιών μας δεν σημαίνει ότι συνεχίζουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο ούτε ότι δικαιολογούμε τα λάθη μας. Η αποδοχή όμως σταματά τις εσωτερικές συγκρούσεις που είναι αιτία ακόμη μεγαλύτερης δυστυχίας και πόνου και κάνει ευκολότερη την εξάλειψη των αρνητικών ιδιοτήτων.

Μια βασική αιτία που δεν αποδεχόμαστε τον εγωϊκό εαυτό μας (που στην πραγματικότητα δεν είναι ο εαυτός μας, αλλά νοητικοί και συγκινησιακοί προγραμματισμοί και συνήθειες) είναι ότι δεν λάβαμε αποδοχή από τους γονείς μας (επειδή προφανώς και οι ίδιοι δεν είχαν αποδεχτεί τον εαυτό τους) και μάθαμε να στηρίζουμε την αξία μας σε εξωτερικούς παράγοντες. 

Ο νόμος της δράσης αντίδρασης στην πνευματική άσκηση ~ Atman Nityananda



 Ο νόμος της δράσης αντίδρασης στην πνευματική άσκηση

Όπως επάνω έτσι και κάτω, όπως έξω έτσι και μέσα.

Σε κάθε εξωτερική ενέργεια ή δράση υπάρχει πάντα μια αντίδραση (δεν την προσέχουμε, ούτε είναι πάντα εύκολο να την αναγνωρίσουμε), το ίδιο ισχύει και στην ψυχολογία.

Παρόμοια στην ψυχολογία, σε οποιαδήποτε δράση κάνουμε να αλλάξουμε κάτι μέσα μας θα υπάρξει κάποιου είδους  αντίδραση,, και από μέσα και από έξω. 

Από μέσα στην μορφή της αδράνειας, δυσαρέσκειας, αμφιβολιών, απογοήτευσης, αυτοδικαιολόγησης, αναβλητικότητας, και από έξω αντίδραση, από τους συγγενείς, συζύγους, φίλους κ.λπ.

Όσο πιο έντονη είναι η προσπάθεια να αλλάξουμε πράγματα μέσα και έξω μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αντίδραση του εγώ μας σε αυτή μας την προσπάθεια.

Η αντίδραση μπορεί να  πάρει διάφορες μορφές, αλλά η ουσία είναι ότι όλες μπορούν να υποσκάψουν η να ακυρώσουν ακόμη την προσπάθεια μας αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι ή δεν έχουμε μεγάλη δύναμη θέλησης.

Γνωρίζοντας όμως  αυτό το νόμο της ζωής και  δεχόμενοι αυτόν ως μέρος του παιχνιδιού, τότε μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές  επενέργειες της αντίδρασης στην προσπάθεια μας και επιπλέον να χρησιμοποιήσουμε την αντίδραση σαν ευκαιρία για αυτοανακάλυψη και ενδυνάμωση.

Είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε μέσα μας θετική στάση απέναντι στις δυσκολίες, και να θεωρούμε κάθε δυσκολία, σαν ευκαιρία για μάθηση, ενδυνάμωση και αυτοβελτίωση, αντί για εμπόδιο.

Είναι απαραίτητο, να αναπτύξουμε την δύναμη της θέλησης και την αυτοπεποίθηση, Να έχουμε την πεποίθηση και την πίστη, ότι τίποτε δεν μπορεί να μας βγάλει από το στόχο μας και ότι έχουμε την δύναμη, την θέληση και την αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε κάθε αντιξοότητα και δυσκολία.

Είναι απαραίτητο επίσης, να δυναμώσουμε την θέληση μας, με οργανωμένο και στοχευμένο τρόπο. Παρακάτω δίνω μερικές ιδέες και τρόπους για να δυναμώσουμε την θέληση μας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ & ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ 

Να βάλουμε διάφορες μικρές πειθαρχίες. Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να βάλετε πειθαρχίες. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε σταθερές ώρες, να είμαστε ακριβείς και συνεπείς στο πρόγραμμα μας.

