Sunday, December 31, 2017

Ο ΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΜΑΣ ~ Atman Nityananda



Ο ΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΜΑΣ

Όλες οι εμπειρίες συμβαίνουν στον νου μας και η ποιότητα τους εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του νου μας και δευτερευόντως από το τι συμβαίνει έξω μας.

Οι εξωτερικές εμπειρίες  βιώνονται μέσα από διάφορα φίλτρα του νου, (τις πεποιθήσεις, τους υποσυνείδητους συναισθηματικούς και νοητικούς προγραμματισμούς, τις αρέσκειες και τις απαρέσκειες, την επιθυμία, τον φόβο κ.λπ.).

Συνεπώς δεν βιώνουμε αυτούσιο αυτό που προσλαμβάνουμε μέσα από τις αισθήσεις αλλά μια ερμηνεία (νοητική και συναισθηματική) αυτού. Επιπλέον αυτή η ερμηνεία προβάλλεται ασυνείδητα στην εξωτερική κατάσταση και έτσι νομίζουμε ότι όλο αυτό που βιώνουμε οφείλεται στο εξωτερικό γεγονός.

Εξ αιτίας αυτής της λανθασμένης αντίληψης προσπαθούμε να ελέγξουμε τις εξωτερικές καταστάσεις και τους ανθρώπους για να βιώσουμε ικανοποίηση και ευτυχία, αντί να μελετήσουμε τον νου μας, και να τον ελευθερώσουμε από τους περιορισμούς του.

Αν αλλάξουμε τον νου μας θα διαπιστώσουμε ότι θα αλλάξει και η εμπειρία μας και ο κόσμος.

Ένας νους ελεύθερος από λαγνεία θα πάψει να βλέπει τους ανθρώπους σαν αντικείμενα ηδονής, ένας νους με υψηλή αυτοαξία θα πάψει να βλέπει τους άλλους σαν απειλή ή θα σταματήσει να προσκολλάται σε αυτούς για να βρει ασφάλεια και να νοιώθει σπουδαίος. Ένας νους ελεύθερος από απληστία θα είναι ευγνώμων, χαρούμενος και ικανοποιημένος με αυτά που έχει και δεν θα παραπονιέται για αυτά που δεν έχει, ένας νους ελεύθερος από ζήλια θα χαίρεται με την χαρά και τις επιτυχίες των άλλων αντί να μιζεριάζει και να βγάζει δηλητήριο, ένας νους ελεύθερος από το αίσθημα κατωτερότητας δεν έχει ανάγκη να κριτικάρει και να μειώνει τους άλλους για να νοιώσει ανώτερος,  και τέλος ένας νους αγνός, γαλήνιος σταθερός χωρίς προσκολλήσεις που βρίσκει την χαρά στην ένωση με την ουσία του (την θεϊκή του φύση, Συνειδητότητα) βιώνει την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία σε όλες τις συνθήκες και βλέπει παντού σε όλους και όλα τον Θεό (σε ενότητα με όλα δηλαδή με αγάπη).

Μπορούμε μέσα από ειλικρινή, σταθερή, φιλόπονη άσκηση, να ελευθερώσουμε τον νου μας από τους περιορισμούς του και να τον κάνουμε φωτεινό όπως η θεϊκή μας φύση μέσω του συνεχή διαλογισμού, και να απολαμβάνουμε αδιαλείπτως και αυθορμήτως και δίχως όρους, την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία που Είμαστε.

Saturday, December 30, 2017

ΤΟ ΕΓΩ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΓΩ. ~ Άτμαν Νιτυανάντα


ΤΟ ΕΓΩ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΓΩ

Στην ταύτιση και στην προβολή στηρίζεται όλη η ψευδαίσθηση και η πλάνη της ατομικής ύπαρξης.

Ταυτιζόμαστε με το σώμα και τις δημιουργίες του νου, και τις προβάλουμε (ασυνείδητα) στους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο.

Για όσο δεν βλέπει κανείς τον Θεό σε όλα (όλους) είναι μακριά απ' την αλήθεια.

Για όσο εστιάζεται κανείς στο εγώ των άλλων, τόσο παραμενει εγκλωβισμένος στον δικό του εγώ και δυσκολεύει τον δρόμο του προς την αλήθεια. Στην πραγματικότητα είναι το εγώ το ίδιο που εστιάζεται στο εγώ των άλλων, γιατί το εγώ δεν μπορεί δει τίποτα άλλο παρά μόνο τον εαυτό του προβαλλόμενο στους άλλους.

Και το/α εγώ πού βλέπει στους άλλους δεν είναι τίποτα άλλο παρά το δικό του εγώ.

Ένας από τους τρόπους που μπορεί να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια (δηλαδή ότι είμαστε Συνειδητότητα, και όλα είναι Συνειδητότητα) και να απελευθερωθούμε  από τα δεσμά της ύλης είναι να αδιαφορούμε για τα ονόματα, τις μορφές και τις συμπεριφορές και να εστιαζόμαστε μόνο στην ουσία τους, την πνευματική τους φύση.

Αντί λοιπόν να σχολιάζουμε τις μορφές και τις συμπεριφορές, να θυμόμαστε ότι αυτό που βλέπουμε  είναι μια έκφραση του Θεού και ότι μέσα του κατοικεί ο ίδιος ο Θεός.

