Sunday, December 31, 2017

Ο ΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΜΑΣ ~ Atman Nityananda



Ο ΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΜΑΣ

Όλες οι εμπειρίες συμβαίνουν στον νου μας και η ποιότητα τους εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του νου μας και δευτερευόντως από το τι συμβαίνει έξω μας.

Οι εξωτερικές εμπειρίες  βιώνονται μέσα από διάφορα φίλτρα του νου, (τις πεποιθήσεις, τους υποσυνείδητους συναισθηματικούς και νοητικούς προγραμματισμούς, τις αρέσκειες και τις απαρέσκειες, την επιθυμία, τον φόβο κ.λπ.).

Συνεπώς δεν βιώνουμε αυτούσιο αυτό που προσλαμβάνουμε μέσα από τις αισθήσεις αλλά μια ερμηνεία (νοητική και συναισθηματική) αυτού. Επιπλέον αυτή η ερμηνεία προβάλλεται ασυνείδητα στην εξωτερική κατάσταση και έτσι νομίζουμε ότι όλο αυτό που βιώνουμε οφείλεται στο εξωτερικό γεγονός.

Εξ αιτίας αυτής της λανθασμένης αντίληψης προσπαθούμε να ελέγξουμε τις εξωτερικές καταστάσεις και τους ανθρώπους για να βιώσουμε ικανοποίηση και ευτυχία, αντί να μελετήσουμε τον νου μας, και να τον ελευθερώσουμε από τους περιορισμούς του.

Αν αλλάξουμε τον νου μας θα διαπιστώσουμε ότι θα αλλάξει και η εμπειρία μας και ο κόσμος.

Ένας νους ελεύθερος από λαγνεία θα πάψει να βλέπει τους ανθρώπους σαν αντικείμενα ηδονής, ένας νους με υψηλή αυτοαξία θα πάψει να βλέπει τους άλλους σαν απειλή ή θα σταματήσει να προσκολλάται σε αυτούς για να βρει ασφάλεια και να νοιώθει σπουδαίος. Ένας νους ελεύθερος από απληστία θα είναι ευγνώμων, χαρούμενος και ικανοποιημένος με αυτά που έχει και δεν θα παραπονιέται για αυτά που δεν έχει, ένας νους ελεύθερος από ζήλια θα χαίρεται με την χαρά και τις επιτυχίες των άλλων αντί να μιζεριάζει και να βγάζει δηλητήριο, ένας νους ελεύθερος από το αίσθημα κατωτερότητας δεν έχει ανάγκη να κριτικάρει και να μειώνει τους άλλους για να νοιώσει ανώτερος,  και τέλος ένας νους αγνός, γαλήνιος σταθερός χωρίς προσκολλήσεις που βρίσκει την χαρά στην ένωση με την ουσία του (την θεϊκή του φύση, Συνειδητότητα) βιώνει την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία σε όλες τις συνθήκες και βλέπει παντού σε όλους και όλα τον Θεό (σε ενότητα με όλα δηλαδή με αγάπη).

Μπορούμε μέσα από ειλικρινή, σταθερή, φιλόπονη άσκηση, να ελευθερώσουμε τον νου μας από τους περιορισμούς του και να τον κάνουμε φωτεινό όπως η θεϊκή μας φύση μέσω του συνεχή διαλογισμού, και να απολαμβάνουμε αδιαλείπτως και αυθορμήτως και δίχως όρους, την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία που Είμαστε.