Να κρατάτε σιωπή για 2 με 3 ώρες την ημέρα. Να ελέγχετε την ομιλίας και να μην μιλάτε άσκοπα και μηχανικά, να μην φλυαρείτε, να μην κουτσομπολεύετε.

Να μην χάνετε την ενέργεια σας άσκοπα σε πράγματα που δεν σας ωφελούνε σε τίποτα. Να διατηρείτε την ενέργεια σας ψηλά, επαρκή καλό ύπνο, καλή διατροφή, άσκηση, χαλάρωση, χάθα γιόγκα, πραναγιάμα, επαφή με την φύση κ.λπ.

Να διατηρείτε καλή υγεία και να έχετε υγιεινές συνήθειες.

Αύξηση του σάττβα μέσα από σαττβική διατροφή, σαττβικές εντυπώσεις, σαττβικές συναναστροφές και γενικά επαφή με οτιδήποτε έχει σαττβική φύση και αποφυγή με οτιδήποτε είναι ταμασικό και περιορισμός όσο το δυνατόν ότι είναι ρατζασικό, σε σχέση με : βιβλία, μουσική, περιβάλλον, διατροφή, άσκηση, σπορ, παρέες, χώροι, φύση, δραστηριότητες κ.λπ..

Να είστε συνεπείς στις αποφάσεις σας, στο πρόγραμμα σας, συνεπείς στις υποσχέσεις σας και σε οτιδήποτε δεσμευτήκατε να φέρετε σε πέραση.

Να βάζετε μικρούς στόχους που μπορείτε να φέρετε σε επιτυχία σχετικά εύκολα.

Να ολοκληρώνετε τα πράγματα που κάνετε και να μην τα αφήνετε στην μέση χωρίς λόγο.

Η βήμα-βήμα προσέγγιση. Να αυξάνετε την δυσκολία των στόχων με μικρή κλίμακα ώστε να μην βάζετε το εαυτό σας σε υπερβολικό στρες.

Καθημερινά πρωί και βράδυ να κάνετε ειδική προσευχή για την ανάπτυξη τους που θα συνοδεύεται με  θετικές επιβεβαιώσεις και θετικό οραματισμό.

Να διερευνήσετε τι υποσκάπτει την αυτοπεποίθηση και την θέληση σας (πεποιθήσεις, συναισθήματα, επιθυμίες, προγραμματισμοί) και να το εξαλείψετε  από τον ψυχισμό σας ή  να αλλάξετε την λανθασμένη πεποίθηση.

Να κάνετε εργασία για να ελευθερωθείτε από παιδικές εμπειρίες που σχετίζονται με την χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Αποφυγή καταστάσεων και προσώπων που υποσκάπτουν την αυτοπεποίθηση σας.
Η εξάλειψη  των ελαττωμάτων, επιθυμιών γενικά. Καθώς ελευθερώνεται ο νους μας από τις εγωϊκές τάσεις δυναμώνει και η θέληση μας και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση μας.

Να κάνετε με μεγάλη συγκέντρωση όλες τις εργασίες σας και οτιδήποτε δραστηριότητα (και το παραμικρό) κάνετε στην διάρκεια της ημέρας.

Η συστηματική ανάπτυξη της συγκέντρωσης και του διαλογισμού.

Τα  ανθοϊάματα του Μπαχ.

Βρείτε και τους δικούς σας τρόπους,.....  

Επισημάνω, ότι δεν θα πρέπει να βάλετε πολλούς στόχους ταυτόχρονα, γιατί θα 'χαθείτε'. Αν κάνετε λάθη, δείτε τα χωρίς δυσαρέσκεια, θυμό, ενοχές, και σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα πράγματα. 

Να θυμάστε ότι το πιο βασικό όλων για να πετύχετε κάτι, είναι να το θέλετε πολύ. Χωρίς αυτό καμία οδηγία και τεχνική δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν από μόνες τους. Σας θυμίζω τέλος ότι η προσευχή είναι πάντοτε το καταφύγιο μας.


