Wednesday, September 4, 2019

Οι επιμέρους στόχοι και ο τελικός σκοπός της πνευματικής ζωής και άσκησης ~ Άτμαν Νιτυανάντα



Οι Επιμέρους Στόχοι και ο Τελικός Σκοπός της Πνευματικής Ζωής* και Άσκησης

Σχόλιο

Πνευματικής Ζωής*:  οι στόχοι και ο τελικός σκοπός όλων των  προσεγγίσεων της πνευματικότητας, της αυτογνωσίας και της  γιόγκα)

Αυτό που επιδιώκουμε μέσα από τις πρακτικές και τις πειθαρχίες είναι: 


2.      Η εξάλειψη των ράτζας και τάμας ποιοτήτων από τον νου και η αύξηση της σάττβα ποιότητας και η πλήρη μετατροπή του νου σε σαττβικό,

3.      Η εξάλειψη εγωιστικών τάσεων, αρνητικών συνηθειών, επιθυμιών και συναισθημάτων, 

4.      Η μεταμόρφωση του νου και της σεξουαλικής ενέργειας,  

5.      Η έρευνα των πεποιθήσεων, η εγκατάλειψη ψευδών και περιοριστικών πεποιθήσεων και η αντικατάσταση τους με πεποιθήσεις ευθυγραμμισμένες με την αλήθεια,

6.      Ανάπτυξη των αρετών και ικανοτήτων του νου, (φιλαλήθεια, μη-βία, θάρρος, θέληση, συμπόνια, αγάπη, καλοσύνη, πραότητα, συγκέντρωση, διάκριση, απάθεια, αταραξία, κ.λπ.)

7.      Η ανάπτυξη διάκρισης, απάθειας, αταραξίας,

8.      Η δημιουργία θετικών συνηθειών, νοητικών συνηθειών και θετικών εσωτερικών στάσεων,

9.      Σταμάτημα των ταυτίσεων κάθε είδους, (με το σώμα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τις παρορμήσεις, τις εξωτερικές καταστάσεις, πρόσωπα, αντικείμενα, κ.λπ.)

10.  Να ζούμε συνειδητά όλη την ημέρα. Να είμαστε από στιγμή σε στιγμή σε εγρήγορση, αυτεπίγνωση, αυτοπαρατήρηση, να ανακαλύπτουμε τις εγωϊκές τάσεις και προγραμματισμούς, να σταματάτε ταυτίσεις και να εξαλείφουμε τις εγωιστικές τάσεις μέσα από την προσευχή, το όνομα του Θεού και άλλες μεθόδους,

11.  Η παράδοση στον Θεό, να προσφέρουμε τα πάντα στον Θεό, να βλέπουμε σε όλους και όλα τον Θεό.

12.  Να καλλιεργήσουμε την αγάπη και την αφοσίωση στον Θεό,

13.  Να ερευνάμε τον εαυτό μας για να διακρίνουμε την αληθινή μας φύση (Συνείδηση, Είναι, εσωτερική σιωπηλή παρουσία) από τα σώματα, τον νου και το εγώ και να ζούμε σε συνειδητή επαφή και αρμονία με την αληθινή μας φύση.

14.  Η εδραίωση στην εσωτερική σιωπηλή παρουσία μέσα από τον διαλογισμό και την αυτοέρευνα (Βιτσάρα). Να κάνουμε καθημερινό διαλογισμό και αυτο-έρευνα για να εδραιωθούμε στο Είναι μας μέχρι να διαλυθεί πλήρως το εγώ σε βαθύ σαμάντι και ο νους να γίνει φωτεινός όπως η Συνειδητότητα. Αυτό είναι φώτιση (αυτοπραγμάτωση, απελευθέρωση) που είναι ο απώτερος στόχος του της ανθρώπινης ύπαρξης και του πνευματικού δρόμου.


~~~   ~~~   ~~~

 Αυτό που επιδιώκουμε μέσα από τις πρακτικές και τις πειθαρχίες είναι: 

· Ο εξαγνισμός του σώματος, της ζωτικής ενέργειας, της σεξουαλικής ενέργειας και του νου,

· Η εξάλειψη των ράτζας και τάμας ποιοτήτων από τον νου και η αύξηση της σάττβα ποιότητας και η πλήρη μετατροπή του νου σε σαττβικό,

· Η εξάλειψη εγωιστικών τάσεων, αρνητικών συνηθειών, επιθυμιών και συναισθημάτων, 

· Η μεταμόρφωση του νου και της σεξουαλικής ενέργειας,  

· Η έρευνα των πεποιθήσεων, η εγκατάλειψη ψευδών και περιοριστικών πεποιθήσεων και η αντικατάσταση τους με πεποιθήσεις ευθυγραμμισμένες με την αλήθεια,

· Ανάπτυξη των αρετών και ικανοτήτων του νου, (φιλαλήθεια, μη-βία, θάρρος, θέληση, συμπόνια, αγάπη, καλοσύνη, πραότητα, συγκέντρωση, διάκριση, απάθεια, αταραξία, κ.λπ.)

· Η ανάπτυξη διάκρισης, απάθειας, αταραξίας,

· Η δημιουργία θετικών συνηθειών, νοητικών συνηθειών και θετικών εσωτερικών στάσεων,

· Σταμάτημα των ταυτίσεων κάθε είδους, (με το σώμα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τις παρορμήσεις, τις εξωτερικές κατστάσεις, πρόσωπα, αντικείμενα, κ.λπ.)

· Να ζούμε συνειδητά όλη την ημέρα. Να είμαστε από στιγμή σε στιγμή σε εγρήγορση, αυτεπίγνωση, αυτοπαρατήρηση, να ανακαλύπτουμε τις εγωϊκές τάσεις και προγραμματισμούς, να σταματάτε ταυτίσεις και να εξαλείφουμε τις εγωιστικές τάσεις μέσα πό την προσευχή, το όνομα του Θεού και άλλες μεθόδους,

· Η παράδοση στον Θεό, να προσφέρουμε τα πάντα στον Θεό, να βλέπουμε σε όλους και όλα τον Θεό.

· Να καλλιεργήσουμε την αγάπη και την αφοσίωση στον Θεό,

· Να ερευνάμε τον εαυτό μας για να διακρίνουμε την αληθινή μας φύση (Συνείδηση, Είναι, εσωτερική σιωπηλή παρουσία) από τα σώματα, τον νου και το εγώ και να ζούμε σε συνειδητή επαφή και αρμονία με την αληθινή μας φύση.

· Η εδραίωση στην εσωτερική σιωπηλή παρουσία μέσααπό τομ διαλογισμό και την αυτοέρευνα-(βιτσάρα). Να κάνουμε καθημερινό διαλογισμό και αυτο-έρευνα για να εδραιωθούμε στο Είναι μας μέχρι να διαλυθεί πλήρως το εγώ σε βαθύ σαμάντι και ο νους να γίνει φωτεινός όπως η Συνειδητότητα. Αυτό είναι φώτιση (αυτοπραγμάτωση, απελευθέρωση) που είναι ο απώτερος στόχος του της ανθρώπινης ύπαρξης και του πνευματικού δρόμου.