Tuesday, June 13, 2017

ΣΑΜΣΑΡΑ ΓΚΕΪΤ (Samsara Gate) ~ Atman Nityananda


 ΣΑΜΣΑΡΑ ΓΚΕΪΤ (Samsara Gate)

 Η αλυσίδα της Σαμσάρα 

1. Η εμπειρία μας δίνει ευχαρίστηση και απόλαυση,
2. Η εμπειρία της απόλαυσης καταγράφεται στο υποσυνείδητο και γίνεται πόθος (ελατήριο ή τάση για να απολαύσουμε το ίδιο ή παρόμοιο αντικείμενο),
3. Ο πόθος γίνεται επιθυμία που μας ωθεί στη δράση για την απόκτηση του ποθούμενου
4. Η δράση μας οδηγεί στην απόκτηση (αν όλα πάνε καλά) και την εμπειρία του ποθούμενου, 
5.Η εμπειρία μας χαρίζει ευχαρίστηση και απόλαυση,
6. Η απόλαυση ενδυναμώνει την μνήμη της απόλαυσης και συνεπώς τον πόθο και την επιθυμία για να απολαύσουμε ξανά και ξανά το ίδιο ή παρόμοιο αντικείμενο...

 Και αυτή η αλυσίδα συνεχίζεται χωρίς διακοπή.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η συμπεριφορά μας για αναζήτηση απόλαυσης μέσω ορισμένων αισθητήριων ερεθισμάτων και αντικειμένων γίνεται συνήθεια και αναπτύσσονται όλο και περισσότερο η προσκόλληση και η απληστία. Προσκόλληση σημαίνει ότι υποφέρουμε όταν δεν μπορούμε να έχουμε αυτήν την απόλαυση και απληστία ότι θέλουμε όλο και περισσότερο αυτή την απόλαυση, να φάμε δηλαδή δύο ή και περισσότερα παγωτά ή σοκολάτες την φορά, να έχουμε δύο ή και περισσότερους οργασμούς σε κάθε ερωτική συνεύρεση, κ.λπ..

Υπάρχει επίσης και ένας πολλαπλασιασμός στην ποικιλία των αντικειμένων απόλαυσης σε κάθε είδους απόλαυση. Για παράδειγμα μπορεί να αναζητούμε ποικιλία σεξουαλικών συντρόφων και ποικιλία στον τρόπο της σεξουαλικής ευχαρίστησης, αναζητούμε ποικιλία στα φαγητά, στα γλυκά, στα ποτά, στις διασκεδάσεις και ούτω καθεξής. Δεν υπάρχει τέλος στην ακόρεστη δίψα της επιθυμίας. Η επιθυμία από τη φύση της αναζητά περισσότερες, πιο έντονες και διαφορετικού είδους απολαύσεις. Ο πόθος χρησιμοποιεί την φαντασία και την εφευρετικότητα του νου για να  ανακαλύπτει αμέτρητους τρόπους να πολλαπλασιάσει την απόλαυση. Η πορνογραφία και η βιομηχανία εδεσμάτων και τροφών για απόλαυση (και όχι για σωστή θρέψη) είναι τα πιο προφανή παραδείγματα.

Ο εθισμός είναι το αποκορύφωμα του προγραμματισμένου για απόλαυση νου, του πόθου και της προσκόλλησης.

Αυτός ο φαύλος κύκλος:
-Απολαυστική εμπειρία
-πόθος-επιθυμία-δράση
-απολαυστική εμπειρία
-πόθος-επιθυμία-δράση
-απολαυστική εμπειρία ......  

συνεχίζεται στην αιωνιότητα μέσα από συνεχείς επανενσαρκώσεις ή σταματά όταν, λόγω της μιζέριας και δυστυχίας που προκαλεί η μηχανική ζωή και η ταύτιση με τα αντικείμενα των αισθήσεων και οι απολαύσεις, αποφασίσουμε να καταστρέψουμε αυτήν την αλυσίδα με ειλικρινή, τακτική, συστηματική, καθημερινή πνευματική άσκηση (σάντανα). 

Η ράτζας και η τάμας γκούνας, η φαντασία, η ταύτιση, η προβολή, είναι τα συστατικά της Σαμσάρα ή της σκλαβιάς στην ύλη. Η τάμας γκούνα κάνει τον νου τεμπέλη, νωθρό, ανόητο, θολό, απρόσεκτο, χωρίς διάκριση και έτσι δεν μπορεί να δει τα πράγματα σωστά (βλέπει το άσπρο μαύρο) και η ράτζας κάνει τον νου εξωστρεφή, παθιασμένο, ανήσυχο, αεικίνητο, διασπασμένο, ανικανοποίητο, γεμάτο επιθυμίες και προσκολλημένο στα αντικείμενα.

Η σάττβα γκούνα, η αυτεπίγνωση, η απόσπαση, η αταραξία και η απάθεια, η διάκριση, η αποσπασμένη αυτοπαρατήρηση, η αποταύτιση από το σώμα και τον νου, η συνειδητή προσοχή, η συγκέντρωση, η αυτο-έρευνα, ο στοχασμός, η προσευχή, η τζάπα (η νοερή επανάληψη μάντρα και ο διαλογισμός είναι οι παράγοντες που μας ελευθερώνουν από την Σαμσάρα.