Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠEΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΜΑΣ ~ Ατμαν Νιτυανάντα
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ  ΤΟΥΣ ΠEΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΜΑΣ

Η εξάλειψη των διάφορων εγωϊκών τάσεων και προγραμματισμών του νου μας είναι μια σύνθετη εργασία και απαιτεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων ικανοτήτων και αρετών καθώς επίσης και την εφαρμογή μιας ποικιλίας μεθόδων και πρακτικών.

Για να εξαλείψουμε κάποια εγωϊκή τάση (θυμός, απληστία, λαιμαργία, υπερηφάνεια, μίσος, ζήλια κ.λπ.) πρώτα πρέπει να το αντιληφθούμε (να έχουμε επίγνωση) και να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μέσα μας, να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή την ύπαρξη της και να αποδεχτούμε ότι υπάρχει μέσα μας. Να αποκτήσουμε καθαρή εικόνα της φύσης της μέσω της επίγνωσης και της παρατήρησης (ήρεμης προσοχής) με διάκριση. Να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι κάτι παρείσακτο μηχανικό που λειτουργεί πάρα την θέληση μας. Να συνειδητοποιήσουμε το κακό που μας κάνει και μας έχει κάνει μέχρι τώρα (δυστυχία, σχέσεις, υγεία κ.λπ.) και να συνειδητοποιήσουμε ότι μας εμποδίζει να ζούμε με ειρήνη ενότητα, πληρότητα αρμόνια και ευτυχία την κάθε στιγμή και σε συνειδητή επαφή με την ψυχή μας.

Πιο συγκεκριμένα για την εξάλειψη των ελαττωμάτων επιδιώκουμε τις παρακάτω επιγνώσεις:
  1. Επίγνωση της φύσης του ελαττώματος και του πως λειτουργεί μέσα μας.
  2. Επίγνωση του ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό και του ότι λειτουργεί μηχανικά και παρά την θέληση μας.
  3. Επίγνωση των βλαβερών συνεπειών που μας προκαλεί (σωματικών, ψυχολογικών, σχέσεις κ.λπ.).
  4. Επίγνωση της αιτίας που βρίσκεται πίσω από αυτήν την συμπεριφορά, την  τάση ή τον προγραμματισμό.
  5. Επίγνωση ότι δεν είμαστε η εγωϊκή τάση (οποιαδήποτε τάση), που προϋποθέτει την αποταύτιση από αυτή και
  6. Επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας που είναι η αληθινή μας φύση.
Μέσα από την παραπάνω εργασία θα γεννηθεί μέσα μας η κατανόηση και η θέληση να απελευθερωθούμε από το εγώ (την κάθε έκφραση του εγώ, ζήλια, λαγνεία, θυμός, υπερηφάνεια κ.λπ.), διότι θα νοιώθουμε σαν φυλακισμένοι, σαν δούλοι μιας μηχανικής κατάστασης που επαναλαμβάνεται συχνά-πυκνά μέσα μας χωρίς την θέληση μας και μας προκαλεί μιζέρια και πόνο. Όταν φτάσουμε σε αυτήν την κατανόηση οι προσπάθειες μας να ελευθερωθούμε από αυτό θα είναι σταθερές και επίμονες και θα φέρουν αποτέλεσμα. 

Αυτή η εργασία από στιγμή σε στιγμή συνδυάζεται με την εφαρμογή μεθόδων στον χώρο μας για αυτοανάλυση κα ιεξάλειψη των διαφόρων εγωϊκών τάσεων (θυμός, υπερηφάνεια, λαιμαργία, ζήλια κ.λπ.). Με την εφαρμογή των μεθόδων που ανέφερα παραπάνω η αποδυνάμωση του γίνεται πολύ πιο αποτρελεσματικά και πιο γρήγορα. Έτσι σιγά-σιγά το εγώ πεθαίνει και ανατέλλει όλο και περισσότερο μέσα μας το φως της Συνειδητότητας.

