Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠEΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΜΑΣ ~ Ατμαν ΝιτυανάνταΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ  ΤΟΥΣ ΠEΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΜΑΣ

Η εξάλειψη των διάφορων εγωϊκών τάσεων και προγραμματισμών του νου μας είναι μια σύνθετη εργασία και απαιτεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων ικανοτήτων και αρετών καθώς επίσης και την εφαρμογή μιας ποικιλίας μεθόδων και πρακτικών.

Για να εξαλείψουμε κάποια εγωϊκή τάση (θυμός, απληστία, λαιμαργία, υπερηφάνεια, μίσος, ζήλια κ.λπ.) πρώτα πρέπει να το αντιληφθούμε (να έχουμε επίγνωση) και να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μέσα μας, να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή την ύπαρξη του και να αποδεχτούμε ότι υπάρχει μέσα μας. Να αποκτήσουμε καθαρή εικόνα της φύσης του μέσω της επίγνωσης και της παρατήρησης (ήρεμης προσοχής) με διάκριση. Να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι κάτι παρείσακτο μηχανικό που λειτουργεί πάρα την θέληση μας. Να συνειδητοποιήσουμε το κακό που μας κάνει και μας έχει κάνει μέχρι τώρα (δυστυχία, σχέσεις, υγεία κ.λπ.) και να συνειδητοποιήσουμε ότι μας εμποδίζει να ζούμε με ειρήνη ενότητα, πληρότητα αρμόνια και ευτυχία την κάθε στιγμή και σε συνειδητή επαφή με την ψυχή μας. Τέλος μέσα από τα παραπάνω να γεννηθεί μέσα μας η κατανόηση και η θέληση να σταματήσουμε να είμαστε φυλακισμένοι σε αυτό.

Όταν φτάσουμε σε αυτήν την κατανόηση η προσπάθειες μας να ελευθερωθούμε από αυτό θα είναι σταθερές και επίμονες και θα φέρουν αποτέλεσμα.

Περά από την παραπάνω αναφερόμενη διαδικασία που είναι η βάση της διάλυσης των εγωιστικών τάσεων, για να πετύχουμε την εξάλειψη τους θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποιες τεχνικές και πρακτικές (κάποιες από αυτές είναι άμεσες και κάποιες βοηθούν με ένα ποιο έμμεσο τρόπο). Ένας συνδυασμός αυτών είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση. Μερικές από αυτές είναι η προσευχή, η επανάληψη του ονόματος του Θεού ή κάποιου μάντρα, η ανάπτυξη της αντίστοιχης αρετής, ο καθαρισμός της εγωικής τάσης στα 49 υποσυνείδητα επίπεδα, τεχνικές όπως η μέθοδος Σεντόνα και το EFT, οι θετικές επιβεβαιώσεις, το σταμάτημα της ταύτισης, η εφαρμογή της διάκρισης, τα ανθοϊάματα του Μπάχ, η πραναγιάμα, ο θετικός οραματισμός, η αλλαγή λανθασμένων πεποιθήσεων με αλήθειες.

Για να προχωρήσουμε και στην διάλυση των εγωικών τάσεων αλλά και να ζούμε με ειρήνη, αρμονία, πληρότητα και ενότητα σημαντικότερον όλων είναι να ζούμε σε συνειδητή επαφή με το κέντρο της ύπαρξης μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του καθημερινού διαλογισμού (σταθερά πρωί και βράδυ), της αυτοέρευνας, της συνεχούς διάκρισης ανάμεσα στον Εαυτό (Συνειδητότητα) και τον μη Εαυτό, το σταμάτημα της ταύτισης και την εμβάθυνση στην αυτπεπίγνωση από στιγμή σε στιγμή.

Η εξάλειψη του εγώ είναι μια εργασία καθημερινή και απαιτεί να είμαστε σε εγρήγορση, επιφυλακή και επίγνωση από στιγμή σε στιγμή.

Διότι το εγώ είτε το τρέφουμε και το αυξάνουμε κάθε στιγμή μέσα από την ταύτιση και την προβολή, είτε το μειώνουμε μέσα από την αποταύτιση, την αυτεπίγνωση και την εξάλειψη του μέσα από τις διάφορες τεχνικές και μεθόδους.

Δεν υπάρχει έκανα στον πνευματικό δρόμο, άλλα κάνω από στιγμή σε στιγμή κάθε στιγμή. Κάθε στιγμή πρέπει να αποφασίζουμε αν θέλουμε να αφεθούμε στην ταύτιση, τον ύπνο και την απόλαυση και τον πόνο που αυτό συνεπάγεται ή θέλουμε να αποταυτιστούμε και να διαλύσουμε το εγώ και να ζούμε με επίγνωση της αληθινή μας φύσης, με ειρήνη, ενότητα και πληρότητα.