Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

ΕΝΘΥΜΗΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ ~ Ατμαν Νιτυνάντα


ΕΝΘΥΜΗΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ
Θυμίζω πρώτα από όλα ότι η πνευματικότητα είναι θέμα άσκησης και όχι διανοητικής γνώσης, διανοητικής κατανόησης και θεωρίας. Η γνώση και η κατανόηση είναι απαραίτητες, αλλά δεν είναι αρκετές από μόνα τους για να πετύχουμε στον στόχο μας, την απελευθέρωση από το εγώ και την συνειδητή ένωση με το Είναι μας. Για να μεταμορφωθούμε ριζικά, απαιτείται ειλικρινής, συστηματική καθημερινή άσκηση. Πρέπει να είμαστε 100% πρακτικοί, αφιερωμένοι, αφοσιωμένοι, αποφασισμένοι και πειθαρχημένοι στην ζωή μας και στην άσκηση. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί η βαθιά μεταμόρφωση μας και η αυτοπραγμάτωση (Φώτιση, Απελευθέρωση). Οποιαδήποτε ιδέα ότι χωρίς τα παραπάνω μπορεί κάποιος να πετύχει την συνειδητή ένωση με τον Θεό ανήκει στον χώρο της φαντασίας. 
Επειδή εύκολα ταυτιζόμαστε με  τον νου (τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις), τις σωματικές και ενεργειακές αντιδράσεις, τα αντικείμενα και τις εξωτερικές καταστάσεις, ξεχνάμε το σκοπό μας και τους καθημερινούς στόχους άσκησης.
Έτσι είναι άκρως σημαντικό να βρούμε τρόπους να θυμόμαστε τον σκοπό μας και αυτό που θέλουμε να αναπτύξουμε μέσα μας καθημερινά από στιγμή σε στιγμή. Θα πρέπει να είμαστε εφευρετικοί και να βρούμε διάφορους τρόπους που θα μας θυμίζουν τον σκοπό μας.
Επίσης θα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να εγκαταλείψουμε οτιδήποτε εμποδίζει ή είναι ενάντια στον σκοπό μας και να κάνουμε ή να ακολουθήσουμε  οτιδήποτε μας διευκολύνει να πετύχουμε τον σκοπό μας. Και αυτό είτε έχει να κάνει με το πιο μικρό πράγμα είτε με  το μεγαλύτερο.
Η διάφορα ανάμεσα στους ασκούμενους, στο πόσο προχωράει στον δρόμο κάποιος ή όχι,  είναι το πόση σημασία δίνουν στις ‘λεπτομέρειες’. Αυτός που προχωράει στο δρόμο, δίνει σημασία σε καθετί, μαθαίνει από όλα, ακόμη και από τα πιο μικρά πράγματα. Επίσης  δίνει σημασία και στις πιο μικρές λεπτομέρειες σχετικά με το πως εφαρμόζει τις ασκήσεις του. Παρατηρεί προσεκτικά τι κάνει, πως το κάνει και τι αποτέλεσμα έχουν αυτά που εφαρμόζει, κάνει προσαρμογές, αλλαγές και παίρνει μέτρα για να βελτιώσει την ποιότητα της άσκησης.
ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ
1.       Πρώτα από όλα να έχουμε τους στόχους γραμμένους και να τους διαβάζουμε και να στοχαζόμαστε για λίγο σε αυτούς πρωί και βράδυ. Πρέπει να ξεκάθαροι οι στόχοι μας αλλά και η σπουδαιότητα αυτών. Δηλαδή, ΤΙ θέλουμε να κάνουμε και ΓΙΑΤΙ θέλουμε να το κάνουμε. Επίσης θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιά μέσα, μεθόδους και πρακτικές θα εφαρμόσουμε για να τους πετύχουμε, δηλαδή ΠΩΣ θα το κάνουμε. Διαβάστε για αυτό περισσότερα στο αρθρο Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ - Τα 5 βασικά ερωτήματα