Friday, August 24, 2018

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ ~ Άτμαν Νιτυανάντα



Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ

Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε ή να αντιληφθούμε τον αληθινό Εαυτό μας (Συνειδητότητα), όπως ένα αντικείμενο. Δεν υπάρχει δηλαδή η δυαδική εμπειρία υποκειμένου-αντικειμένου.

Μπορούμε να γνωρίσουμε τον Εαυτό μας, με το να είμαστε ο Εαυτός μας, και παρά ταύτα ο Εαυτός μας δεν μπορεί να γίνει γνωστός, παραμένει το μέγα άγνωστο.
Δεν μπορείς να πεις ότι είναι αυτό ή εκείνο, ότι είναι εδώ ή εκεί. Δεν είναι μέσα, ούτε έξω, ούτε επάνω, ούτε κάτω,  γιατί δεν είναι αντικείμενο με μορφή και χαρακτηριστικά, και δεν βρίσκεται στον χώρο και στον χρόνο, αλλά παρά ταύτα, είναι πάντα παρών και άμεσα εμπειρατός, γιατί Είμαστε Αυτό.

Είμαστε συνειδητά στον Εαυτό μας, όταν ο νους δεν τριγυρνάει σαν μπαγαπόντης στα αντικείμενα των αισθήσεων ή στις δικές του δημιουργίες και δεν ταυτίζεται με αυτά.

Χρειάζεται όμως, ένας αγνός νους, για να αντανακλάσει καθαρά τον  αληθινό μας Εαυτό, ώστε να βιωθεί πλήρως η ειρήνη και η ευδαιμονία που Είναι, και να γίνει αντιληπτό ότι ο Εαυτός (Συνειδητότητα) είναι πέρα από το σώμα και τον νου και ότι είναι ανέγγιχτος από ότι συμβαίνει σε αυτά.


Thursday, August 23, 2018

Ο ενστικτώδης και ο ψυχολογικός φόβος ~ Atman Nityananda


Ο ενστικτώδης και ο ψυχολογικός φόβος

Το άγχος είναι συνεχής ήπιος ψυχολογικός φόβος, σχετίζεται με την επιθυμία, τους προγραμματισμούς, την ταύτιση, την προσκόλληση, την αμφιβολία, την αβεβαιότητα και το άγνωστο της έκβασης των καταστάσεων. Ο φόβος παίρνει επίσης την μορφή της ανησυχίας και  της αγωνίας, τα οποία μπορεί να είναι περισσότερο η λιγότερο έντονα ανάλογα με την περίσταση.

Στην υπερβολή του ο ψυχολογικός φόβος γίνεται πανικός, τρόμος, ψύχωση, φοβία, παράνοια, υστερία.

Ο χρήσιμος φόβος είναι ο ενστικτώδης (όχι ο ψυχολογικός φόβος) και δεν σχετίζεται με το εγώ και την προσωπικότητα.

Ο ενστικτώδης φόβος, εκδηλώνεται αυτόματα και άμεσα, χωρίς καμία νοητική και συναισθηματική διαδικασία την στιγμή που εμφανίζεται ο κίνδυνος και μας κάνει δυνατούς για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση,.

Αντίθετα, ο ψυχολογικός μας κάνει αδύναμους, μέχρι που μας παραλύει, μας τυφλώνει (θολώνει και διαστρεβλώνει την αντίληψη μας, την λογική και την διάκριση), προκαλεί ξεχωριστότητα,  αντιπαλότητα, έχθρα, διεγείρει τον θυμό και διάφορους μηχανιαμούς  του εγώ και μας κλέβει πολύ ενέργεια. 

Wednesday, August 22, 2018

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ / Βίντεο ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Για να δείτε το Βϊντεο κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 

Τι είναι αληθινό και τι φαινομενικό ή σχετικά πραγματικό.

Ξεκαθαρίζεται με απλό και κατανοητό τρόπο, ποια είναι τα ‘χαρακτηριστικά’ του αληθινού και ποια τα χαρακτηριστικά του φαινομενικού ή της σχετικής πραγματικότητας.

