Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ~ Atman NityanandaΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ 

Δεν χρειάζεσαι καμμιά συγκεκριμένη εξωτερική συνθήκη για να είσαι πλήρης και ευτυχισμένος. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ψάξεις μέσα σου να βρεις αυτό που ήδη Είσαι, ειρήνη, πληρότητα, ευτυχία χωρίς όρια και συνθήκες. 

Η επιθυμία είναι σημάδι έλλειψης πληρότητας, ικανοποίησης και ευτυχίας στο εδώ και τώρα.

Αν βιώναμε πληρότητα, βαθιά ικανοποίηση κα ευτυχία εδώ και τώρα  και κάθε στιγμή ποιος ο λόγος να αναζητήσουμε κάτι έξω από εμάς, κάτι που θα μας κάνει να νοιώσουμε καλυτέρα, να νοιώσουμε ικανοποίηση, απόλαυση, ευτυχία;

Και τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να είμαστε ευτυχισμένοι, πλήρεις και ικανοποιημένοι εδώ και τώρα στις συνθήκες που βρισκόμαστε; Η μη συνειδητή επαφή με την αληθινή μας φύση που είναι Ύπαρξη αιώνια, Συνειδητότητα και Ευδαιμονία.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι είναι οι εξωτερικές συνθήκες, (πρόσωπα, καταστάσεις, περιβάλλον, κ.λπ.) που μας εμποδίζουν να είμαστε ευτυχισμένοι εδώ και τώρα. Έτσι πασχίζουν με κάθε τρόπο να αλλάξουν τις εξωτερικές συνθήκες για να νοιώσουν καλά.

Κινούμενοι όμως συνεχώς προς τα έξω δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα είναι μέσα τους. Ότι είναι ο ίδιος ο νους τους, το ίδιο το εγώ τους (το κατώτερο ρατζασοταμασικό εγώ), το εμπόδιο να βιώνουν πληρότητα, ειρήνη αγάπη, ευτυχία. Ο κατώτερος εγωϊκός νους από την μια μας εμποδίζει να έρθουμε σε συνειδητή επαφή με το Είναι μας που είναι η πηγή της αγάπης, της ειρήνης, της πληρότητας και της ευδαιμονίας, και από την άλλη είναι γεμάτος αρνητικές βαριές ενέργειες και ελαττώματα που μας προκαλούν πόνο και δυστυχία.

Συνεπώς ο νους και μόνο ο νους είναι η αίτια της ευτυχίας ή της δυστυχίας μας.

Ένας νους ρατζασοταμασικός, ανήσυχος, αεικίνητος, εξωστρεφής, γεμάτος απληστία, λαγνεία, λαιμαργία, φιλοδοξίες, φόβο, θυμό κ.λπ., είναι πηγή πόνου και δυστυχίας.

Ένας νους σαττβικός, ήρεμος, γαλήνιος, εσωστρεφής και εδραιωμένος στην πηγή του την Συνειδητότητα  (που είναι η αληθινή μας φύση, ο πνευματικός μας Εαυτός) είναι πηγή αρμονίας, χαράς, ειρήνης, ευτυχίας και πληρότητας. 

Συνεπώς η μόνη συνθήκη για να βιώνουμε ευτυχία, πληρότητα, ελευθερία και  ειρήνη είναι  να είμαστε σε συνειδητή ένωση και εδραιωμένοι στην πνευματική μας φύση. Και αυτό είναι δυνατό όταν ο νους μας είναι αγνός, σαττβικός και ελεύθερος από εγωϊσμό, θυμό, φόβο, επιθυμίες και  όλες τις εγωϊκές τάσεις. 

Διάβασε για τα γκούνας εδώ (Σάττβα-ράτζας-τάμας):
http://elmisasttva-ayurveda.blogspot.com.es/2012/03/blog-post.html