2.       Αυτό το συνδυάζουμε και με μια μικρή προσευχή, ζητώντας από τον Θεό να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας, τους οποίους αναφέρουμε στην προσευχή μας  ένα προς ένα. Και μαζί με την προσευχή κάνουμε επιβεβαιώσεις με τις οποίες καταγράφουμε όλο και πιο δυνατά στο υποσυνείδητο αυτό το οποίο θέλουνε να πετύχουμε. Στις επιβεβαιώσεις επαναλαμβάνουμε τις  φράσεις σαν να έχουμε ήδη πετύχει αυτό που θέλουμε. Για παράδειγμα αν έχουμε σαν στόχο την γαλήνη και την αταραξία του νου λέμε: Είμαι γαλήνιος και ειρηνικός ακόμη και αν μου μιλούν άσχημα, με αδικούν και με μειώνουν. Τίποτα δεν μπορεί να ταράξει την εσωτερική μου γαλήνη. Παραμένω ήρεμος, γαλήνιος και ειρηνικός σε όλες τις συνθήκες. Είναι καλό να θυμηθούμε κάποια σκηνή που θυμώσαμε και να επαναλάβουμε τα παραπάνω λόγια βλέποντας και νοιώθοντας τον εαυτό μας στην ίδια σκηνή, με το ίδιο πρόσωπο να παραμένει ήρεμος, γαλήνιος ατάραχος. Αυτό βέβαια είναι κάτι που κάνουμε συστηματικά στην πρακτική της διάλυσης των εγωϊκών τάσεων και των αρνητικών συναισθημάτων. (Δες σχετικά στο άρθρο ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΩΝ ΕΓΩΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ )
 Είναι σημαντικό όταν νοιώθουμε αυτό που λέμε. Δεν λέμε μόνο τα λόγια, αλλά τα νιώθουμε και προσπαθούμε στις στιγμές αυτές να έρθουμε σε αυτήν την κατάσταση (όσο αυτό είναι δυνατόν, και σταδιακά θα είναι όλο και περισσότερο) την οποία θέλουμε να αναπτύξουμε, π.χ. την γαλήνη του νου. Όταν καταγραφούν αυτές οι επιβεβαιώσεις στο υποσυνείδητο  δυνατά, το υποσυνείδητο που είναι πού πιο δυνατό από τον συνειδητό νου, γίνεται σύμμαχος μας και συνεργός στο να τις πετύχουμε.
3.   Για να θυμόμαστε τον στόχο ή τους στόχους μας είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία, κείμενα ή να βλέπουμε βίντεο τα οποία σχετίζονται με αυτόν τον στόχο. Για παράδειγμα αν στόχος μας αυτό το διάστημα είναι να εξαλείψουμε  το θυμό μας (π.χ. το θυμό μας με τον/ην σύζυγο όταν μας μιλάει απότομα κ.λπ.), είναι σημαντικό να διαβάζουμε κείμενα κ.λπ. που σχετίζονται με τον θυμό και για το θυμό ανάμεσα στα ζευγάρια. Μαζεύουμε πληροφορίες και προσπαθούμε να μάθουμε και για τις αιτίες αλλά και τις λύσεις αυτού του θέματος. Εννοείται ότι εφαρμόζουμε καθημερινά και από στιγμή σε στιγμή τεχνικές για το καταλάγιασμα και την εξάλειψη του θυμού και εφαρμόζουμε  κάθε βράδυ τεχνικές και μεθόδους για να τον αναγνωρίσουμε μέσα μας, να τον κατανοήσουμε, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε ο θυμός  και τελικά να τον εξαλείψουμε.
4.    Ένας από τους σημαντικούς τρόπους να θυμόμαστε τον σκοπό μας και τους στόχους μας είναι να βάλουμε μικρές επιγραφές σε διάφορα εμφανή σημεία του σπιτιού μας, έτσι ώστε να τις βλέπουμε συχνά. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στον χώρο εργασίας αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα
Δεν θα πρέπει να είναι μεγάλες φράσεις, γιατί ο νους θα τις προσπερνά και δεν θα τις διαβάζει. Πρέπει να είναι σύντομες με μια ή δύο γραμμές και τα γράμματα μεγάλα.
Για να είναι εμφανή αυτά που γράφουμε, μπορούμε να γράψουμε την κάθε γραμμή με διαφορετικό χρώμα, ή να βάλουμε την κάθε γραμμή σε ένα κύκλο με διαφορετικό χρώμα γιατί ο νους πιο εύκολα εστιάζεται και διακρίνει τις λέξεις οι οποίες βρίσκονται μέσα σε ένα περίγραμμα.