Μαζί με την παραπάνω αναφερόμενη διαδικασία που είναι η βάση της διάλυσης των εγωιστικών τάσεων, για να πετύχουμε την εξάλειψη τους θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποιες τεχνικές ή μεθόδους ειδικές για τον σκοπό αυτό (κάποιες από αυτές εξαλείφουν άμεσα το ελάττωμα που ερευνούμε και κάποιες βοηθούν με ένα ποιο έμμεσο τρόπο στην εξάλειψη του). Ένας συνδυασμός αυτών των μεθόδων είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση.

Αναφέρω παρακάτω μεθόδους που έχω εφαρμόσει στην πράξη και τις οποίες θεωρώ σημαντικές και αποτελεσματικές:

α. Η προσευχή* και η επανάληψη του ονόματος του Θεού ή ενός μάντρα (Oμ, Ομ Σρι Ντουργκάγιε ναμαχά - Om Sri Durgaye namaha, Ομ Ιησού Χριστέ ναμαχά -Om Jesus Christ namaha, Ομ ναμά Σιβάϊ -Om nama Shivay, το γκαγιάτρι μάντρα κ.λπ.). 
β. Η εξάλειψη του ελαττώματος στα 49 υποσυνείδητα επίπεδα
γ. Προσευχή στον Ήλιο. Κοιτάζουμε προς τον Ήλιο και ζητούμε τις δυνάμεις του Ήλιου (φυσικές και πνευματικές) να διαλύσουν την εγωϊκή ενέργεια. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε να καθαρίσουν τα σώματα, τα ενεργειακά κανάλια και τα τσάκρας.
ε. Η αυτοέρευνα με προσοχή και διάκριση και η εμβάθυνση στην επίγνωση. Μπορούμε να την συνδυάσουμε με προσευχή και μάντρα.
στ. Με το να έρθουμε σε βαθιά επαφή με το Είναι μας την βαθιά ειρήνη και σιωπή και να 'κατεβάσουμε' αυτή την σιωπηλή δύναμη στην εγωϊκή ενέργεια.
ζ. Καθαρίζουμε τακτικά την αύρα, τα ενεργειακά σώματα, τα ενεργειακά κανάλια και τα  τσάκρας από αρνητικές ενέργειες που πήραμε απ' έξω αλλά και τις δονήσεις που προκαλεί το εγώ  μας. Αυτό μπορεί να γίνει με προσευχή, ρέϊκι και άλλες πρανικές θεραπείες.  
η. Η ανάπτυξη της αντίστοιχης αρετής. Αναπτύσσοντας την αρετή αδυνατίζει το εγώ που αντιστοιχεί αυτή. Για παράδειγμα, για την ζήλια αναπτύσσουμε την χαρά για ότι έχουν και πετυχαίνουν οι άλλοι. Αναπτύσσουμε την συνήθεια να βλέπουμε τα θετικά στους άλλους αντί να εστιαζόμαστε στα αρνητικά. Αναπτύσσουμε την αγάπη, την συμπόνια, την καλοσύνη, την ανεκτικότητα και την αποδοχή για να ξεπεράσουμε το θυμό και το μίσος. Θεωρώ απαραίτητο αυτή η μέθοδος να συνοδεύεται με άλλες πρακτικές για την εξάλειψη των ελαττωμάτων. 
θ. Οι θετικές επιβεβαιώσεις και ο θετικός οραματισμός 
κ. Η εφαρμογή μεθόδων όπως το EFT, η μέθοδος Σεντόνα (Sedona), τα ανθοϊάματα του Μπάχ -Bach flower remedies. 
κα. Οι αναπνευστικές ασκήσεις, η νηστεία και η σωστή σαττβική διατροφή, ο καθαρισμός από το νερό, την φωτιά είναι σημαντικές βοήθειες για τον εξαγνισμό του νου. 
κβ. Η αλλαγή λανθασμένων πεποιθήσεων με αλήθειες. 
κγ. Η τελετή της φωτιάς 