ΟΙ ΔΥΟ ΦΥΣΕΙΣ ~ Atman Nityananda

ΟΙ ΔΥΟ ΦΥΣΕΙΣ

Έχουμε δύο φύσεις, την κατώτερη (σώμα, ζωτική ενέργεια, νους) και την ανώτερη (Συνειδητότητα, Πνεύμα).

Σκοπός της ζωής είναι να εξευγενίσουμε και να εναρμονίσουμε την κατώτερη φύση και να ζούμε σε συνειδητή ένωση και αρμονία με την ανώτερη μας φύση.

ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ~ Atman Nityananda


ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ

Η ομορφιά της ψυχής είναι κάλλος απερίγραπτο και άφθαρτο ενώ του σώματος απατηλή και φθαρτή.

Όσο όμορφο κι αν είναι ένα σώμα, όσο και να μας ελκύει η ηδονή της σάρκας,  σύντομα (ακόμη και τα 60, 70, 80..., χρόνια είναι σύντομα) θα ρυτιδιάσει, θα χάσει την ζωντάνια του και λίγο αργότερα θα καταλήξει τροφή για τα σκουλήκια ή λίγα γραμμάρια στάχτης . 

Η ομορφιά του σώματος οφείλεται στην ζωοποιό δύναμη του Πνεύματος που κατοικεί μέσα του, και η αξία του έγκειται στο ότι μέσα από ένα σώμα έχουμε τη δυνατότητα να βιώσουμε πλήρως το Θεϊκό Πνεύμα, του οποίου η ομορφιά και το κάλλος ξεπερνούν κάθε όριο και κάθε φαντασία.

Ο ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΣΩΣΤΡΕΦΗΣ ΝΟΥΣ ~ Atman Nityananda



 "Ο έλεγχος του νου είναι η μοναδική πόρτα για την ελευθερία"
~ Σουάμι Σιβανάντα

Ο ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΣΩΣΤΡΕΦΗΣ ΝΟΥΣ

Όσο ο νους είναι εξωστρεφής δεν δεν μπορούμε να μιλάμε για πνευματική ζωή, παρά τα πολλά χρόνια που μπορεί να ασχολείται κανείς με την αυτογνωσία και την πνευματικότητα. Όταν δηλαδή, ο νους έλκεται και ταυτίζεται εύκολα από αντικείμενα των αισθήσεων και τις εξωτερικές καταστάσεις, όταν χάνει εύκολα την συνειδητή επαφή με το κέντρο του, την εσωτερική σιωπηλή παρουσία, όταν βρίσκει περισσότερη χαρά έξω παρά μέσα, δεν μπορεί να έχει κάποιος μια πλούσια εσωτερική ζωή.

Η πνευματική ζωή γίνεται ουσιαστική όταν ο νους γίνει εσωστρεφής, επισημαίνοντας ότι η εσωστρέφεια εδώ, δεν αναφέρεται στον άνθρωπο που ζει κλεισμένος στον εαυτό του, που ζει ταυτισμένος με τις ψυχολογικές διαδικασίες και δεν έχει επίγνωση  της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας. Ως εσωστρέφεια στην πνευματική ζωή εννοείται μια κατάσταση εγρήγορσης και απόσπασης από τις εξωτερικές εντυπώσεις αλλά και από τις ψυχολογικές διαδικασίες και ταυτόχρονα επίγνωσης της  εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας.

Εσωστρεφής λέγεται ο νους που δεν κατοικεί στις αισθήσεις και στα αντικείμενα τους, που η προσοχή είναι πιο πολύ μέσα παρά έξω, που είναι σε συνεχή εγρήγορση, και έχει επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα στον ψυχολογικό κόσμο (σκέψεις, φαντασίες, συναισθήματα, επιθυμίες, παρορμήσεις) και έχει επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας που είναι η πηγή του και είναι πέρα από το σώμα, τις συγκινήσεις και τις σκέψεις.

Όταν δεν μας συνεπαίρνουν τα αντικείμενα των αισθήσεων όπως άλλοτε, όταν έχουμε έλεγχο των αισθήσεων και τον νου και δεν ταυτιζόμαστε εύκολα ούτε με τις αισθητηριακές εντυπώσεις ούτε με τις σωματικές,  ενεργειακές, συναισθηματικές και νοητικές αντιδράσεις, όταν είμαστε σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπής και απολαμβάνουμε την ειρήνη μέσα μας, τότε ζούμε μια πλούσια εσωτερική ζωή. 

Οι δάσκαλοι της Ράτζα Γιόγκα λένε παρόμοια ότι η πραγματική Γιόγκα αρχίζει από το πέμπτο σκαλί της Ράτζα Γιόγκα που είναι η Πρατυαχάρα*, που σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να ελέγχουμε τις αισθήσεις και να αποσπάσουμε τον νου μας από τις αισθήσεις και τις αντιλήψεις τους. Αυτό μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε χωρίς αποσπάσεις και να εμβαθύνουμε στον διαλογισμό που είναι και η ουσιώδης πρακτική στην πνευματική ζωή.

Σημείωση:
η Πρατυαχάρα*: η Πρατυαχάρα είναι από τα οκτώ βήματα ή σκαλοπάτια στην
Ράτζα Γιόγκα
Τα οκτώ βήματα της Ράτζα Γιόγκα είναι:
Γιάμα, Νιγιάμα, Ασάνα, Πραναγιάμα, Πρατυαχάρα, Νταράνα (συγκέντρωση), Ντυάνα (διαλογισμός), Σαμάντι(τέλεια απορρόφηση του νου στο αντικείμενο διαλογισμού).