Tuesday, September 26, 2017

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ~ Atman Nityananda


ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗ

Αυτά που κυρίως εμποδίζουν την εσωτερική μας μεταμόρφωση και την απελευθέρωση από κάθε ταύτιση και ψευδαίσθηση, είναι:

1. η άγνοια κάθε μορφής, που συμπεριλαμβάνει την άγνοια της αληθινής μας φύσης, την έλλειψη γνώσης, την λανθασμένη γνώση, τις λανθασμένες αντιλήψεις, πεποιθήσεις και ιδέες που έχουμε για τον εαυτό μας, τον Θεό, τον κόσμο, τους άλλους και την ζωή γενικότερα, την μη-διάκριση ανάμεσα στο φαίνεσθαι και σε αυτό που πραγματικά είναι, την ψευδαίσθηση ότι ξέρουμε τον εαυτό μας και γενικά ότι ξέρουμε, ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε ή ξέρουμε ελάχιστα.. Συνέπεια της άγνοιας σε συνδυασμό με τον φόβο, είναι ο φανατισμός, η μυθομανία, ο δογματισμός και οι κάθε είδους προκαταλήψεις, που είναι μεγάλα εμπόδια.

Ποια από αυτά υπερέχουν στον νου σου; Αν δεν έχεις επίγνωση των παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στο νου σου ή δεν υπόκεισαι σε αυτά, σε κάποιο βαθμό.

2. ο φόβος κάθε μορφής, όπως ο φόβος του άγνωστου, της αλλαγής, της εγκατάλειψης του γνωστού, του να χάσουμε την ψεύτικη ταυτότητα μας, του να δούμε την αλήθεια, της απόρριψης, του τι θα πουν οι άλλοι, του πως θα αντιδράσουν οι άλλοι, της αβεβαιότητας της επιτυχίας, κ.λπ.,

συμπλήρωσε τους δικούς σου φόβους......

3. το να μην θέλουμε να βγούμε από την ζώνη άνεσης,
 
Ποιά πράγματα αποτελούν την ζώνη άνεσης για σένα;

4. το να μην θέλουμε να χάσουμε τις αγαπημένες μας απολαύσεις,

Ποιες είναι οι απολαύσεις που δεν θέλεις να χάσεις και γιατί;

5. η αντίσταση και αντίδραση στην αλλαγή και στην άσκηση, που παίρνει την μορφή της ασυνέπειας, της υποκρισίας, της τεμπελιάς, της βαρεμάρας, της αδράνειας, της αναβλητικότητας, της δυσαρέσκειας, της άρνησης, των αμφιβολιών στις ικανότητες μας, της αμφισβήτησης της διδασκαλίας ή του δασκάλου, της απογοήτευσης, της αυτοδικαιολόγησης, κ.λπ.

Πρόσθεσε τους δικούς σου μηχανισμούς αντίστασης που σε εμποδίζουν στην καθημερινή συστηματική άσκηση και την ανάπτυξη σου.

Πρέπει να είμαστε, πρακτικοί, αποφασιστικοί και θαρραλέοι για να ξεπεράσουμε σταδιακά όλα αυτά τα εμπόδια και οποιαδήποτε άλλα, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ουσιαστικά στην εσωτερική εργασία που στοχεύει στην  διάλυση του εγώ, την εσωτερική μας μεταμόρφωση και τελικά στην πλήρη ένωση μας με το Θεϊκό μας Είναι.