Wednesday, April 18, 2018

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΩΡΑ ~ Atman Nityananda



Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΩΡΑ 

Η δύναμη μας είναι διαθέσιμη μόνο στην παρούσα στιγμή, τώρα. Μόνο τώρα μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τις καταστάσεις και τον εαυτό μας επάνω από όλα. Μόνο τώρα μπορούμε να βιώσουμε την πληρότητα και την ευδαιμονία που είμαστε ως Συνειδητότητα (Ψυχή, Πνεύμα, Άτμαν).

Μην αφήνετε ανεκμετάλλευτη την στιγμή που είναι το μόνο που έχετε, ονειρευόμενοι ένα καλύτερο αύριο. Το αύριο είναι το αποτέλεσμα του παρόντος, και ότι κάνουμε σήμερα θα δημιουργήσει τις εμπειρίες του μέλλοντος, οι οποίες παρεμπιπτόντως θα βιωθούν στο παρόν. Αν απλά ονειρεύεστε ένα καλύτερο αύριο, όταν θα έρθει το αύριο (που θα είναι ένα τώρα), θα συνεχίζετε να ονειρεύεστε ένα άλλο καλύτερο αύριο. Δεν μας οδηγεί πουθενά το να μας απασχολεί συνεχώς ένα αμφίβολο μέλλον και να μην ζούμε εστιασμένοι στο παρόν. Ασκηθείτε με συνέπεια στο παρόν, κάντε ότι καλύτερο μπορείτε για να σταματήσετε την ταύτιση με τον κατώτερο εγωϊκό νου, για να απελευθερωθείτε από τους προγραμματισμούς, τις συνήθειες, τις προσκολλήσεις, τις ταυτίσεις και τις ψευδαισθήσεις του νου και στραφείτε μέσα σας, στην καρδιά σας, για να βιώσετε την συνεχώς παρούσα ειρήνη και ευδαιμονία της αληθινής σας φύσης.

Το να εστιαστείτε στο παρόν δεν σημαίνει να μην έχετε κάποιους στόχους στην ζωή σας, μην περιμένετε όμως η αληθινή ευτυχία και η πληρότητα να έρθουν από αυτά που θα αποκτήσετε ή θα πετύχετε. Αυτά υπάρχουν μόνο μέσα σας, αυτά ανήκουν στην αληθινή σας φύση (Συνειδητότητα, Πνεύμα). Κάντε ότι καλύτερο μπορείτε σε σχέση με τα εξωτερικά πράγματα, αλλάξτε ότι χρειάζεται να αλλάξετε (και είναι δυνατόν να το αλλάξετε) και αποδεχτείτε ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι μάταιο όμως να προσμένετε να έρθει η ειρήνη, η ευτυχία, η ικανοποίηση και η πληρότητα από πράγματα έξω από εσάς και μάλιστα σε ένα απώτερο μέλλον, περιμένοντας να αλλάξουν οι εξωτερικές συνθήκες, περιμένοντας να συμβεί κάτι. Οι επιτυχίες και οι απολαύσεις μας δίνουν προσωρινά μια αίσθηση ικανοποίησης, χαράς ή και ευτυχίας, αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση (όταν ικανοποιείται κάποια επιθυμίας μας) η χαρά και η ευτυχία προέρχονται από την ψυχή μας και όχι από την εμπειρία. Η ευτυχία που βιώσαμε εξ αιτίας κάποιου γεγονότος, της εκπλήρωσης κάποιας επιθυμίας, θα ξεθωριάσει και θα φύγει πολύ γρήγορα, αφού οι εξωτερικές συνθήκες συνεχώς αλλάζουν και είναι στην φύση του εγώ να δημιουργεί μιζέρια και δυστυχία.

