Monday, June 5, 2017

ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΑΜΕΝΗ ~ Atman Nityananda



ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΝΑΜΜΕΝΗ

Διατηρήστε τη φωτιά της πνευματικής σας μεταμόρφωσης αναμμένη με τη συνεχή, από στιγμή σε στιγμή άσκηση, με την καθημερινή μελέτη πνευματικών αληθειών και βιβλίων, με τη συνεχή επανάληψη του ονόματος του Θεού και την συχνή επαφή με δάσκαλους, είτε μέσω βίντεο είτε ζωντανά -αν υπάρχει δυνατότητα. Προσευχηθείτε καθημερινά για εσωτερική δύναμη, φως, διάκριση, προσανατολισμό, αγάπη και ειρήνη. Ζητείστε και θα σας δοθεί.

Αποφύγετε τη συντροφιά και την παρέα κοσμικών ανθρώπων και συναναστραφείτε με ειλικρινείς αφιερωμένους στον πνευματικό δρόμο. Μην ξεγελιέστε ότι είστε δυνατοί ή ότι μπορείτε ν' αντισταθείτε στις κατώτερες δυνάμεις της ζωής. Η παρέα με κοσμικούς είτε δεν θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε στο δρόμο, είτε θα σας τραβήξουν πάλι πίσω στην κοσμική ζωή χωρίς να το καταλάβετε. Τα εγώ θέλουν παρέα για να σκοτώσουν το χρόνο τους, καθώς επίσης παρέα στον πόνο και στα αυτοδημιούργητα προβλήματά τους και τις εφήμερες, μάταιες απολαύσεις τους. Και δεν υπάρχει πλέον πολύς χρόνος μέχρι το τέλος αυτής της ανθρωπότητας.

Πνευματική ζωή είναι να ζεις συνειδητά και να εργάζεσαι με τον εαυτό σου από στιγμή σε στιγμή. Το 'έκανα' ή 'θα κάνω' δεν έχουν θέση στην πνευματική ζωή. Η ζωή είναι εδώ και τώρα και μόνο εδώ και τώρα μπορώ να κάνω κάτι για να αλλάξω τον εαυτό μου. Είναι οπωσδήποτε  απαραίτητο εάν καθημερινό πρόγραμμα άσκησης που θα εφαρμόζουμε πρωί και βραδύ αλλά η άσκηση είναι συνεχής και από στιγμή σε στιγμή.

Μην απογοητεύεστε από τις αποτυχίες ή απ' τη μικρή πρόοδο. Πάρτε θάρρος και κουράγιο ξανά και ξανά και συνεχίστε σταθερά την άσκησή σας. Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα άμεσα ορατά και σίγουρα η μεγάλη εσωτερική αλλαγή θέλει χρόνια άσκησης για να πραγματοποιηθεί. Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος από το να ασκείστε καθημερινά και να χτίζετε λιθαράκι λιθαράκι την μεταμόρφωσή σας. Κάντε αλλαγές και διορθώσεις όπου και όταν  χρειάζεται.  Αυξήστε την πρωινή και βραδινή άσκηση σταδιακά, γίνετε όλο και πιο επάγρυπνοι από στιγμή σε στιγμή, ερευνήστε, εφαρμοστέ, παρατηρήστε, επανεκτιμήστε, διορθώστε, ασκηθείτε, ασκηθείτε, ασκηθείτε. 

Είναι αλήθεια ότι λίγοι φτάνουν στο τέρμα (στην φώτιση) σε κάθε εποχή, λίγοι είναι πνευματικά ώριμοι ώστε να αφοσιωθούν ολοκληρωτικά και να τα δώσουν όλα για την πνευματική τους τελείωση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι υπόλοιποι δεν πρέπει να αφιερώσουμε τη ζωή μας, αυτήν τη ζωή και όχι κάποια μελλοντική, στην πνευματική μας μεταμόρφωση. Αν δεν το κάνουμε σ αυτήν τη ζωή, τώρα, δε θα το κάνουμε ποτέ. Το αύριο φέρνει πάντα εάν αύριο κι αυτό μπορεί να συνεχίζεται για πολλές ενσαρκώσεις. Μη εσωτερική εργασία σημαίνει περισσότερος πόνος και καμία διέξοδος. 

Εσωτερική εργασία σημαίνει συνεχής ελάφρυνση από τη μιζέρια και τη δυστυχία και περισσότερη ελευθέρια, πληρότητα, αγάπη, ειρήνη και ευδαιμονία με τελικό αποτέλεσμα την ελευθερία από κάθε δυστυχία και τη βίωση της απόλυτης ελευθερίας, ευδαιμονίας και ειρήνης. Μπορεί να είσαι ένας από αυτούς που θα φτάσουν στην απελευθέρωση σε αυτήν την εποχή. Το θέλεις; Το πιστεύεις; Είσαι διατεθειμένος/η να εγκαταλείψεις τα πάντα και να κάνεις τα πάντα για να το πέτυχεις;

Αν εργάζεσαι με ζήλο από στιγμή σε στιγμή και είσαι σε συνειδητή επαφή με την καρδιά σου (όχι το συναίσθημα αλλά το Είναι σου), ακόμη και η αναρώτηση, αν θα πέτυχεις την απελευθέρωση- φώτιση ή όχι, δεν θα σε απασχολεί διότι θα είσαι ήδη σε επαφή με τον αιώνιο, τον αθάνατο Εαυτό σου εδώ και τώρα. Κάνεις το καλύτερο που μπορείς και αφήνεις τα υπόλοιπα στον Θεό και την χάρη του. Όταν ζούμε επικεντρωμένοι στο αέναο τώρα, όταν έχει καταλαγιάσει ο νους και είμαστε απορροφημένοι στο κέντρο μας, στη θεϊκή μας φύση, τότε δεν υπάρχει τίποτα άλλο απ' αυτήν την στιγμή, είμαστε αιώνιοι εδώ και τώρα! 

