Tuesday, September 6, 2016

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΜ ~ Άτμαν Νιτυανάντα




Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΜ

Το Ομ είναι σαν μια ατομική βόμβα που διαλύει τον εγωικό νου και κάνει τον νου αγνό-σαττβικό !

Κάθε φορά που αναδύεται μια εγωϊκή τάση, μια επιθυμία, μια παρόρμηση, ένα αρνητικό συναίσθημα ή το εγώ το ίδιο, δώστε το χώρο να υπάρξει (μην αντιδράτε αρνητικά προς αυτό, η αντίδραση προέρχεται από το εγώ επίσης και δυναμώνει το εγώ), δώστε το την προσοχή σας, νιώστε το, εστιάστε την προσοχή πλήρως σε αυτό και έχοντας επίγνωση του εαυτού σας (εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας), πείτε το Ομ νοητικά μακρόσυρτα (Οοοομμμμ) αρκετές φορές έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής και νοιώστε την δόνηση του Ομ να διαποτίζει την εγωϊκή ενέργεια. Μην προσπαθείτε να σταματήσετε με την δύναμη της θέληση σας την εκδήλωση του εγώ, κάντε το μάντρα με προσοχή και αφήστε τις δονήσεις του να το εξαλείψουν.

Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας όταν κάνετε το Ομ (ή οποιαδήποτε άλλο μάντρα ή προσευχή) για να διαλύσετε την εγωϊκή τάση (αρνητικό συναίσθημα κ.λπ.), διότι η δύναμη τους πολλαπλασιάζεται επειδή γίνεται από ένα ανώτερο επίπεδο συνειδητότητας και επειδή σταματά την πλήρη ταύτιση με το εγώ. Η αληθινή μας φύση βιώνεται σαν μια σιωπή, μια ήρεμη σιωπηλή ζωντανή παρουσία, η οποία είναι συνεχώς παρούσα μέσα μας και είναι ανέγγιχτη από ότι συμβαίνει στο σώμα και τον νου.

Αλλά ακόμη και αν δεν έχετε καθαρή  επίγνωση της ύπαρξης σας (της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας), όταν για παράδειγμα αναδυθεί κάποιο αρνητικό συναίσθημα  μέσα σας (π.χ. θυμός) και εστιαστείτε πλήρως σε αυτό και το νοιώσετε με πλήρη συνειδητή προσοχή, αυτό θα κάνει να έρθει η εσωτερική σιωπή στο προσκήνιο και να έχετε ξεκάθαρη επίγνωση της εσωτερικής σιωπής. Οτιδήποτε κάνουμε με πλήρη συνειδητή προσοχή μας επαναφέρει στο κέντρο μας, μας βοηθάει να γίνουμε συνειδητοί του αληθινού εαυτού μας.

Όταν είμαστε αρκετά απορροφημένοι στην εσωτερική σιωπή δύσκολα το εγώ μπορεί να μας κλέψει την προσοχή και να αρχίσει να εκδηλώνεται με σκέψεις και συναισθήματα, παρορμήσεις κλπ.. Μόλις αφεθούμε για λίγο, και χάσουμε αυτήν την εγρήγορση και εσωτερική κατάσταση, τότε αρχίζει ο νους το παιχνίδι του και προβάλει από το υποσυνείδητο φαντασίες, σκέψεις, επιθυμίες, συναισθήματα κ.λπ. και εύκολα ταυτιζόμαστε αυτά και πηγαίνουμε όπου αυτά μας πάνε, υποφέροντας τις συνέπειες της ταύτισης μας με αυτά.

Γι' αυτό η κύρια φροντίδα μας θα πρέπει να είναι, να παραμένουμε σε εγρήγορση από στιγμή σε στιγμή και να εμβαθύνουμε στην επίγνωση της εσωτερικής σιωπής. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή εργασία με το εαυτό μας και να πετύχουμε μια ριζική μεταμόρφωση.

Οι τρεις ποιότητες (γκούνας)
 
Οι τρεις ποιότητες (γκούνας) είναι οι πιο λεπτοφυείς ποιότητες της φύσης που αποτελούν το υπόβαθρο της ύλης, της ζωής και του νου.
Όλα τα αντικείμενα του σύμπαντος συνίστανται από διάφορους συνδυασμούς αυτών των τριών γκούνας.
ΣΑΤΤΒΑ
Είναι η ποιότητα της ευφυΐας, της αρετής, της καλοσύνης, και φέρνει αρμονία, ισορροπία, σταθερότητα. Έχει μια κίνηση προς τα μέσα και προς τα πάνω και επιφέρει το ξύπνημα της συνείδησης. Μας δίνει ευτυχία και ικανοποίηση που έχουν διάρκεια. Είναι η αρχή της διαύγειας, της ευρείας αντίληψης και της ειρήνης. Είναι η δύναμη της αγάπης που ενώνει όλα τα πράγματα σε ένα.
ΡΑΤΖΑΣ
Είναι η ποιότητα της αλλαγής, της δράσης και της αναταραχής. Είναι η δύναμη του πάθους που επιφέρει ανησυχία και διαμάχη (σύγκρουση). Έχει μια κίνηση προς τα έξω και αναζητά τη δράση και τις αισθησιακές απολαύσεις. Προκαλεί ανησυχία, αναστάτωση και θολώνει τη κατανόηση. Η ράτζας φέρνει απληστία, έλλειψη ικανοποίησης, πόνο και δυστυχία. Αναζητά δύναμη, χρήμα, εξουσία, φήμη.
ΤAMAΣ
Είναι η ποιότητα της βραδύνοιας, του σκότους και της αδράνειας. Είναι η δύναμη της άγνοιας που παρεμποδίζει την ορθή δράση και επιβραδύνει τα πράγματα. Έχει μια κίνηση προς τα κάτω και είναι αιτία αποσύνθεσης και διάσπασης. Το τάμας φέρνει άγνοια και πλάνη στο νου, νωθρότητα, τεμπελιά, υπερβολικό ύπνο, προκαλεί αναισθησία και χάσιμο της επαγρύπνησης. Είναι η αρχή του υλισμού και της ασυνειδησίας η οποία καλύπτει τη συνειδητότητα μας.

Διάβασε περισσότερα για το σάττβα στους παρακάτω συνδέσμους :

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ (Σάττβα-Ράτζας-Τάμας) 

THE THREE GUNAS