Friday, September 23, 2022

ΓΚΑΓΙΑΤΡΙ ΜΑΝΤΡΑ ~ Άτμαν Νιτυανάντα


 Γκαγιάτρι Μάντρα 

Το Γκαγιάτρι μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε θεϊκό ον και τον προικίζει με το λαμπρό φως της πνευματικής φώτισης. 

Η εξαγνιστική του δύναμη είναι τεράστια. Εξαλείφει την άγνοια και κάνει τον άνθρωπο δυνατό και ευφυή. Η επανάληψη του, οδηγεί στην συνειδητοποίηση της Παγκόσμιας συνείδησης (Advaitic Brahman) σαν μια ενότητα.

Το Γκαγιάτρι είναι κατάλληλο για όλο τον κόσμο, καθώς είναι μια ειλικρινής προσευχή για φως απευθυνόμενο στο Παντοδύναμο Ύψιστο Πνεύμα. Όλοι μπορούν να επαναλαμβάνουν αυτό το μάντρα καθημερινά. Η φύση του Γκαγιάτρι μάντρα είναι τέτοια που μπορείς να το επαναλαμβάνεις καθώς διαλογίζεσαι σε οποιαδήποτε μορφή του Θεού σου αρέσει. Το Γκαγιάτρι είναι από τα πιο εξέχωντα μάντρα διότι η θεότητα στην οποία αναφέρεται δεν είναι άλλη από το ίδιο το ΠαραΜπράμαν. 

Πολλοί επαναλαμβάνοντας το μάντρα διαλογίζονται στην Θεά Γκαγιάτρι με τα πέντε πρόσωπα. Κάθε λέξη, κάθε γράμμα του Γκαγιάτρι φέρει επάνω του την ύψιστη βεδική έννοια της απόλυτης ύψιστης αλήθειας.

Ο Χεϊρακάν Μπάμπατζι είχε δώσει οδηγία στους μαθητές του να μάθουν το Γκαγιάτρι μάντρα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην λατρευτική τελετή άρτι που κάνουν οι μαθητές προς τον Μπάμπατζι πρωί και βράδυ στον Ναό του Χεϊρακάν.  

Om- bhur bhuvah svah-
Tat savitur varenyam-
Bhargo devasya dheemahi-
Dhiyo yo nah prachodayaat-
Ομ- μπούρ μπούβά σβάχά-
Τάτ σαβιτούρ βαρένιάμ-
Μπαργκό ντέβασιά ντίμαχί-
Ντιγιό γιόνάχ μπρατσόνταγιάτ-


Καθώς το προφέρουμε υπάρχει ένα μικρό σταμάτημα στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί παύλες

ΝΟΗΜΑ: «Ας διαλογιστούμε στον Δημιουργό (Θεό) και την Δόξα Του, Ο Οποίος δημιούργησε το σύμπαν, που του αρμόζει να λατρεύεται, που εξαλείφει την άγνοια και όλες τις αμαρτίες. Είθε να φωτίσει τις διάνοιες μας.»
Σημείωση: Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές εκδοχές απόδοσης του νοήματος του μάντρα με μικρές διαφορές όχι ουσιαστικές, επειδή οι λέξεις που περιέχει το μάντρα μπορούν να αποδοθούν με περισσότερα του ενός νοήματα.

Βρες ένα ήσυχο μέρος ή κάθισε στο δωμάτιο διαλογισμού αν έχεις, ή έξω στην φύση λίγο πριν την ανατολή του ήλιου. Κάθισε στην ασάνα σου και επανέλαβε νοητικά το μάντρα όσο περισσότερες φορές μπορείς και νοιώσε σταθερά ότι λαμβάνεις φως, εξαγνισμό, και σοφία. 

Αυτοί που δεν έχουν τον χρόνο μπορούν να επαναλάβουν το μάντρα τρεις φορές το λιγότερο, κατά την ανατολή του Ήλιου το μεσημέρι και στην δύση του Ήλιου. Τέλος θα μπορούσε κάποιος να το επαναλαμβάνει καθώς είναι ξαπλωμένος, περπατά, κάθεται, κ.λ.π.

Εξήγηση
Om : σύμβολο του ΠαραΜπράχμαν
Bhur: φυσικός κόσμος
Bhuvah: αστρικός κόσμος
Svah: θεϊκός κόσμος
Tat: Μπράχμαν, Παραμπράχμαν
Savitur: ο δημιουργός
Varenyam: του αρμόζει να λατρεύεται
Bhargo: ο εξαλείφων την άγνοια και τις αμαρτίες, δόξα, λαμπρότητα.
Devasya: λαμπρός, απαστράφτων
Dheemahi: διαλογιζόμαστε
Dhiyo: η διάνοια, το Μπούντι
Yo: ο οποίος
Nah: μας
Prachodayaat: φωτίζω, οδηγώ