Υπενθυμίζω ξανά ότι αυτή η εργασία της διάλυσης των ελαττωμάτων χρειάζεται πολύ υπομονή, επιμονή και αντοχή στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες. Μην βιάζεστε να δείτε μεγάλες αλλαγές γιατί θα απογοητευτείτε. Χρειάζεται, ειδικά στην αρχή, αρκετός χρόνος για να αποκτήσουμε καθαρή θέαση του ψυχολογικού μας κόσμου και να καταλάβουμε τι συμβαίνει μέσα μας, καθώς επίσης να μάθουμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικά τις πρακτικές. Σταθερή ειλικρινής, αποφασιστική και αφοσιωμένη άσκηση είναι το μυστικό της επιτυχίας. Και επάνω από όλα ένας διακαής πόθος για την ελευθερία, την αλήθεια και την συνειδητή ένωση μας με την θεϊκότητα.

Για να προχωρήσουμε και στην διάλυση των εγωϊκών τάσεων αλλά και να ζούμε με ειρήνη, αρμονία, πληρότητα και ενότητα, το σημαντικότερο όλων είναι να ζούμε σε συνειδητή επαφή με το κέντρο της ύπαρξης μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του καθημερινού διαλογισμού (σταθερά πρωί και βράδυ), της αυτοέρευνας, της συνεχούς διάκρισης ανάμεσα στον Εαυτό (Συνειδητότητα) και τον μη Εαυτό, το σταμάτημα της ταύτισης και την εμβάθυνση στην αυτεπίγνωση από στιγμή σε στιγμή.

Η εξάλειψη του εγώ (των διαφόρων απόψεων του εγώ. πχ. λαιμαργία, λαγνεία, ζήλια, υπερηφάνεια, θυμός κ.λπ.) είναι μια εργασία καθημερινή και απαιτεί να είμαστε σε εγρήγορση, επιφυλακή, αυτοπαρατήρηση και αυτεπίγνωση από στιγμή σε στιγμή.

Αν δεν είμαστε επάγρυπνοι, σε αυτεπίγνωση και ταυτιζόμαστε με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις, τις επιθυμίες και τα εξωτερικά αντικείμενα, τότε κάθε στιγμή τρέφουμε και αυξάνουμε (δυναμώνουμε) το εγώ μέσα από την ταύτιση και την προβολή. Αντίθετα αν είμαστε από στιγμή σε στιγμή επάγρυπνοι, σε αυτεπίγνωση, αν δεν ταυτιζόμαστε με τις  σκέψεις, τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις, τις επιθυμίες του αφαιρούμε δύναμη και αδυνατίζει. Με την εφαρμογή των μεθόδων που ανέφερα παραπάνω η αποδυνάμωση του γίνεται πολύ πιο έντονα και πιο γρήγορα. Έτσι σιγά-σιγά το εγώ πεθαίνει και ανατέλλει όλο και περισσότερο μέσα μας το φως της Συνειδητότητας.

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει έκανα στον πνευματικό δρόμο, άλλα κάνω από στιγμή σε στιγμή, κάθε στιγμή. Κάθε στιγμή πρέπει να αποφασίζουμε αν θέλουμε να αφεθούμε στην ταύτιση, τον ύπνο και ότι αυτό συνεπάγεται ή θέλουμε να αποταυτιστούμε από τον νου και  το εγώ ώστε να εξαλείψουμε λίγο λίγο το εγώ και να ζούμε με επίγνωση της αληθινή μας φύσης, με ειρήνη, ενότητα και πληρότητα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

η προσευχή*, το μάντρα,  ο οραματισμός και οι επιβεβαιώσεις : 

Η εξάλειψη των ελαττωμάτων μπορεί να γίνει με προσευχή, θετικές επιβεβαιώσεις και θετικό οραματισμό. Υπάρχουν και άλλες τεχνικές αλλά εδώ θα περιοριστώ στην προσευχή.
Στην προσευχή ζητάμε (από τον απρόσωπο Θεό ή την θεϊκή Μητέρα, τον Χριστό ή από οποιαδήποτε εκδήλωση του Θεού νοιώθουμε στην καρδιά μας) να εξαλείψει και να μας ελευθερώσει από το εγωϊκό στοιχείο που  ερευνήσαμε ( π.χ. υπερηφάνεια, ζήλεια, απληστία, φόβος, θυμός κ.λπ.). Μπορούμε αν θέλουμε μαζί με την προσευχή να οραματιστούμε φωτιά ή φως δυνατό να ‘αγκαλιάζουν’ και να διαλύουν την εγωϊκή ενέργεια.   

