Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Προχωράω αποφασιστικά προς την αυτοπραγμάτωση; ~ Atman Nityananda


 Προχωράω αποφασιστικά προς την αυτοπραγμάτωση*;


Αυτοπραγμάτωση*, απελευθέρωση, Θέωση, φώτιση αναφέρονται στην ίδια κατάσταση.

Τι νομίζετε ότι σας λείπει ή σας εμποδίζει και δεν προχωράτε αποφασιστικά προς την αυτοπραγμάτωση.

Οι επιθυμίες;  κάποια ή κάποιες δυνατές επιθυμίες, ;
Ο φόβος; Ποιος φόβος συγκεκριμένα;
Η αδράνεια και η τεμπελιά;
Η άνεση και η καλοπέραση;
Δεν θέλετε να χαλάσετε την βόλεψη σας;
Η έλλειψη γνώσης;
Η υγεία;
Οι υποχρεώσεις ( επαγγελματικές, οικογενειακές);
Η έλλειψη ειλικρίνειας;
Οι συνθήκες και το περιβάλλον που ζείτε;
Οι παρέες σας;

Δεν έχετε:
Χρόνο;
Ενέργεια;
Αυτοπεποίθηση;
Θέληση;
Όρεξη;
Πειθαρχία;
Σταθερότητα;
Διάκριση;

Συμπληρώστε τον κατάλογο με τις δίκες ελλείψεις και εμπόδια.

Στοχαστείτε για λίγο και σημειώστε ποια από αυτά θεωρείτε εμπόδια να προχωρήσετε στον δρόμο ή να κάνετε συστηματική άσκηση. Βαθμολογήστε το καθένα από το 1 ως το 5 σύμφωνα με το πόσο μεγάλο εμπόδιο το θεωρείτε.


Στη συνέχεια αρχίστε να εργάζεστε με αυτά που βαθμολογήσατε ως μεγαλύτερα εμπόδια για αυτήν την περίοδο, μέχρι να τα ξεπεράσετε. Αν πρόκειται για ανάπτυξη κάποιας ικανότητας ή αρετής, ο στόχος είναι να την αναπύξεται σε ένα μεγαλύτερο βαθμό από ότι είναι τώρα, ώστε να να σας βοηθήσει να εφαρμόσετε το πρόγραμμα σας με συνέπεια, καθώς επίσης στην εργασία σας με την διάλυση των εγωϊκών τάσεων, την αυτεπίγνωση από στιγμή σε στιγμή, τον διαλογισμό κ.λπ.. Η ανάπτυξη ικανοτήτων κα ιαρετών είνια μακροχρόνια διαδικασία, παρά ταύτα μπορούμε σε συγκεκριμένες περιόδους να δίνουμε στοχευμένα έμφαση σε κάποια ικανότητα ή αρετή ώστε να επιτεχύνουμε την ανάπτυξη της.  Επισημαίνω ότι η ανάπτυξη μιας αρετής (ειδικά των θεμελιωδών αρετών όπως η μη-βία, η φιλαλήθεια, η ειλικρίνεια) βοηθά τα μέγιστα και την ανάπτυξη των υπολοίπων.

Στοχαστείτε ήρεμα και ερευνήστε για να βρείτε τα μέσα και τις εναλλακτικές που θα χρησιμοποιήσετε για να ξεπεράσετε το  εμπόδιο ή να αναπτύξετε την αρετή που σας λείπει. Αφού βρείτε τα μέσα κάντε ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλάνο με συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τον τελικό σας στόχο. Αν έχετε δυσκολίες μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο, σε βιβλία ή να ζητήσετε βοήθεια από  δασκάλους αυτογνωσίας.


Η οργανωμένη προσπάθεια και ο καθορισμός ενός πλάνου με στόχους,  είναι ο καλύτερος τρόπος να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε, με την προϋπόθεση ότι το θέλουμε πολύ (έχουμε υψηλό κίνητρο). Ο καθορισμός στόχων έχει πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ άλλων, αυξάνει το κίνητρο και το ενδιαφέρον, μας κρατάει σε επαφή με το κεντρικό μας στόχο, μπορούμε να μετρήσουμε αυτό που κάνουμε και να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα του, μπορούμε να κάνουμε αξιολογήσουμε αυτό που κάνουμε και να κάνουμε αλλαγές που βελτιώνουν την προσπάθεια μας.


Το πρόγραμμα και οι στόχοι, μας βοηθούν να βγούμε από την  αδράνεια και να κάνουμε κάτι σταθερά έστω και αν είναι λίγο για να αλλάξουμε την κατάσταση μας προς το καλύτερο. Η αδράνεια είναι χειρότερη και από τον θάνατο, μας κρατάει εγκλωβισμένους σε μια δύνη η οποία μας ρουφάει όλο και περισσότερο στη μιζέρια και στα προβλήματα.


Χρησιμοποιείστε την ευφυΐα σας, διαβάστε, στοχαστείτε, ζητήστε βοήθεια, βρείτε τα κατάλληλα μέσα και μεθόδους, οργανώστε ένα πλάνο με στόχους και προχωρήστε εμπρός.

Αυτός που θέλει πραγματικά να πετύχει κάτι, θα φέρει τον κόσμο επάνω κάτω και θα βρει τον τρόπο να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο με σταθερή εργασία και αποφασιστικότητα.

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε στο γιατί δεν κάνετε άσκηση συστηματικά ή σταθερά,  γιατί δεν προχωράτε στο διαλογισμό, γιατί δεν έχετε απαλλαγεί ακόμη από ελαττώματα ή προγραμματισμούς που θέλετε να ελευθερωθείτε, είναι: ‘’ Διψάω πράγματι για την αλήθεια, για την ελευθερία, ή το θέλω ανάμεσα σε άλλα πράγματα;’’