Thursday, April 26, 2018

Η αίσθηση του ανικανοποίητου και του κενού ~ Atman Nityananda



Η αίσθηση του ανικανοποίητου και του κενού

Το να θέλω κάτι άλλο από αυτό που έχω τώρα μπροστά μου και να μην βιώνω πληρότητα,  ικανοποίηση (δηλ. να νοιώθω ότι κάτι μου λείπει ή ένα κενό, βαρεμάρα, ή μια δυσαρέσκεια)  είναι ο πυρήνας το εγώ.

Αν γίνετε λίγο πιο προσεκτικοί μέσα σας, θα διαπιστώσετε ότι κάθε λίγο και λιγάκι ξεπετάγεται αυτή η δυσάρεστη αίσθηση (δηλ. να νοιώθετε ότι κάτι σας λείπει ή ένα κενό, βαρεμάρα, ή μια δυσαρέσκεια) , πολλές φορές πολύ ανεπαίσθητα κι άλλες έντονα και αμέσως μετά η παρόρμηση να κάνετε  κάτι ευχάριστο, απολαυστικό, κάτι ενδιαφέρον (σύμφωνα με τους προγραμματισμούς και τις προσκολλήσεις του εγώ σας), για να γεμίσετε το κενό και να ξεφύγετε  από την δυσάρεστη κατάσταση την δημιουργημένη από το ρατζασοταμασικό εγώ.

Να γνωρίζετε ότι και η δυσάρεστη αίσθηση  (ανικανοποίητο, κενό, βαρεμάρα, έλλειψη) και η παρόρμηση να κάνουμε κάτι για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση (επιθυμία) είναι το ίδιο πράγμα, είναι η ίδια ενέργεια του ρατζασοταμασικού εγώ. Αυτή η ενέργεια πρώτα παίρνει την μορφή της δυσαρέσκειας (ανικανοποίητο, βαρεμάρα, κενό. έλλειψη)  και στην συνέχεια μεταμορφώνεται σε παρόρμηση (επιθυμία) για να μας ωθήσει να βρούμε κάτι ευχάριστο, κάτι απολαυστικό για  να ξεπεράσουμε την δυσάρεστη κατάσταση που το εγώ  δημιούργησε. Το εγώ δηλαδή γίνεται δυσαρέσκεια και το εγώ γίνεται η επιθυμία για απόλαυση κ.λπ.

Στο βάθος κήπος, πίσω από όλο αυτό το παιχνίδι, είναι η σεξουαλική απόλαυση. Αυτό το βρήκε και ο Δρ. Φρόϋντ αν και πολλοί τον θεώρησαν υπερβολικό. Αλλά παρά ταύτα η αλήθεια είναι ότι η ρίζα του κατώτερου εγώ είναι το σεξ*. Για την αποχαυνωτική δύναμη της σεξουαλικής απόλαυσης  μίλησαν και άλλοι μεγάλοι δάσκαλοι*.

 Όταν ήμασταν αθώα μικρά παιδιά δεν βιώναμε αυτήν την δυσαρέσκεια στη μορφή του (ανικανοποίητου, κενού, έλλειψης ή βαρεμάρας. Παίζαμε ανέμελα αν και το εγώ ήδη κάνει την εμφάνιση του σε κάποιο βαθμό από την παιδική ηλικία (και προέρχεται βέβαια από τις προηγούμενες ζωές). Από την στιγμή όμως που αρχίσαμε να βιώνουμε την σεξουαλική απόλαυση άρχισε σταδιακά αυτή η κατάσταση, το να νοιώθουμε δηλαδή ανικανοποίητο, κενό, βαρεμάρα, έλλειψη να γίνεται φανερή και συχνή. Την απόλαυση άρχισε να την συνοδεύει η μιζέρια. Λίγο απόλαυση και πολύ μιζέρια. Όσο μεγαλύτερο το πάθος για απόλαυση, τόσο μεγαλύτερη και η προσκόλληση και η μιζέρια.


Μαζί με αυτό στην εφηβεία προστέθηκε και το θέμα της ταυτότητας, της αυτοεικόνας και της αυτοαξίας, τα οποία ασυνείδητα αναπτύχθηκαν με ελλιπή και λανθασμένο στην παιδική ηλικία αλλά με το πέρασμα στην εφηβεία και στην ενηλικίωση έγιναν και αυτά μέρος της μιζέριας και της δυστυχίας.


Αν εργαστείτε και ελευθερωθείτε από την ψυχολογική κατάσταση της δυσαρέσκειας  (ανικανοποίητο, βαρεμάρα, κενό, έλλειψη) που συνδέεται άμεσα με την απόλαυση καθώς και την παρόρμηση να τα ξεπεράσετε με κάτι ευχάριστο και απολαυστικό (επιθυμία) και ελευθερωθείτε από την ψεύτικη αυτοεικόνα σας, την υπόληψη και τον λάθος τρόπο να νοιώσετε ότι αξίζετε, ζητώντας ασυνείδητα την αποδοχή, την επιβεβαίωση και την αναγνώριση από τους άλλους θα ανακαλύψετε ότι πάντα ήσασταν ελεύθεροι, ειρηνικοί πλήρεις και ευδαίμονες αλλά δεν το βιώνατε εξ αιτίας του εγώ που σαν ένα πέπλο καλύπτει τον εσωτερικό σας ήλιο.


Σχόλιο 

η ρίζα του κατώτερου εγώ είναι το σεξ*.  Το πώς και το γιατί η σεξουαλική απόλαυση με οργασμό δημιουργούν την μιζέρια και την δυστυχία χρειάζεται μεγαλύτερης διεξοδικής ανάλυσης.

μεγάλοι δάσκαλοι*:

Ότι κάνουν οι άνθρωποι συνδέεται με την σεξουαλικότητα: η πολιτική, η θρησκεία, η τέχνη, το θέατρο, η μουσική, όλα είναι "σεξουαλική ενέργεια". Νομίζετε ότι οι άνθρωποι πάνε στο θέατρο ή στην εκκλησία για να προσευχηθούν ή για να δουν ένα έργο; Αυτό είναι η δικαιολογία. Η κύρια αιτία, τόσο στο θέατρο όσο και στην εκκλησία, είναι ότι εκεί υπάρχουν πολλές γυναίκες ή πολλοί άντρες. Αυτό είναι το κέντρο βάρους όλων των συγκεντρώσεων. Τι νομίζετε πως κάνει τους ανθρώπους να συχνάζουν στα καφενεία, στα εστιατόρια ή στα διάφορα πανηγύρια; Ένα πράγμα μόνο: η σεξουαλική ενέργεια. Είναι η βασική, κινητήρια δύναμη ολόκληρης της μηχανικότητας. Όλος ο ύπνος, όλη η ύπνωση, στηρίζονται σ` αυτήν.
~ Γκουρτζίεφ

"Η λαγνεία είναι σαν τη ρίζα του δέντρου και οι επιθυμίες είναι κλαδιά και τα κλωναράκια".
"Η Μάγια είναι μόνο η λαγνεία και απληστία "

~ Παραμαχάνσα Ραμακρίσνα

A man has a thousand and one desires. But the central strong desire is the sexual desire. The fundamental desire is the urge for a mate. All hang on this central basic desire. The desire for money, the desire for a son, the desire for property, the desire for houses, the desire for cattle and other desires come later on.” 

"If lust, which is the source of all enjoyments in this world, ceases, then all worldly bondage, which has its substratum in the mind, will cease. Even the most virulent poison is no poison when compared to lust. The former defiles one body only, whereas the latter adulterates many bodies in successive births."
~ Swami Sivananda