Δεν βάζουμε  στους τοίχους παραπάνω από δύο το πολύ
τρεις διαφορετικές  επιγραφές, γιατί στο τέλος δεν θα ασχοληθούμε με καμία. Βάζουμε για κάποιο χρονικό διάστημα μια ή δύο επιγραφές με τις φράσεις σε σχέση με αυτό που θέλουμε να δουλέψουμε και να αναπτύξουμε. Μετά από κάποιο διάστημα αλλάζουμε την φράση. Πόσο διάστημα τις κρατάμε εξαρτάται από τι θέλουμε να πετύχουμε και πόσο εργαστήκαμε για αυτό. Για τους μακροπρόθεσμους και κύριους στόχους όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη της αυτεπίγνωσης ή το Είμαι αγνή Συνειδητότητα διατηρούμε την επιγραφή για χρόνια.

Βάλτε τις επιγραφές στο υπνοδωμάτιο σας σε δύο οι τρεις μεριές (οπωσδήποτε  απέναντι σας όταν ξαπλώνετε), στην κουζίνα, στο σαλόνι, στον διάδρομο και στην εξώπορτα. Βέβαια όλα αυτά σχετίζονται με το πώς είναι το σπίτι σας και με το ποιους και πόσους μένετε μαζί. Καθώς θα είστε στο σπίτι σας και  θα πέφτει το μάτι σας στην επιγραφή, μην την προσπερνάτε αλλά διαβάστε την προσεκτικά. Και αν πρόκειται για κάτι που πρέπει να εξασκείτε από στιγμή σε στιγμή, ελάτε στην κατάσταση που σας καλεί η φράση. Αν για παράδειγμα διαβάζετε την επιγραφή για την αυτεπίγνωση τότε, όχι μόνο διαβάζετε την επιγραφή αλλά έρχεστε και στην κατάσταση αυτεπίγνωσης. Αν πρόκειται για την γαλήνη, καθώς διαβάζετε τις γραμμές προσπαθείτε να θυμηθείτε μια παρελθούσα φορά που ήσασταν σε εσωτερική  γαλήνη για να νοιώσετε την γαλήνη εκείνη την στιγμή. Αν διαβάζετε την επιγραφή που σας θυμίζει να κάνετε την βραδινή σας άσκηση, θυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε αποφασισμένος/η και έχετε την θέληση να κάνετε την άσκηση σας σήμερα το βράδι αλλά και αύριο το πρωί. 

Επειδή κεντρικός στόχος της πνευματικής άσκησης είναι να θυμόμαστε τον Εαυτό μας (η ζωντανή σιωπηλή παρουσία) να είμαστε δηλαδή σε αυτεπίγνωση ή αυτοενθύμιση, αυτό θα πρέπει να είναι ένας από τους κύριους καθημερινούς στόχους της άσκησης μας. Η αυτεπίγνωση είναι ένας βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος στόχος ταυτόχρονα, γιατί πρέπει να αναπτυχθεί στο έπακρο μέχρι να φτάσουμε στην αυτοπραγμάτωση. Πρέπει να μάθουμε και να γίνουμε ικανοί να παραμένουμε σε αυτεπίγνωση σε όλες τις συνθήκες. Η επιγραφή σε διάφορα μέρη του σπιτιού μας μπορεί να μας θυμίζει να ερχόμαστε σε αυτεπίγνωση. Για να θυμόμαστε να είμαστε σε αυτεπίγνωση απαιτείται να χρησιμοποιήσουμε ποικίλους τρόπους διότι εύκολα ξεχνιόμαστε και ταυτιζόμαστε με τον νου και όχι μόνο.
Παραδείγματα επιγραφών:
Σε όλες τις συνθήκες, κάθε στιγμή
Θυμάμαι να Είμαι