Αληθινό είναι αυτό που είναι αυθύπαρκτο, αυτόφωτο (αυτοσυνείδητο), αιώνιο, συνεχώς παρόν, αθάνατο, ακατάστρεπτο, χωρίς αρχή και τέλος, ανεξάρτητο, αμετάβλητο, ακίνητο, ελεύθερο, ειρηνικό, πλήρες και ευδαίμων.

Φαινομενικό ή σχετικά πραγματικό είναι αυτό που είναι φθαρτό, έχει αρχή μέση και τέλος, γέννηση και θάνατο, είναι  μεταβλητό, η ύπαρξη του εξαρτάται από κάτι, δεν έχει ικανότητα να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, αλλά είναι αντικείμενο αντίληψης.

Αληθινό είναι, μόνο αυτό που ονομάζουμε Θεός (Συνειδητότητα, Μπράμαν, Πνεύμα), και το οποίο είναι παρόν μέσα μας, και είναι το βαθύτερο μέρος της ύπαρξης μας. Δηλαδή η πνευματική μας ουσία και ο Θεός είναι ένα και το αυτό.
 
Όλα τα άλλα δημιουργήματα, το σώμα μας, ο νους μας και όλα όσα υπάρχουν στο σύμπαν είναι φαινομενικά και έχουν σχετική πραγματικότητα.

Εξ αιτίας της άγνοιας,  της ταύτισης, των επιθυμιών, των προσκολλήσεων και των εγωϊκών τάσεων, η πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν μπορεί να διακρίνει με καθαρότητα την αληθινή τους φύση και προσδίδουν στο σώμα και τον νου χαρακτηριστικά που ανήκουν στην πνευματική τους ουσία και το αντίστροφο, χαρακτηριστικά του σώματος και του νου στην αληθινή τους φύση.

Σκοπός της πνευματικής άσκησης και της αυτογνωσίας είναι εξαλείψουμε τις εγωϊκές τάσεις, τις προσκολλήσεις και τις επιθυμίες, και να συνειδητοποιήσουμε μέσω του διαλογισμού, του σαμάντι και της αυτοέρευνας, ότι δεν είμαστε το σώμα και ο νους, αλλά η άχρονη, άμορφη, αθάνατη Συνειδητότητα, πάντα ελεύθερη, πλήρης, ειρηνική και ευδαιμονούσα.

Για να δείτε το Βϊντεο κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο 

ΚΑΘΑΡΙΖΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΦΩΣ, ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΊΑ. ~ Άτμαν Νιτυανάντα


ΚΑΘΑΡΙΖΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΦΩΣ, ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΊΑ

Με την ίδια σχολαστικότητα που καθαρίζεις καθημερινά τα δόντια σου για να μην χαλάσουν και υποφέρεις και τα χάσεις, καθάριζε καθημερινά με την προσευχή, τον διαλογισμό, την επανάληψη του ονόματος του Θεού, και άλλες ασκήσεις, τον νου και την καρδιά σου.

Δεν αξίζει η ψυχή σου περισσότερο από το σώμα και τα δόντια σου; Τότε γιατί ασχολείσαι τόσο  πολύ  με αυτά και τόσο λίγο με την ψυχή σου; Όχι πως δεν πρέπει να φροντίζεις το σώμα σου, γιατί χρειάζεσαι ένα υγιές σώμα για να μπορείς να ασκηθείς και να ασχοληθείς με την ψυχή σου. Είναι ο εστιασμός, η προσκόλληση και η υπερβολική έγνοια για το σώμα και στις απολαύσεις που αυτό σου δίνει, το εμπόδιο για να ασχοληθείς με την ψυχή σου και όχι η φροντίδα του σώματος αυτή καθεαυτή.

Αν θέλεις να ζεις με υγεία, αρμονία, ειρήνη, χαρά και αγάπη, θα πρέπει καθημερινά με επιμέλεια και σχολαστικότητα να καθαρίζεις τον νου και την καρδιά σου με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο.

Τον χώρο που ελευθερώνεις από τις εγωϊκές τάσεις και τις αρνητικές δονήσεις θα τον γεμίζει, η ειρήνη, η ευδαιμονία και η αγάπη του Θεού, που λάμπει στο κέντρο της ύπαρξης σου.



ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΣΤΡΕΦΗΣ ΝΟΥΣ Μέρος Ι & ΙΙ ~ Atman Nityananda,




"Ο έλεγχος του νου είναι η μοναδική πόρτα για την ελευθερία"
~ Σουάμι Σιβανάντα


ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΣΤΡΕΦΗΣ ΝΟΥΣ  Μέρος Ι

Ελευθερία, ειρήνη, αγάπη, πληρότητα, ευδαιμονία είναι χαρακτηριστικά της Αληθινής μας Φύσης (Συνειδητότητα, Ψυχή, Πνεύμα, Άτμαν, εσωτερική σιωπηλή παρουσία).

Μπορούμε να τα βιώσουμε μόνο όταν ο νους είναι ήρεμος και εστιασμένος στο κέντρο της ύπαρξης μας, στην ουσία μας, την ζωντανή σιωπηλή παρουσία.

Α. Όταν ο νους είναι εξωστρεφής υπάρχει:
→ ταύτιση με τις μορφές, τα εξωτερικά αντικείμενα και καταστάσεις, τις σκέψεις, τις παρορμήσεις, τα κατώτερα συναισθήματα, το σώμα και τις λειτουργίες του.
→ άγνοια, δεσμά, μιζέρια, δυστυχία, απόλαυση, με φευγαλέες στιγμές, πληρότητας, ελευθερίας, ευτυχίας.

Β. Όταν ο νους είναι εσωστρεφής και προσηλωμένος στην καρδιά, υπάρχει:
→ απόσπαση (μη ταύτιση) από τις μορφές, τις σκέψεις, τις παρορμήσεις, τα συναισθήματα, τα εξωτερικά αντικείμενα και καταστάσεις και το σώμα.
→ βίωση της θεϊκής μας ουσίας (Συνειδητότητα, Άτμαν ) που η φύση της είναι ελευθερία, ειρήνη, αγάπη, πληρότητα, ευδαιμονία.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΣΤΡΕΦΗΣ ΝΟΥΣ  Μέρος ΙΙ

Η πνευματική άσκηση μας βοηθάει να κάνουμε το νου εσωστρεφή, ήρεμο, σταθερό, διαυγή, φωτεινό και να τον διατηρούμε  προσηλωμένο στο κέντρο μας, την Συνειδητότητα και να ζούμε εδώ και τώρα την ειρήνη και την ευδαιμονία που Είμαστε.


Όσο ο νους είναι εξωστρεφής δεν δεν μπορούμε να μιλάμε για πνευματική ζωή, παρά τα πολλά χρόνια που μπορεί να ασχολείται κανείς με την αυτογνωσία και την πνευματικότητα. Όταν δηλαδή, ο νους έλκεται και ταυτίζεται εύκολα από αντικείμενα των αισθήσεων και τις εξωτερικές καταστάσεις, όταν χάνει εύκολα την συνειδητή επαφή με το κέντρο του, την εσωτερική σιωπηλή παρουσία, όταν βρίσκει περισσότερη χαρά έξω παρά μέσα, δεν μπορεί να έχει κάποιος μια πλούσια εσωτερική ζωή.

Η πνευματική ζωή γίνεται ουσιαστική όταν ο νους γίνει εσωστρεφής, επισημαίνοντας ότι η εσωστρέφεια εδώ, δεν αναφέρεται στον άνθρωπο που ζει κλεισμένος στον εαυτό του, που ζει ταυτισμένος με τις ψυχολογικές διαδικασίες του εγώ και δεν έχει επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας. Ως εσωστρέφεια στην πνευματική ζωή εννοείται μια κατάσταση εγρήγορσης και απόσπασης από τις εξωτερικές εντυπώσεις αλλά και από τις ψυχολογικές διαδικασίες και ταυτόχρονα επίγνωσης της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας.

Εσωστρεφής λέγεται ο νους που δεν κατοικεί στις αισθήσεις και στα αντικείμενα τους, που η προσοχή είναι πιο πολύ μέσα παρά έξω, που είναι σε συνεχή εγρήγορση, και έχει επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα στον ψυχολογικό κόσμο (σκέψεις, φαντασίες, συναισθήματα, επιθυμίες, παρορμήσεις) και έχει επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας που είναι η πηγή του και είναι πέρα από το σώμα, τις συγκινήσεις και τις σκέψεις.

