Sunday, December 24, 2017

ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ~ Atman Nityananda,


ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Ίσωςχετε ακούσει ανθρώπους να λένε, πολύ θα ήθελα  και εγώ να κάνω διαλογισμό, αυτογνωσία, αλλά δεν έχω χρόνο. Τα παιδιά, η δουλειά, οι υποχρεώσεις, δεν μ αφήνουν. Αυτά στην πραγματικότητα είναι μόνο δικαιολογίες.  Δικαιολογίες για να κρύψουν από τους άλλους ή και από τον εαυτό τους την πραγματικότητα, που μπορεί να είναι είτε ότι δεν τους ενδιαφέρει η πνευματική ζωή, είτε ότι τεμπελιάζουν, είτε ότι τους αρέσει περισσότερο να περνάνε την ώρα τους με εξωτερικές δραστηριότητες κάθε τύπου παρά η αυτογνωσία και ο διαλογισμός.
Αν πράγματι κάποιον τον ενδιαφέρει κάτι, τότε κανονίζει τα πράγματα έτσι ώστε να βρει  χρόνο να κάνει αυτό που θέλει. Πάντα υπάρχει έστω και λίγος χρόνος να αφιερώσουμε στον εαυτό μας.
Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος πράγματι έχει πολλές υποχρεώσεις, υπάρχει χρόνος για προσευχή και διαλογισμό. Τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα που τρώμε αντί να μιλάμε, να βλέπουμε τηλεόραση ή το κινητό μας είναι μια καλή ευκαιρία να μείνουμε σε σιωπή, να μπούμε μέσα μας και να κάνουμε το φαγητό, προσευχή και διαλογισμό. Τρία εικοσάλεπτα που διαρκεί περίπου το φαγητό, μας κάνουν μία ώρα την ημέρα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με το καθημερινό ντουζ στο μπάνιο. Μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που πηγαίνουμε στην δουλειά μας, είτε με τα πόδια είτε με κάποιο μέσο. Μπορούμε επίσης την ώρα που δουλεύουμε να βάλουμε ένα μάντρα στο κινητό  ή στο mp3 και να το ακούμε από τα ακουστικά. Τέλος μπορούμε να αφιερώσουμε 15 λεπτά μετά το πρωϊνό ξύπνημα και 15 λεπτά πριν τον ύπνο σε προσευχή και διαλογισμό.
Πολλά είναι που μπορούμε να κάνουμε. Θέλουμε όμως; Αυτό είναι το ζητούμενο. Αν θέλουμε θα βρούμε. Αν μας ενδιαφέρει η εσωτερική ζωή και μεταμόρφωση, τότε θα χρησιμοποιήσουμε την εφευρετικότητα και την ευφυΐα για να βρούμε χρόνο και να κάνουμε τελικά αυτό που θέλουμε.  Και αν κάνουμε αυτό που μπορούμε, θα τα φέρει έτσι τα πράγματα η ζωή και ως δια μαγείας θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Διαβάστε σχετικά άρθρα