ΑΠΟΤΑΥΤΙΣΗ-ΤΑΥΤΙΣΗ (αποταύτιση από το σώμα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα εξωτερικά αντικείμενα και ταύτιση με την εσωτερική σιωπηλή παρουσία).
ΣΥΝΕΧΗΣ  ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗ (Είμαστε σε κατάσταση συνειδητής προσοχής και θυμόμαστε να είμαστε σε συνεχή επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας.)
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ (απαιτείται να εφαρμόζουμε την διάκριση είτε για να σταματήσουμε την ταύτιση, είτε για να αναγνωρίσουμε τις εγωϊκές καταστάσεις που εκδηλώνονται συνεχώς μέσα μας, είτε για να αναγνωρίζουμε την αληθινή μας φύση σαν ξεχωριστή από το σώμα, το νου και το εγώ, είτε για να αποφασίζουμε να κάνουμε την σωστή δράση, είτε για να αποφύγουμε κάποια λανθασμένη δράση, αν αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι ενάντια στον σκοπό μας ή μας βηθάει στον σκοπό μας,  ή να ανακαλύψουμε οποιαδήποτε μπαγαποντιά του εγώ) 
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΝΟΗΤΙΚΗΣ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ) (Μετατρέπουμε την εσωτερική μας κατάσταση από στιγμή σε στιγμή εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές ή μεθόδους. Για παράδειγμα αν εκδηλωθεί ο θυμός εφαρμόζουμε  κάποιο τρόπο για να επαναφέρουμε τον νου και την καρδιά σε ηρεμία και να επανέρθουμε στο κέντρο μας, την εσωτερική σιωπηλή παρουσία.
ΑΠΟΣΠΑΣΗ, ΜΗ ΤΑΥΤΙΣΗ, (Με το να είμαστε σε αυτεπίγνωση και εγρήγορση αποφεύγουμε την ταύτιση με τις ψυχολογικές καταστάσεις, τα εξωτερικά αντικείμενα, πρόσωπα και καταστάσεις)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (Παρατηρούμε με προσοχή ότι διαδικάζεται μέσα μας, στην ψυχολογική μας χώρα και πως τα εξωτερικά ερεθίσματα επιδρούν στον νου μας και πως αναδύονται οι μηχανικές συναισθηματικές, ενεργειακές, νοητικές, λεκτικές και σωματικές αντιδράσεις. Έτσι αναγνωρίζουμε όλο και περισσότερο τον εγκλωβισμό μας και την ταύτιση μας με τον νου και το σώμα, μαθαίνουμε και κατανοούμε τους εγωϊκούς μηχανισμούς και τα ελαττώματα και με κατάλληλους τρόπους απελευθερώνουμε τον νου μας σταδιακά από αυτούς.)
ΑΠΟΔΟΧΗ, ΜΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (Αυτό μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εσωτερικό χώρο ώστε να μην χανόμαστε και ταυτιζόμαστε με τις μηχανικές αντιδράσεις και έτσι να έχουμε μια πιο καθαρή θέαση της κατάστασης (εξωτερικής και εσωτερικής) και να λειτουργήσουμε έτσι από ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης).αυτήν την κατάσταση.)
ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΑΠΟ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΣΤΙΓΜΗ ('Όλα τα προηγούμενα μας βοηθούν στο να καταφέρουμε τελικά με διάφορες μεθόδους να εξαλείψουμε τις εγωϊκές τάσεις. Αυτό γίνεται βέβαια βαθμιαία και στον βαθμό που αναπτύσσουμε τις ανώτερες ικανότητες και δεξιότητές του νου.)

~ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Η επανάληψη του ονόματος του Θεού είναι το πιο δυνατό μέσο για να παραμένουμε σε εγρήγορση από στιγμή σε στιγμή, να διατηρούμε συνειδητή επαφή με το Είναι μας, να εξαγνίζουμε και να μεταμορφώνουμε τον νου μας και να εξαλείφουμε τις εγωϊκές τάσεις και ενέργειες. Είναι το 'υπερόπλο' της πνευματικής μεταμόρφωσης σε αυτή την Κάλι Γιούγκα, που ο νους μας είναι αδύναμος, ασταθής και διασπασμένος ήδη από την γέννηση μας.

Για να κάνουμε αυτήν την εργασία με τον εαυτό  από στιγμή σε στιγμή με σταθερότητα και αφοσίωση,  πρέπει να έχουμε ένα διακαή πόθο για την αλήθεια και την ελευθέρια, ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα, πίστη, αυτοπεποίθηση, υπομονή, επιμονή και αγάπη για την εργασία.