Δεν είμαι το σώμα και ο νους
Είμαι αγνή Συνειδητότητα

Δεν είμαι το σώμα και ο νους
Είμαι φως και αγάπη

Ότι και να συμβαίνει, παραμένω
Ήρεμος γαλήνιος και ειρηνικός

Τίποτε δεν μπορεί να ταράξει την εσωτερική μου γαλήνη
Είμαι ειρήνη Είμαι ειρήνη

ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ

Κάποιες επιγραφές μπορεί να σχετίζονται με τον κεντρικό στόχο ο οποίος είναι μακροπρόθεσμός στόχος,  όπως για παράδειγμα οι  φράσεις
Δεν είμαι το σώμα και ο νους
Είμαι αγνή Συνειδητότητα

Δεν είμαι το σώμα και ο νους
Είμαι φως και αγάπη

Άλλες με το να θυμόμαστε τον εαυτό μας που είναι από τα θεμελιώδη μέρη της άσκησης και επίσης μακροπρόθεσμος στόχος, όπως για παράδειγμα η φράση
Σε όλες τις συνθήκες, κάθε στιγμή
Θυμάμαι να Είμαι

Άλλες μπορεί να αναφέρονται σε κάποια αρετή που θέλετε να αναπτύξετε ή κάτι που θέλετε να ξεπεράσετε. Για παράδειγμα σε σχέση με την αρετή της αταραξίας και της εσωτερικής γαλήνης, όπως για παράδειγμα η φράση
Ότι και να συμβαίνει, παραμένω
Ήρεμος γαλήνιος και ειρηνικός
Σε σχέση με κάποιο εμπόδιο, όπως για παράδειγμα να μην είστε τακτικοί στην εφαρμογή του καθημερινού προγράμματος άσκησης, όπως για παράδειγμα η φράση 
Κάνω την άσκηση μου καθημερινά
Είμαι αποφασισμένος να ασκούμαι καθημερινά
Σε αυτήν την περίπτωση αν είναι κάποιο εγώ που μας εμποδίζει να κάνουμε την άσκηση μας καθημερινά,  ασχολούμαστε με αυτό για να το εξαλείψουμε και αν πρόκειται για κάποια εξωτερική κατάσταση ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να την ξεπεράσουμε ή να την αλλάξουμε. Συνήθως συμβαίνουν και τα δύο, δηλαδή και μας βάζει εμπόδια το εγώ μας και υπάρχουν και εξωτερικές καταστάσεις που μας δυσκολεύουν. Πρώτιστα όμως είναι το εγώ μας, που αντιστέκεται και μας αποτρέπει να ασκηθούμε με συνέπεια και τακτικότητα.

5.  Επίσης μπορείτε να βάλετε για screen saver του τηλεφώνου, της ταμπλέτας ή του υπολογιστή κάποια από τις φράσεις αυτές. Έτσι κάθε φορά που ανοίγετε το κινητό ή τον υπολογιστή να θυμάστε τον σκοπό σας.

Όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται χρόνο, ενέργεια και υψηλό ενδιαφέρον. Αν η πνευματική ζωή και άσκηση δεν είναι πρώτη προτεραιότητα σας είναι δύσκολο να αφιερώσετε πολύ χρόνο και ενέργεια στην εσωτερική σας εργασία και μεταμόρφωση.  Η θεμελιώδης προϋπόθεση στην πνευματικότητα είναι να είναι το κέντρο της ζωή μας η πνευματική μας μεταμόρφωση και η συνειδητοποίηση της Αλήθειας.