Tuesday, September 6, 2016

ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ - ΘΕΛΗΣΗ - ΔΙΑΚΡΙΣΗ ~ Άτμαν Νιτυανάντα



ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ - ΘΕΛΗΣΗ - ΔΙΑΚΡΙΣΗ 

 Για να κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια να γνωρίσουμε και να αλλάξουμε  τον εαυτό μας, για να ασκηθούμε συστηματικά και ειλικρινά με τον εαυτό μας, ώστε να  υπερβούμε την κατώτερη μας φύση και να ενωθούμε με το θεϊκό Είναι μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε μια βαθιά δίψα για την αλήθεια. Αν δεν διψάμε δεν ψάχνουμε για νερό και δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα για να βρούμε νερό. Παρόμοια αν διψάμε για την αλήθεια δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα για να την ανακαλύψουμε.  Από την άλλη η επιθυμία από μόνη της δεν μπορεί να φέρει καρπούς. Για να το πετύχουμε την μεταμόρφωση μας και την ένωση μας με τον Θεό, απαιτείται εκτός της δίψας και σταθερή συστηματική καθημερινή άσκηση.

 Η ΘΕΛΗΣΗ 

Για να ακολουθήσουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα σταθερά και συστηματικά απαιτείται,  αυτοπειθαρχία, θέληση και διάκριση. Το να ακολουθήσουμε με συνέπεια ένα καθημερινό πρόγραμμα και να κάνουμε διάφορες πειθαρχίες απαιτεί υπομονή, επιμονή, αντοχή στις δυσκολίες, αποφασιστικότητα και δυνατή θέληση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δυναμώσουμε την θέληση μας με διάφορους τρόπους. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ & ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ 
Να βάλουμε διάφορες μικρές πειθαρχίες. Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να βάλετε πειθαρχίες. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε σταθερές ώρες, να είμαστε ακριβείς και συνεπείς στο πρόγραμμα μας, να κάνουμε κάποιες νηστείες..
Να κρατάτε σιωπή για 2 με 3 ώρες την ημέρα. Να ελέγχετε την ομιλίας και να μην μιλάτε άσκοπα και μηχανικά, να μην φλυαρείτε, να μην κουτσομπολεύετε.
Να μην χάνετε την ενέργεια σας άσκοπα σε πράγματα που δεν σας ωφελούνε σε τίποτα. Να διατηρείτε την ενέργεια σας ψηλά, επαρκή καλό ύπνο, καλή διατροφή, άσκηση, χαλάρωση, χάθα γιόγκα, πραναγιάμα, επαφή με την φύση κ.λπ.
Να διατηρείτε καλή υγεία και να έχετε υγιεινές συνήθειες.
Να αυξάνεται την ποιότητα σάττβα μέσα από σαττβική διατροφή, σαττβικές εντυπώσεις, σαττβικές συναναστροφές και γενικά επαφή με οτιδήποτε έχει σαττβική φύση και αποφυγή με οτιδήποτε είναι ταμασικό και περιορισμός όσο το δυνατόν ότι είναι ρατζασικό, σε σχέση με : βιβλία, μουσική, περιβάλλον, διατροφή, άσκηση, σπορ, παρέες, χώροι, φύση, δραστηριότητες κ.λπ.. (Διάβασε το Η ΣΑΤΤΒΙΚΗ ΖΩΗ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 
Να είστε συνεπείς στις αποφάσεις σας, στο πρόγραμμα σας, συνεπείς στις υποσχέσεις σας και σε οτιδήποτε δεσμευτήκατε να φέρετε σε πέραση.
Να βάζετε μικρούς στόχους που μπορείτε να φέρετε σε επιτυχία σχετικά εύκολα.
Να ολοκληρώνετε τα πράγματα που κάνετε και να μην τα αφήνετε στην μέση χωρίς λόγο.
Η βήμα-βήμα προσέγγιση. Να αυξάνετε την δυσκολία των στόχων με μικρή κλίμακα ώστε να μην βάζετε το εαυτό σας σε υπερβολικό στρες.
Καθημερινά πρωί και βράδυ να κάνετε ειδική προσευχή για την ανάπτυξη τους που θα συνοδεύεται με  θετικές επιβεβαιώσεις και θετικό οραματισμό.
Να διερευνήσετε τι υποσκάπτει την αυτοπεποίθηση και την θέληση σας (πεποιθήσεις, συναισθήματα, επιθυμίες, προγραμματισμοί) και να το εξαλείψετε  από τον ψυχισμό σας ή  να αλλάξετε την λανθασμένη πεποίθηση.
Να κάνετε εργασία για να ελευθερωθείτε από παιδικές εμπειρίες που σχετίζονται με την χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Αποφυγή καταστάσεων και προσώπων που υποσκάπτουν την αυτοπεποίθηση σας.
Η εξάλειψη  των ελαττωμάτων, επιθυμιών γενικά. Καθώς ελευθερώνεται ο νους μας από τις εγωϊκές τάσεις δυναμώνει και η θέληση μας και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση μας.
Να κάνετε με μεγάλη συγκέντρωση όλες τις εργασίες σας και οτιδήποτε δραστηριότητα (και το παραμικρό) κάνετε στην διάρκεια της ημέρας.
Η συστηματική ανάπτυξη της συγκέντρωσης και του διαλογισμού.
Τα  ανθοϊάματα του Μπαχ.
Βρείτε και τους δικούς σας τρόπους  
Τέλος να θυμίσω ότι να μην βάλετε πολλούς μαζί στόχους, να είστε απλοί και αν κάνετε λάθη και υπάρχουν αποτυχίες απλά δείτε χωρίς θυμό, ενοχές και αυτοκριτική τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα πράγματα. Να θυμάστε ότι το πιο βασικό όλων είναι να το θέλετε πραγματικά, αλλιώς τίποτα από όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία και τέλος ότι η προσευχή είναι πάντοτε το καταφύγιο μας.  

Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ 

Μαζί με την θέληση απαραίτητη και πρωτεύουσας σημασίας ικανότατα είναι η διάκριση. Χωρίς διάκριση και κατανόηση η καθημερινή συστηματική άσκηση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και με συνέπεια.

Η διάκριση είναι ο θεμελιώδης παράγοντας στην  πνευματική άσκηση. Σχετίζεται με όλες τις απόψεις της πνευματικής άσκησης και της ψυχολογίας και θα πρέπει να  αναπτυχθεί τα μέγιστα  και να ασκείται από στιγμή σε στιγμή.  Κάθε στιγμή θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει μέσα μας και πως το εγώ προσπαθεί να μας βάλει τρικλοποδιές και υποσκάπτει τις προσπάθειες μας. Η διάκριση μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τις ταυτίσεις με το εγώ, να ξεσκεπάζουμε τις ψευδαισθήσεις του εγώ, να αντιληφθούμε την ματαιότητα των αισθητηριακών απολαύσεων και τον πόνο που μας προκαλούν  και να διακρίνουμε την αληθινή μας φύση από το εγώ.

Η διάκριση στην ύψιστη της μορφή είναι  η ικανότητα να διακρίνουμε ανάμεσα στο αληθινό και στο απατηλό, στο εφήμερο και στο μόνιμο, ανάμεσα στον αληθινό Εαυτό μας  (Άτμαν, Συνειδητότητα) και τον μη-εαυτό (Σώμα, πράνα, νους, διάνοια).

Χωρίς διάκριση είμαστε πνευματικά τυφλοί. Μόνο όταν η διάκριση φτάσει σε κάποιο επίπεδο είναι που κάποιος μπαίνει πραγματικά στον πνευματικό δρόμο. Η διάκριση πρέπει να αναπτυχθεί στον ύψιστο βαθμό. Κάποιος θα πρέπει να εδραιωθεί στην διάκριση. Ο ανώτερος νους ανοίγει διάπλατα όταν αφυπνιστεί η ικανότητα της διάκρισης μέσα μας. 

Η διάκριση αναπτύσσεται με την άσκηση, με την συναναστροφή με σοφούς, την μελέτη ιερών κειμένων και διδασκαλιών μεγάλων δασκάλων και με την χάρη του Θεού. Είναι σημαντικό να έχουμε συχνή επαφή με φωτισμένους ή προχωρημένους μαθητές και να κάνουμε  άσκηση κοντά τους καθώς επίσης να μελετάμε ιερά κείμενα όπως η Μπαγκαβάντ Γκίτα και κείμενα πνευματικών δασκάλων σχετικά με την άσκηση και τον πνευματικό δρόμο, και να στοχαζόμαστε σε αυτά καθώς και να τα εφαρμόζουμε στην πράξη.

Η χάρη του Θεού έρχεται όταν αφιερώνουμε την ζωή μας στο Θεό,  όταν προσφέρουμε τις δράσεις μας στο Θεό και όταν κάνουμε ανιδιοτελή υπηρεσία με το αίσθημα ότι είμαστε ένα όργανο στα χέρια του Θεού. Αναπτύσσεται με τον εξαγνισμό του νου, ο οποίος με την σειρά του επιτυγχάνεται  μέσα από διάφορες πνευματικές πρακτικές όπως η επανάληψη μάντρα ή του ονόματος του Θεού, τραγούδισμα μάντρα, λατρεία, ανιδιοτελή υπηρεσία, προσευχή, διαλογισμό κ.λπ.
Είναι σημαντικό και επείγον στην πρώτη περίοδο της πορείας μας να έχουμε ως βασικό στόχο την εξάλειψη της τάμας ποιότητας (τάμας είναι η ποιότητα που σκοτεινιάζει το νου, τον κάνει τεμπέλη, νωχελικό, αντιδραστικό. Για όσοι κυριαρχεί η τάμας ποιότητα δεν μπορούμε να έχουμε σημαντική εσωτερική πρόοδο. ( Διάβασε σχετικά με αυτό το άρθρο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ Η TAMAΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