Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Η αγνότητα του νου προϋπόθεση της ευτυχίας ~ Ατμαν Νιτυαναντα


Η αγνότητα του νου προϋπόθεση της ευτυχίας

Σάττβα είναι η ποιότητα που κάνει το νου να δονείται σε αρμονία την πνευματική μας φύση  και να βιώνουμε ειρήνη, ευτυχία, αγάπη, πληρότητα.

Όταν κυριαρχούν στο νου η ράτζας και  τάμας γκούνας παρά τις καλές προθέσεις δεν μπορεί να έχουμε μια ζωή πληρότητας και αρμονίας.

Όταν κυριαρχούν στο νου οι ράτζας και τάμας γκούνας δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί νους και να εστιαστεί στην πηγή του την Συνειδητότητα (την ζωντανή σιωπηλή παρουσία), και δρα ανεξέλεγκτα κάτω από την πίεση των μηχανικών εγωϊκών τάσεων, επιθυμιών και παρορμήσεων.

Αυτός που δεν ελέγχει το νου του, ελέγχεται από το νου του και υποφέρει.

Ο νους για να ελέγχει θέλει ειλικρινή συστηματική άσκηση.

Σε αυτήν την εργασία συμπεριλαμβάνεται και ο εξαγνισμός του νου από τις τάμας και ράτζας γκούνας* και η απελευθέρωση του από τα πάθη του (λαγνεία, λαιμαργία, απληστία, υπερηφάνεια, φόβος, θύμος, ζήλια, τεμπελιά, κ.λπ.).

Άπαξ και εξαγνίσει ο νους και γίνει στατικός ακόμη και χωριανά το επιδιώκει κανείς θα ζει με ειρήνη, πληρότητα και μακαριότητα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 

τις τάμας και ράτζας γκούνας*
 
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ / (Σάττβα-Ράτζας-Τάμας)


Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα η φύση αποτελείται από τρεις πρωταρχικές ποιότητες (γκούνας) οι οποίες είναι οι κύριες δυνάμεις της συμπαντικής σοφίας που καθορίζουν την πνευματική μας ανάπτυξη.
Για οποιαδήποτε πραγματική θεραπεία του νου και πνευματική πρόοδο πρέπει να κατανοήσουμε αυτές τις δυνάμεις και να μάθουμε πώς να εργαζόμαστε με αυτές, όχι μόνο σε σχέση με τον εξωτερικό κόσμο αλλά και μέσα στον ψυχισμό μας.
Ονομάζονται Γκούνας που στα σανσκριτικά σημαίνει «εκείνο που δεσμεύει» επειδή αν κατανοηθούν λάθος μας δεσμεύουν στον εξωτερικό κόσμο.
Οι τρεις γκούνας είναι οι πιο λεπτοφυείς ποιότητες της φύσης που αποτελούν το υπόβαθρο της ύλης, της ζωής και του νου.
Όλα τα αντικείμενα του σύμπαντος συνίστανται από διάφορους συνδυασμούς αυτών των τριών γκούνας.
ΣΑΤΤΒΑ
Είναι η ποιότητα της ευφυΐας, της αρετής, της καλοσύνης, και φέρνει αρμονία, ισορροπία, σταθερότητα. Έχει μια κίνηση προς τα μέσα και προς τα πάνω και επιφέρει το ξύπνημα της συνείδησης. Μας δίνει ευτυχία και ικανοποίηση που έχουν διάρκεια. Είναι η αρχή της διαύγειας, της ευρείας αντίληψης και της ειρήνης. Είναι η δύναμη της αγάπης που ενώνει όλα τα πράγματα σε ένα.
ΡΑΤΖΑΣ
Είναι η ποιότητα της αλλαγής, της δράσης και της αναταραχής. Είναι η δύναμη του πάθους που επιφέρει ανησυχία και διαμάχη (σύγκρουση). Έχει μια κίνηση προς τα έξω και αναζητά τη δράση και τις αισθησιακές απολαύσεις. Προκαλεί ανησυχία, αναστάτωση και θολώνει τη κατανόηση. Η ράτζας φέρνει απληστία, έλλειψη ικανοποίησης, πόνο και δυστυχία. Αναζητά δύναμη, χρήμα, εξουσία, φήμη.
ΤAMAΣ
Είναι η ποιότητα της βραδύνοιας, του σκότους και της αδράνειας. Είναι η δύναμη της άγνοιας που παρεμποδίζει την ορθή δράση και επιβραδύνει τα πράγματα. Έχει μια κίνηση προς τα κάτω και είναι αιτία αποσύνθεσης και διάσπασης. Το τάμας φέρνει άγνοια και πλάνη στο νου, νωθρότητα, τεμπελιά, υπερβολικό ύπνο, προκαλεί αναισθησία και χάσιμο της επαγρύπνησης. Είναι η αρχή του υλισμού και της ασυνειδησίας η οποία καλύπτει τη συνειδητότητα μας. 
 
Περισσότερα για τις γκούνας εδώ  ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ (Σάττβα-Ράτζας-Τάμας)