Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΥ ~ Ατμαν Νιτυαναντα


Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΥ

 Η σχεδόν συνεχής αίσθηση ανικανοποίητου, ότι κάτι μας λείπει για να είμαστε καλά είναι η μια δυστροπία του νου που δημιουργείται από την επιθυμία.

Η εξάλειψη του ανικανοποίητου συνεπάγεται και εξάλειψη του πόθου και της επιθυμίας για απολαύσεις (αφού είναι η επιθυμία που προκαλεί μεταξύ πολλών άλλων και την αίσθηση ανικανοποίητου) καθώς και την εξάλειψη της αρέσκειας και απαρέσκειας.

Όποιος  είναι ελεύθερος από επιθυμία, ζει ελεύθερος από προσκολλήσεις, το εγώ και το δικό μου και βιώνει την πληρότητα, την ειρήνη και την ευδαιμονία του Πνεύματος.

Αν και θνητός ζει ως Θεός!

"Όλα τα όντα πλανεμένα από τα ζεύγη των αντιθέτων που γεννιούνται από την επιθυμία και την αποστροφή, είναι υποκείμενα στην πλάνη από την γέννηση τους Ω Μπαράτα (Αρτζούνα)."

~  Μπαγκαβάτ Γκίτα Κ. 7, στ. 27

Σχόλιο

Ο νους των ανθρώπων από την γέννηση τους είναι πλανεμένος από την επιθυμία και την αποστροφή (raga-dvesha), που γεννιούνται από τις τρεις ποιότητες (γκούνας: σάττβα, ράτζας και τάμας).

Διάβασε για τις τρεις ποιότητες (γκούνας) σάττβα, ράτζας και τάμας στο άρθρο, Οι τρεις Γκούνας

Από την επιθυμία και την αποστροφή γεννιούνται και όλες οι υπόλοιπες εγωϊκές τάσεις, που σαν ένας ιστός αράχνης φυλακίζουν τον άνθρωπο και τον κρατούν ταυτισμένο και προσκολλημένο, στις αισθητηριακές εμπειρίες, τις απολαύσεις και τους πόνους που αυτές εμπεριέχουν.

Οι άνθρωποι αναζητούν και επιθυμούν ότι τους φαίνεται απολαυστικό και ευχάριστο και απεχθάνονται και αποστρέφονται ότι  θεωρούν ότι  τους είναι δυσάρεστο και τους προκαλεί πόνο.

Η επιθυμία, η αποστροφή και τα υπόλοιπα ζεύγη των αντιθέτων που γεννιούνται από αυτά (χαρά-λύπη, συμπάθεια-αντιπάθεια, αρέσκεια-απαρέσκεια, γοητεία-απογοήτευση, έλξη-αποστροφή, αγάπη(ιδιοτελής)-μίσος, νίκη-ήττα, τιμή-ατίμωση, έπαινος-μομφή, κ.λπ.) κρατούν τον νου συνεχώς σε κίνηση και ταυτισμένο με τις αισθητηριακές εντυπώσεις και έτσι αδυνατεί να γαληνέψει, να είναι διαυγής, σταθερός, εστιασμένος και να παραμείνει μέσα στο κέντρο του, ώστε να συνειδητοποιήσει την θεϊκή του φύση και να εμπειραθεί την ελευθερία, την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία του Πνεύματος.

Συνεπώς για να ελευθερωθούμε από  τον εγωισμό, τις εγωϊκές  τάσεις και τα ζεύγη των  αντιθέτων είναι αναγκαίο να εξαλείψουμε και την επιθυμία που είναι η πηγή τους.

''Εκείνοι που ελευθερώθηκαν από την υπερηφάνεια και την πλάνη, που έχουν νικήσει το κακό της προσκόλλησης, που κατοικούν συνεχώς στον Εαυτό, με τις επιθυμίες τους να έχουν εξανεμιστεί, απελευθερωμένοι από τα ζεύγη αντιθέτων, που είναι γνωστά σαν χαρά-λύπη (απόλαυση-πόνος, κ.λπ.), φτάνουν χωρίς πλάνη στην αιώνια κατοικία.''

~ Μπαγκαβάτ Γκίτα Κεφ 15, 5.