Μπορούμε να κάνουμε την επίκληση με δύο τρόπους 

1. Μαζεύουμε την προσοχή μέσα μας και  έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής, του κέντρου της ύπαρξης μας, λέμε από την καρδιά μας: Η αγάπη του Θεού διαλύει αυτό το συναίσθημα (π.χ. του θυμού). Καθώς λέμε τα λόγια μια ή και παραπάνω φορές νοιώθουμε την αγάπη να μας πλημυρίζει. Τονίζω ότι είναι σημαντικό και να είμαστε σε βαθιά επίγνωση της ύπαρξης μας, και να νοιώθουμε ότι λέμε και όχι απλά να λέμε λόγια ξερά.

2. Μαζεύουμε την προσοχή μέσα μας και  έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής, του κέντρου της ύπαρξης μας, λέμε από την καρδιά μας: Θεέ μου ή Θεϊκή μου Μητέρα ή Χριστέ μου εξάλειψε ή ελευθέρωσε το νου μου από αυτό το συναίσθημα (π.χ. της ντροπής ή της απόρριψης). Τονίζω και πάλι ότι είναι σημαντικό και να είμαστε σε βαθιά επίγνωση της ύπαρξης μας, και να νοιώθουμε ότι λέμε και όχι απλά να λέμε λόγια ξερά.

Μπορείτε να παραλλάξετε τα λόγια και τον τρόπο της επίκλησης και  να προσευχηθείτε όπως εσείς το νοιώθετε καλύτερα.
Θετικός οραματισμός. Σε περίπτωση για παράδειγμα που αναλύσαμε τον θυμό μας για κάποιο πρόσωπο, βλέπουμε τον εαυτό μας να δρα με αγάπη και ειρήνη, όπως και αν συμπεριφέρεται ο άλλος. Όχι μόνο το βλέπουμε αλλά νοιώθουμε την γαλήνη και την αγάπη να μας πλημυρίζουν (είναι πολύ σημαντικό να το νοιώθουμε).
Επιβεβαιώσεις, επαναλαμβάνουμε και νοιώθουμε (θυμίζω είναι σημαντικό να νοιώθουμε αυτό που λέμε) αρκετές φορές την αλλαγή που θέλουμε να εδραιώσουμε. (π.χ. είμαι ήρεμος, γαλήνιος, ειρηνικός ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω μου). Είμαι φως και αγάπη, Είμαι ειρήνη και αγάπη κ.λπ. Επίσης κάνουμε τις επιβεβαιώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο που εκδηλώθηκε το εγώ μας, π.χ. Αγαπώ το Γιάννη ή την Μαρία ανεξάρτητα από το πως μου συμπεριφέρεται ή ανεξάρτητα αν με έχει βλάψει θεληματικά ή αθέλητα. Μπορούμε να το κάνουμε και σε πρώτο πρόσωπο σαν να τον έχουμε μπροστά μας. Σ' αγαπώ και σου εύχομαι ολόκαρδα φως και αγάπη ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά σου, τα λόγια σου και τις πράξεις σου προς εμένα. 
Τελικός οραματισμός. Στη συνέχεια βλέπουμε τον εαυτό μας μαζί με τον άλλον/άλλους μέσα σε φως, χαρούμενους και με καλή διάθεση ο ένας προς τον άλλο, και τέλος βλέπουμε το πρόσωπο μέσα σε φως και του ευχόμαστε ευημερία, ειρήνη, υγεία και ευτυχία. 

Όλα αυτά τα κάνουμε με συγκέντρωση και μέσα στο φως της ήρεμης τρυφερής επίγνωσης.

Διαβάστε επίσης