Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ~ Ατμαν Νιτυανάντα


ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οτι υπαρχει στο Συμπαν το ορατο και το αορατο ειναι ο συνδυασμος των 3 γκουνας (σαττβα-ρατζας-ταμας) και των 5 στοιχειων στην λεπτοφυη τους μορφη (Τανμάτρας) και στην χονδρειδη τους μορφη (Αιθερας, αερας, φωτια, νερο, γη). Οτι υπαρχει στο συμπαν ειναι πρανα (ζωτικη ενεργεια), γκουνας (σαττβα-ρατζας-ταμας) και στοιχεια εμποτισμενα με το Θεϊκο Πνεύμα και τη Συνειδητοτητα.

Η Σάνκια (ενα απο τα 6 βασικα φιλοσοφικα-πνευματικα συστηματα της Ινδιας) αναλυει πως ξεδιπλωνεται η δημιουργια απο το απολυτο τον Πουρούσα (Πνευμα, Θεος) και την Πράκριτι (Φυση). Η παγκοσμια Συνειδητοτητα, η Θεϊκη Σακτι και ο Θεϊκος νους δημιουργουν το συμπαν με τις απειρες μορφες του.

Ο ανθρωπος ως μικρογραφια του συμπαντος εμπεριεχει μεσα του ολες τις αρχες, και τις δυναμεις του συμπαντος, πνευματικες και υλικες. Ομως χωρις πνευματικη ασκηση και εσωτερικη μεταμορφωση δεν μπορει να πετυχει την πνευματικη του ολοκληρωση και να εκδηλωσει πληρως τις πνευματικες δυναμεις. Παραμενει δεσμιος των κατωτερων δυναμεων της φυσης και ζει αποκομμενος απο την αληθινη του φυση (Ατμαν, Συνειδητοτητα), που ειναι ενα με το Θεο.

Η Αγιουρβεδα (η επιστημη της ζωης) η παραδοσιακη ιατρικη της Ινδιας (που ειναι μερος των Βεδων) εξηγει πως τα 5 στοιχεια και οι 3 γκουνας φτιαχνουν τον ανθρωπο και πως λειτουργουν μεσα στο σωμα και το νου.

Τα 5 στοιχεια στο σωμα λειτουργουν ως τα τρια ντοσας (Βατα-Πιττα-Καφα), και απο την ιορροπια αυτων εξαρταται η καλη υγεια και στο σωμα αλλα και στο νου.

Επιπλεον στο επιπεδο του νου η υγεια εξαρταται απο τη σαττβα γκουνα. Ο νους μπορει να ειναι πραγματικα υγιης οταν ειναι ελευθερος απο την ταμας και ρατζας γκουνας και κυριαρχειται απο την σαττβα.  Η σάττβα γκουνα είναι υπεύθυνη για αληθινή θεραπεία και υγεία. Η υγεία διατηρείται  ζώντας σαττβικά και καλλιεργωντας το σαττβα στο νου. Αυτο προϋποθετει να  καλλιεργουμε την αγνότητα, την καθαρότητα (διαύγεια) του νου, να αναπτυσουμε την ειρήνη, την αγαπη και να ζουμε σε αρμονια με τη φυση, τους συνανθρωπους μας και να ζουμε σε αρμονια με την ψυχη μας. Η ράτζας και η τάμας οταν κυριαρχουν στο νου είναι παράγοντες που προκαλουν ανισορροπια και ασθένεια.

Η Αγιουρβεδα μας δινει οδηγιες να διατηρουμε τα στοιχεια (τα 3 ντοσας) σε ισορροπια ωστε να εχουμε καλη υγεια. Οταν αυτα ανισορροπουν εχει διαφορες φυσικες μεθοδους θεραπειας (διατροφη, βοτανα, μασαζ, ημιπολυτιμες πετρες, αιθεραια ελαια, παντσακαρμα κ.λπ.), αλλα και θεραπειες για το νου (με μαντρα, διαλογισμο, κλ.π.) και προτεινει ενα καταλληλο τροπος ζωης συμφωνα με την ιδιοσυγκρασια του καθε ατομου ωστε να  επαναφερουμε την ισορροπια των στοιχειων και την υγεια (και στο σωμα αλλα και στο νου).

Η Αγιουρβεδα δεν ενδιαφερεται μονο για την καλη υγεια (σωματος και νου) αλλα εχει σκοπο να βοηθησει τους ανθρωπους να επιτυχουν και την πνευματικη τους ολοκληρωση ή Αυτοπραγματωση που ειναι ο ανωτερος σκοπος της ζωης ενος ανθρωπου.

Ολοι οι αρχαιοι λαοι ειχαν την σοφια σχετικα με τα 5 στοιχεια αλλα και φυσικες μεθοδους θεραπειας, ομως στην Ινδια δεν χαθηκε αυτη η γνωση. Παραμενει ζωντανη οπως και η πνευματικοτητα.

Οφειλουμε την ευγνωμοσυνη μας στην Ινδια και σε ολους τους μεγαλους δασκαλους που ενσαρκωθηκαν στη χωρα αυτη, διοτι χωρις αυτην η  φυσικη ιατρικη και η πνευματικοτητα θα ειχαν γινει ειδος μουσειακο.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις γκούνας και τα ντόσας στο μπλόκ μου:
http://elmisasttva-ayurveda.blogspot.com.es/

ΣΧΟΛΙΟ: Κυκλοφορουν πολλα βιβλια πλεον σχετικα με την Αγιουρβεδα. Σας προτεινω τα βιβλια του David Frawley τα οποια εχω διαβασει. Δεν γνωριζω αν κυκλοφορουν ολα στα Ελληνικα. Νομιζω πως ενα τουλαχιστον υπαρχει.

Στα αγγλικα σας προτεινω το "Ayurvedic Healing: A Comprehensive Guide" by Dr. David Frawley

Οποιος ενδιαφερεται να μαθει σε βαθος το νου και τις λειτουργιες του προτεινω να διαβασει το βιβλιο "Ayurveda and the Mind -The healing of consciousness" Dr. David Frawley

Θα τα βρειτε στο Amazon.