Όταν δεν μας συνεπαίρνουν τα αντικείμενα των αισθήσεων όπως άλλοτε, όταν έχουμε έλεγχο των αισθήσεων και τον νου και δεν ταυτιζόμαστε εύκολα ούτε με τις αισθητηριακές εντυπώσεις ούτε με τις σωματικές, ενεργειακές, συναισθηματικές και νοητικές αντιδράσεις, όταν είμαστε σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπής και απολαμβάνουμε την ειρήνη μέσα μας, τότε ζούμε μια πλούσια εσωτερική ζωή. 

Οι δάσκαλοι της Ράτζα Γιόγκα λένε παρόμοια, ότι η πραγματική Γιόγκα αρχίζει από το πέμπτο σκαλί της Ράτζα Γιόγκα που είναι η Πρατυαχάρα*, που σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να ελέγχουμε τις αισθήσεις και να αποσπάσουμε τον νου μας από τις αισθήσεις και τις αντιλήψεις τους. Αυτό μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε χωρίς αποσπάσεις και να εμβαθύνουμε στον διαλογισμό που είναι και η ουσιώδης πρακτική στην πνευματική ζωή.

Σχόλιο:
η Πρατυαχάρα*: η Πρατυαχάρα είναι από τα οκτώ βήματα ή σκαλοπάτια στην 
Ράτζα Γιόγκα
Τα οκτώ βήματα της Ράτζα Γιόγκα είναι:
Γιάμα, Νιγιάμα, Ασάνα, Πραναγιάμα, Πρατυαχάρα, Νταράνα (συγκέντρωση), Ντυάνα (διαλογισμός), Σαμάντι(τέλεια απορρόφηση του νου στο αντικείμενο διαλογισμού).




Tuesday, August 21, 2018

Η ΖΩΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΊΑ ~ Atman Nityananda,


Η ΖΩΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΊΑ

Το να μην ζούμε σε συνειδητή ένωση με τον Θεό, είναι η πηγή κάθε δυστυχίας.

Δεν εννοώ τον Θεό ως ιδέα ή ως θρησκευτική δοξασία, αλλά τον ζωντανό Θεό που είναι συνεχώς παρών μέσα μας και έξω μας και είναι ένα με το Είναι μας, (που τo αποκαλούμαι επίσης Συνειδητότητα, Ψυχή, Πνεύμα).

Παρότι λοιπόν, ζούμε μέσα στο φως του Θεού, που είναι παρών μέσα μας, κάθε στιγμή, εδώ και τώρα, ως η ακίνητη, αμετάβλητη σιωπηλή παρουσία, πάντα ειρηνική, πλήρης και ευδαιμονούσα, δεν το αντιλαμβανόμαστε, διότι ο νους μας όντας τυφλωμένος από τις αναρίθμητες επιθυμίες και προσκολλήσεις στις αισθητηριακές εμπειρίες και απολαύσεις, κινείται συνεχώς προς τα έξω και προσκολλάται σε αυτές.

Έτσι αντί ο νους να αναπαύεται στην καρδιά και να βιώνει την ειρήνη και την ευδαιμονία του Θεού, κατοικεί στις αισθήσεις και βιώνει ευχαριστήσεις και απολαύσεις και πολύ μιζέρια και δυστυχία κάθε είδους.

Χωρίς διάκριση ο άνθρωπος υπνωτίζεται από τα αισθητηριακά αντικείμενα και χάνεται στις φαντασίες και στις ψευδαισθήσεις, που το κατώτερο του εγώ προβάλει στον νου του.

Χωρίς διάκριση, δεν υπάρχει απόσπαση και αδιαφορία (απάθεια) για τις αισθητηριακές εμπειρίες και απολαύσεις, και χωρίς απάθεια δεν υπάρχει ειρήνη, ελευθερία και ευδαιμονία.