Το κατώτερο ρατζασοταμασικό εγώ μας ονειρεύεται και φαντάζεται ένα καλύτερο μέλλον μέσα από απολαύσεις και ευχάριστες εμπειρίες. Φαντάζεται ότι η εκπλήρωση των επιθυμιών του θα του φέρουν ευτυχία, αγνοώντας ότι η ευτυχία δεν έχει τίποτα να κάνει με τις εμπειρίες των αισθήσεων και τις επιτυχίες. Εξ αιτίας της αναζήτησης των απολαύσεων και της επιτυχίας, ζούμε συνεχώς ταυτισμένοι με τον νου μας, και χάνουμε την θέαση της Ψυχής μας που μπορεί να βιωθεί μόνο εδώ και τώρα, στρεφόμενοι μέσα μας, στο κέντρο της ύπαρξης μας. Η αναζήτηση της ευτυχίας έξω από εμάς, η ταύτιση με τις αισθητηριακές εμπειρίες, το σώμα και τον νου, αναπτύσσουν και τρέφουν  το  κατώτερο εγώ το οποίο είναι η πηγή δυσαρμονίας, μιζέριας και δυστυχίας. Η αρέσκεια, η απαρέσκεια, η δυσαρέσκεια, ο θυμός, η ανησυχία, ο φόβος, η ανυπομονησία, η ελπίδα, η απελπισία, τα παράπονα, η αίσθηση κενού και ανικανοποίητου, που είναι εκφράσεις του κατώτερου εγώ, παρελαύνουν σχεδόν συνεχώς στον φανταστικό κόσμο του νου μας.

Το κατώτερο εγώ μας κάνει συνέχεια υπολογισμούς για αυτά που δεν έζησε, για αυτά που θέλει ή θα ήθελε να ζήσει, γι’ αυτά που τον πόνεσαν και επίσης ασχολείται συνεχώς με τους άλλους, παραπονιέται γιατί εκείνοι έχουν και εμείς όχι (θεωρώντας λανθασμένα βέβαια ότι οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι επειδή έχουν αυτό που εμείς δεν έχουμε), σχολιάζει, κριτικάρει τους άλλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βιώνουμε εδώ και τώρα την αγάπη, την ειρήνη, την πληρότητα που είναι συνεχώς παρόντα στην καρδιά μας, και που η μόνη προϋπόθεση για να τα βιώσουμε είναι ένας ήρεμος, διαυγής νους, εστιασμένος μέσα μας, στο κέντρο της ύπαρξης μας.

Δεν υπάρχει ζωή έξω από το τώρα. Μπορείτε να δείτε την ομορφιά που υπάρχει μέσα σας αλλά και έξω σας μόνο τώρα. Μπορείτε να δείτε τι σας εμποδίζει να βιώσετε αγάπη, ειρήνη και πληρότητα μόνο τώρα. Μπορείτε να απαλλαγείτε από ότι σας εμποδίζει να ζείτε σε συνειδητή επαφή με την Ψυχή σας μόνο τώρα.

Τίποτα εξωτερικό δεν μας εμποδίζει να βιώσουμε αγάπη, πληρότητα και ειρήνη εδώ και τώρα, όσο και αν θέλει το εγώ μας να υποστηρίζει το αντίθετο και να κατηγορεί την ζωή, τους άλλους, τον Θεό για ότι του συμβαίνει. Το μόνο εμπόδιο στην ευτυχία μας, είναι το εγώ μας.

Αν θέλουμε να ζούμε πλήρως την παρούσα στιγμή, χρειάζεται να πάρουμε απόφαση να δούμε τι συμβαίνει μέσα μας εδώ και τώρα (και κάθε στιγμή) και να προσπαθούμε ολόκαρδα να σταματάμε την ταύτιση με  τους προγραμματισμούς, τις συνήθειες, τις παρορμήσεις, τις προσκολλήσεις, τις ψευδαισθήσεις και τις λανθασμένες πεποιθήσεις του εγώ μας. Όσο περισσότερο αποταυτιζόμαστε από το εγώ και είμαστε σε επαφή με την αληθινή μας φύση,  όσο περισσότερο ελευθερωνόμαστε από τις εγωϊκές τάσεις και τους προγραμματισμούς του νου τόσο περισσότερο θα βιώνουμε την αγάπη, την πληρότητα, την ελευθερία και την ειρήνη του Είναι μας. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό για εμάς. Εμείς είμαστε οι δημιουργοί του πεπρωμένου μας, εμείς δημιουργούμε το πεπρωμένο μας με τον τρόπο που ζούμε την κάθε στιγμή.
~~~   ~~~   ~~~