Friday, March 30, 2018

Πώς αναπτύσσουμε τις ικανότητες και τις αρετές ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Πώς αναπτύσσουμε τις ικανότητες και τις αρετές

Αν θέλετε να αναπτύξετε κάποια ικανότητα ή αρετή, για παράδειγμα την αυτοπαρατήρηση ή την ενθύμηση-επίγνωση της εσωτερικής σιωπής (Αυτεπίγνωση), οι ιδέες που σας παρουσιάζω παρακάτω θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια οργανωμένη προσπάθεια, που είναι η κύρια προϋπόθεση να πετύχετε τους στόχους σας. Είναι βέβαιο, ότι ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται παρακάτω θα έχετε υψηλή αποτελεσματικότητα.

Πρώτα απ' όλα να θυμάστε ότι μια ικανότητα αναπτύσσεται εξασκώντας την ικανότητα. Αλλά αυτό θα γίνει αποτελεσματικά ακολουθώντας μια μεθοδολογία και όχι αφήνοντας το στην τύχη.

Ξεκαθαρίζουμε τι θέλουμε να αναπτύξουμε, συλλέγουμε πληροφορίες και γνώσεις σχετικά με αυτό, βρίσκουμε τα μέσα (τεχνικές, μεθόδους, ασκήσεις κ.λπ.) που βοηθούν να αναπτύξουμε την ικανότητα που θέλουμε και επιλέγουμε ποια αυτά θα χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας, σχεδιάζουμε και οργανώνουμε ένα πλάνο δράσης, βάζουμε στόχους, εφαρμόζουμε το πλάνο και καθώς το εφαρμόζουμε το αξιολογούμε και κάνουμε διορθώσεις και αλλαγές όταν εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητο. Μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια απο δασκάλους αυτογνωσίας ή προχωρημένους μαθητές για να οργανώσουμε το πρόγραμμα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις παρούσες συνθήκες.

Χρειάζεται αρχικά μια βασική γνώση και κατανόηση για την ικανότητα που θέλουμε να αναπτύξουμε, η οποία θα εμβαθύνει σταδιακά με την πρακτική αλλά και περισσότερη μελέτη και στοχασμό και βέβαια πολλή, συστηματική και με ενδιαφέρον πρακτική.

Αποκτήστε πρώτα από όλα γνώση από διάφορες πηγές. Βρείτε γνώση από όλες τις διαθέσιμες πηγές (βιβλία, κείμενα και βίντεο στο ίντερνετ, φίλοι, κέντρα αυτογνωσίας κ.λπ.). Μάθετε τι είναι αυτοπαρατήρηση και  η ενθύμηση-επίγνωση της εσωτερικής σιωπής (Αυτεπίγνωση) και επίσης  τι ασκήσεις μπορείτε να κάνετε για να αναπτύξετε αυτές τις ικανότητες και βάλτε τις σε εφαρμογή. Έχοντας αυτήν την βασική γνώση αρχίστε κιόλας την εφαρμογή και την εξάσκηση.

Εξασκήστε την ικανότητα που θέλετε  να αναπτύξετε κάνοντας  πρακτική, πρωί και βράδυ (ή και μεσημέρι) σε προγραμματισμένες ώρες.

Βρείτε τρόπους να θυμάστε να εφαρμόζετε  την αυτοπαρατήρηση και την αυτεπίγνωση κάθε στιγμή σε όλη την διάρκεια της ημέρας.

Για να θυμάστε τον σκοπό σας, βάλτε στο σπίτι σας ή και στην δουλειά σας σε εμφανή σημεία στον τοίχο, φύλλα που γράφετε τον στόχο σας.
Γράψτε για παράδειγμα στα φύλλα χαρτιού:
«Παρατηρώ τον εαυτό μου από στιγμή σε στιγμή».
«Είμαι σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπής από στιγμή σε στιγμή».

Βάλτε στο κινητό ή στο κομπιούτερ σας υπενθυμίσεις ή ξυπνητήρι να σας το θυμίζουν κάθε τόσο για να μην ξεχνάτε να το κάνετε..

Το πρωί και το βράδυ κάντε προσευχή για να ζητήσετε βοήθεια για να το πετύχετε και επίσης κάντε επιβεβαιώσεις ώστε να εγγραφεί δυνατά στο υποσυνείδητο σας, για να το θυμάστε αλλά και να σας ωθεί να το κάνετε.

