Monday, April 30, 2018

Η ΑΠΑΡΑΣΑΛΕΥΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ~ Μπαγκαβάτ Γκίτα



Η ΑΠΑΡΑΣΑΛΕΥΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Μπαγκαβάτ Γκίτα Κεφ. 9

11. Οι ανόητοι με καταφρονούν, ντυμένο (όταν ενσαρκώνομαι) με μια ανθρώπινη μορφή, αγνοώντας  την υπέρτατη φύση μου, του Ύψιστου Κύριου όλων των όντων.

12. Μάταιες, είναι οι ελπίδες τους, μάταιες οι δράσεις τους, μάταιες οι  γνώσεις τους, στα αλήθεια αυτοί διακατέχονται από την απατηλή φύση των Ρακσάκας και των Άσουρας.

Σχόλιο:
Οι Ρακσάκας και των Άσουρας είναι δαιμονικές οντότητες, αλλά εδώ οι λέξεις υπονοούν τους ανθρώπους που ο νους του διακατέχεται από τις ποιότητες ράτζας κα τάμας, που είναι οι αιτίες της άγνοιας, της ταύτισης, των προσκολλήσεων, των εγωϊστικών τάσεων, της δυσαρμονίας, της βίας, και των διαστροφών.

13. Αλλά οι μεγάλες ψυχές, ω Αρτζούνα, που έχουν θεϊκή φύση, με λατρεύουν με τον νου σταθερά προσηλωμένο, γνωρίζοντας Εμένα σαν την άφθαρτη πηγή όλων των όντων.

14. Πάντοτε δοξάζοντας με και αγωνιζόμενοι με αποφασιστικότητα (σταθεροί στους όρκους να αποκτήσουν την γνώση του Υπέρτατου), προσκυνώντας με, με λατρεύουν με απαρασάλευτη αφοσίωση.

22. Σε εκείνους τους ανθρώπους που λατρεύουν Εμένα μόνο, χωρίς να σκέπτονται τίποτε άλλο, σε εκείνους που πάντοτε μου είναι αφοσιωμένοι, εξασφαλίζω ότι δεν έχουν αποκτήσει και διαφυλάσσω ότι ήδη έχουν αποκτήσει.

27. Οτιδήποτε κάνεις, οτιδήποτε τρως, οτιδήποτε προσφέρεις στη θυσία, οτιδήποτε δίνεις, οτιδήποτε άσκηση αυτοπειθαρχίας κάνεις, ω γιε της Κούντι, κάνε το σαν προσφορά σε Εμένα.

28.  Έτσι θα απελευθερωθείς από τα δεσμά των κακών και καλών καρπών της δράσης. Με το νου σταθερό στη Γιόγκα της απάρνησης (Σανυάσα Γιόγκα), απελευθερωμένος (από τα δεσμά της δράσης), θα έλθεις σε Εμένα.