Saturday, December 16, 2017

Οι συνέπειες της άγνοιας και η αφύπνιση ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Οι συνέπειες της άγνοιας και η  αφύπνιση  
Για όσο βασίζουμε την ασφάλεια μας, την ευτυχία μας και την αξία μας σε πράγματα εξωτερικά η μιζέρια και η δυστυχία είναι αναπόφευκτα.
Για όσο ταυτίζουμε τον εαυτό μας με το σώμα (θεωρούμε δηλαδή ότι είμαστε το σώμα) είναι αναπόφευκτο να έχουμε ανασφάλεια, να ταυτίζουμε την αυτοαξία μας με εξωτερικά πράγματα, να έχουμε χαμηλή αυτοαξία και να αναζητάμε την ευτυχία στις απολαύσεις των αισθήσεων που είναι η μήτρα κάθε δυστυχίας.
Η επιθυμία για αισθητηριακές εμπειρίες, η ταύτιση, η προβολή, η φαντασία και η προσκόλληση στα αντικείμενα των αισθήσεων συμπεριλαμβανομένου και του σώματος μας κρατούν σε συνειδησιακό ύπνο.
Η  ρίζα-αιτία της επιθυμίας, της ταύτισης και της προσκόλλησης είναι ότι δεν γνωρίζουμε (δεν έχουμε επίγνωση) της αληθινή μας φύσης (Συνειδητότητα). Η άγνοια του αληθινού μας Εαυτού φέρνει την ταύτιση, την επιθυμία και την προσκόλληση και αυτά με την σειρά τους ενδυναμώνουν την άγνοια. Είναι ένας φαύλος κύκλος.
Για να βγούμε από την άγνοια (την λήθη) και να συνειδητοποιήσουμε αυτό που πραγματικά είμαστε πέρα από το σώμα και τον νου,  απαιτείται συνειδητή ειλικρινής, καθημερινή εργασία με τον εαυτό μας. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο καθημερινός διαλογισμός, η προσευχή, η αυτοέρευνα, η ενδοσκόπηση, η επαγρύπνηση, η αυτοπαρατήρηση, η αποταύτιση και η αυτεπίγνωση, εξαγνιστικές πρακτικές.
Στόχος όλων αυτών είναι ο εξαγνισμός του νου η εξάλειψη των ελαττωμάτων (απληστία, κενοδοξία, ζήλια, λαιμαργία, λαγνεία, υπερηφάνεια, θυμός,  φόβος, κ.λπ.), της επιθυμίας, του εγώ και το δικό μου και η αφύπνιση στην αληθινή μας φύση.
Γνώρισε τον Εαυτό σου και θα ελευθερωθείς από τις ψευδαισθήσεις, την ταύτιση με το προσωρινό φθαρτό σώμα, την μιζέρια και την δυστυχία. Θα ζεις αδιαλείπτως και αυθορμήτως την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία της πνευματικής σου φύσης.