Διαλλείματα εξάσκησης στην διάρκεια της ημέρας
Κάντε διαλλείματα σε τακτά χρονικά διαστήματα στην διάρκεια της ημέρας, κάθε μία ή δύο ώρες για παράδειγμα, σταματήστε κάθε άλλη δραστηριότητα για 2-3 έως 10 λεπτά για να ασκηθείτε αποκλειστικά σε αυτό. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε να συνεχίσετε την προσπάθεια με καλύτερη εσωτερική κατάσταση μέχρι την επόμενη στάση.

Βάλτε μικρούς στόχους στην διάρκεια της ημέρας για να τα εξασκήσετε. π.χ. θυμίζω στον εαυτό μου πριν αρχίσω μια μικρή δραστηριότητα όπως είναι, το βούρτσισμα των δοντιών μου, το φαγητό, το  μπάνιο,  όταν διαβάζω, η τουαλέτα, κ.λπ., να είμαι σε αυτεπίγνωση και να παρατηρώ τον εαυτό μου (σώμα, νου, συναισθήματα)  με προσοχή.

Όταν  είστε στην αγορά ή σε κάποια καφετέρια, ή στο λεωφορείο θυμήστε στον εαυτό σας να ασκήσετε την προσοχή, την αυτεπίγνωση και την αυτοπαρατήρηση.

Έμπνευση, κίνητρο, ενδιαφέρον

Για να διατηρήσετε την έμπνευση, το ενδιαφέρον και το κίνητρο υψηλά αλλά και για να κατανοήσετε καλύτερα αυτές τις ικανότητες και την σημασία τους, διαβάστε καθημερινά βιβλία και κείμενα για την αυτοπαρατήρηση και την αυτεπίγνωση.
Για τον ίδιο λόγο δείτε βίντεο στο ίντερνετ σχετικά με αυτά.

Εφαρμόστε  καθοδηγούμενους διαλογισμούς για αυτοπαρατήρηση και αυτεπίγνωση. Μπορείτε να τα βρείτε στο διαδίκτυο (όπως το youtube)  αλλά και στις εφαρμογές για κινητά και σε ιστοσελίδεςε θέματα αυτογνωσίας.

Παρακολουθήστε σεμινάρια και  διαλέξεις σχετικά με αυτά τα θέματα. Ρωτήστε δασκάλους ή προχωρημένους μαθητές για τυχόν απορίες.

Κάντε παρέα με ανθρώπους που κάνουν την ίδια προσπάθεια.

Συμμετέχετε σε πρακτικές κάποιου κέντρου αυτογνωσίας.

Κάντε πρακτική στη φύση ή σε ιερά μέρη που οι δονήσεις είναι πολύ υψηλές και βοηθούν στο να έχουμε καθαρό, φωτεινό, ήρεμο νου.

Γράψτε κείμενα σχετικά με την αυτοπαρατήρηση και την αυτεπίγνωση θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις αδυναμίες σας  και πόσο καλά ή όχι το καταλαβαίνετε και το εξασκείτε.

Ημερολόγιο

Κρατήστε ημερολόγιο σχετικά με την προσπάθεια που κάνετε. Θα μπορείτε να διαπιστώσετε αν ακολουθείτε το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό που έχετε κάνει, τι δραστηριότητες κάνατε, τι εμπόδια αναγνωρίσατε και πως τα εξαλείψατε, εμπνεύσεις και κατανοήσεις σχετικά με αυτά.

Εμπόδια, αντίσταση

Αφαιρέστε τα εμπόδια, την αντίσταση του εγώ, τα ελαττώματα, τους προγραμματισμούς, τις πεποιθήσεις και τις συνήθειες που σας εμποδίζουν να τα αναπτύξετε.

Διατηρείστε πάντοτε την στάση του μαθητή

Διατηρείστε πάντοτε την στάση του μαθητή. Να είσαστε δηλαδή ανοικτοί στο να δεχτείτε βοήθεια και να ακούτε συμβουλές, μα είσαστε ανοικτοί  σε νέα γνώση και μάθηση, να έισαστε ανοικτοί να εγκαταλείψετε λανθασμένες γνώσεις, πεποιθήσεις, συνήθειες κ.λπ.,  να είσαστε ανοικτοί και ελαστικοί στο να κάνετε αλλαγές και προσαρμογές όταν αυτό είναι απαραίτητο και τέλος να είστε ερευνητικοί και εφευρετικοί.

Βρείτε επίσης τους δικούς σας τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την ικανότητα/ες που θέλετε.