Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗ, ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ~Atman Nityananda


ΑΥΤΕΠΙΓΝΩΣΗ, ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

H συνεχής αυτοπαρατήρηση είναι ο μόνος τρόπος να αναγνωρίσουμε την μηχανικότητα του νου μας και να γεννηθεί μέσα μας η θέληση να απαλλαγούμε από αυτή. 

Η αυτοπαρατήρηση προϋποθέτει να είμαστε σε εγρήγορση και αυτεπίγνωση για να μην μας κρατάει το εγώ μας σε κατάσταση ταύτισης με τον νου και τα συναισθήματα.

Είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε μια απόσταση από τις σκέψεις και τα συναισθήματα (ακόμη πιο επιτακτικό), για να σταματήσουμε να είμαστε υποκείμενοι σε αυτά. Για να έχουμε απόσταση είναι απαραίτητο να έχουμε ένα σταθερό σημείο στο οποίο να μην έχει πρόσβαση ο εγωϊκός νους. Αυτό το σημείο είναι η εσωτερική σιωπή μέσα μας. Αν είμαστε σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας τότε το εγώ δεν μπορεί να κλέψει εύκολα την προσοχή μας και να μας ταυτίσει με τις φαντασίες του, τις σκέψεις, τις επιθυμίες , τις παρορμήσεις και τα συναισθήματα. Θα μπορούμε έτσι να γίνουμε σταδιακά όλο και περισσότερο συνειδητοί από τις μηχανικές ασυνείδητες και αυτόματες λειτουργίες του κατώτερου ρατζασοταμασικού εγώ μας.

Είναι απαραίτητο να ανακαλύψουμε και να αποκτήσουμε πλήρη επίγνωση μέσω της συνεχούς αυτοπαρατήρησης ότι επαναλαμβάνονται μηχανικά (κάτω από ορισμένες συνθήκες και εξωτερικές καταστάσεις) οι ίδιες, σκέψεις, τα ίδια συναισθήματα, οι ίδιες επιθυμίες, αντιδράσεις και συμπεριφορές.

Μόνο όταν διακρίνουμε και συνειδητοποιήσουμε αυτή την συνεχή μηχανική επανάληψη μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά είναι αυτόματοι μηχανισμοί, προγραμματισμοί και ψυχολογικές οντότητες που λειτουργούν ανεξάρτητα από την συνειδητή θέληση μας και ότι είμαστε φυλακισμένοι σε αυτά. Και μόνο αν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε  φυλακισμένοι σε αυτά, όταν τα δούμε σαν κάτι παρείσακτο μέσα μας θα θελήσουμε έντονα να απαλλαγούμε από όλα αυτά και θα εργαστούμε αποφασιστικά και σταθερά για να τα εξαλείψουμε από τον ψυχισμό μας.