Wednesday, January 30, 2019

Η σεξουαλικότητα και η πνευματική ζωή ~ Σουάμι Σιβανάντα


Η σεξουαλικότητα και η πνευματική ζωή
του Σουάμι Σιβανάντα

Ο άνθρωπος έχει χίλιες δυο επιθυμίες. Αλλά η κεντρική και ισχυρότερη επιθυμία του είναι η σεξουαλική. Η θεμελιώδης επιθυμία είναι η ορμή να βρεί ένα σύντροφο. Όλα εξαρτώνται από αυτή τη βασική και κεντρική επιθυμία. Η επιθυμία για χρήματα, τα παιδιά, τα ακίνητα, τα σπίτια, τα ζώα, κλπ., ακολουθούν.

Η σεξουαλική απόλαυση είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στο πνευματικό μονοπάτι. Ο πειρασμός της σάρκας είναι ο άτρωτος εχθρός σας, ο οποίος εμποδίζει καθοριστικά τις πνευματικές σας πρακτικές. Η σεξουαλική ορμή πρέπει να ελέγχεται με την καλλιέργεια των υψηλών φωτεινών και θεϊκών σκέψεων και μέσω του διαλογισμού. Πρέπει να υπάρχει μια πλήρης εξάχνωση (μεταστοιχείωση, μετατροπή) της σεξουαλικής ενέργειας, γιατί μόνο τότε είναι ασφαλής ο πνευματικός μαθητής. Η ολική εξάλειψη της σεξουαλικής επιθυμίας είναι το ύψιστο πνευματικό ιδεώδες. Γι’ αυτό να καλλιεργείτε πάντοτε υψηλές και θεϊκές σκέψεις. Οι σεξουαλικές και αρνητικές σκέψεις που μέχρι τώρα είχατε θα εξασθενίσουν βαθμιαία.

Ο μαθητής της γιόγκα θα πρέπει να είναι αγνός στην σκέψη, στα λόγια και στην πράξη. Τέλεια εξάχνωση (μετατροπή της σεξουαλικής ενέργειας) δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί σε μία ή δύο ημέρες. Απαιτεί συνεχή αγώνα, με υπομονή και επιμονή, για αρκετό χρονικό διάστημα. Ακόμη και οι άνθρωποι της ζωής θα έπρεπε να έχουν το ίδιο ιδανικό (να μετατρέψουν την σεξουαλική τους ενέργεια) και να προσπαθήσουν να το πραγματοποιήσουν σταδιακά. Όταν επιτευχθεί η κατάσταση της τέλειας εξάχνωσης, επιτυγχάνεται η αγνότητα στη σκέψη, στα λόγια και στην πράξη. Από εκεί και πέρα, καμία σεξουαλική σκέψη δεν θα επανεμφανιστεί ξανά. Η σεξουαλική ορμή είναι μια δημιουργική δύναμη. Κατευθύνετε τη σεξουαλική ενέργεια προς το ανώτερο πνευματικό κανάλι. Με αυτόν τον τρόπο θα εξαχνωθεί και θα μετατραπεί σε πνευματική ενέργεια. Αν δεν εμπνευστείτε από τα πνευματικά ιδεώδη, θα σας είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσετε το σεξουαλικό ένστικτο.

Η σεξουαλική ενέργεια πρέπει να μετατραπεί σε πνευματική ενέργεια (Ότζας Σάκτι-Ojas Shakti) με πρακτικές όπως η τζάπα (νοερή επανάληψη μάντρα), η προσευχή, ο διαλογισμός, η μελέτη πνευματικών βιβλίων, η πραναγιάμα και οι ασάνας (Χάθα γιόγκα ασκήσεις). Θα πρέπει να αναπτύξεις την αφοσίωση και την διακαή επιθυμία για την απελευθέρωση. Θα πρέπει συνεχώς να διαλογίζεσαι στον αγνό, αθάνατο, χωρίς φύλο, χωρίς σώμα και χωρίς επιθυμίες Άτμαν (Πνεύμα, Συνειδητότητα). Τότε μόνο η σεξουαλική επιθυμία θα αφανιστεί (εξαλειφθεί).

Αν η σεξουαλική ενέργεια μετουσιώνεται σε Ότζας (πνευματική ενέργεια) μέσα από τις αγνές σκέψεις, αυτό λέγεται σεξουαλική εξάχνωση (Sublimation) στη δυτική ψυχολογία. Η εξάχνωση δεν είναι θέμα καταστολής ή καταπίεσης (της σεξουαλικής ενέργειας και ορμής), αλλά μια θετική, δυναμική διαδικασία μετατροπής. Είναι η διαδικασία ελέγχου της σεξουαλικής ενέργειας, διατήρησης της, στη συνέχεια εκτροπής της σε ανώτερα κανάλια και τέλος, μετατροπής της σε πνευματική ενέργεια ( Ότζας Σάκτιi).

Όποιος έχει εξαλείψει εντελώς το σεξουαλικό πάθος του και έχει εδραιωθεί στην νοητική Μπραχματσάρια (τέλεια αγνότητα του νου), είναι το ίδιο το Μπράμαν (Θεός).