Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Τα πρωταρχικά εμπόδια της πνευματικής μας μεταμόρφωσης ~ Ατμαν Νιτυανάντα


Τα πρωταρχικά εμπόδια της πνευματικής μας μεταμόρφωσης

Λέξεις κλειδιά: αναβλητικότητα, βαρεμάρα, τεμπελιά και η δυσαρέσκεια, αυτοδικαιολόγηση.

Η αναβλητικότητα, η βαρεμάρα, η τεμπελιά και η δυσαρέσκεια να κάνουμε την προγραμματισμένη καθημερινή άσκηση και πρόγραμμα είναι από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην πνευματική μας μεταμόρφωση.

Ανεξάρτητα με το τι περιλαμβάνει το καθημερινό πρόγραμμα άσκησης σας, πρώτη προτεραιότητα είναι να ξεπεράσετε την βαρεμάρα, την οκνηρία, την τεμπελιά, την αναβλητικότητα (άστο για ύστερα ή για αύριο, δηλαδή για ποτέ), την δυσαρέσκεια να κάνετε πρακτική και οποιαδήποτε άλλη μορφή αντίστασης του εγωϊκού νου προς την άσκηση. 

Μαζί με αυτά συνδυάζεται και η αυτοδικαιολόγηση που ολοκληρώνει την συνταγή της αποτυχίας, Το εγώ έχει άπειρους τρόπους να δικαιολογεί τον εαυτό του

Οι περισσότεροι αποτυγχάνουν να φτάσουν στην αφύπνιση και τελικά στην φώτιση από τις παραπάνω ταμασικής φύσης εκφράσεις του εγώ.

Απαιτείται αυτοπειθαρχία, θέληση, αποφασιστικότητα και δραστικά μέτρα για να ξεπεράσουμε τις παραπάνω ταμασικές καταστάσεις που μαζί με την αυτοδικαιολόγηση είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οι περισσότεροι δεν προχωρούν στον πνευματικό δρόμο.

Αν δεν ξεπεράσουμε αυτές τις ταμασικές καταστάσεις του νου, παρά τις καλές προθέσεις μας δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια ριζική αλλαγή, μια βαθιά εσωτερική μεταμόρφωση και να βιώσουμε τις ανώτερες καταστάσεις της συνείδησης, την ελευθερία, την ειρήνη, την πληρότητά και την ευδαιμονία της αληθινής μας φύσης. Απλά θα παραμένουμε ρομαντικοί θιασώτες της πνευματικότητας διαβάζοντας πνευματικά βιβλία, παρακολουθώντας ομιλίες ή σεμινάρια, κάνοντας περιήγηση στο διαδίκτυο κ.λπ., μέχρι να μας ταρακουνήσει κάτι για να ξεκινήσουμε ξανά την πρακτική με περισσότερη αποφασιστικότητα και αφοσίωση.

Αυτά όμως που μας σκοτεινιάζουν τον νου και μας εμποδίζουν να βιώσουμε την αληθινή μας φύση και να φτάσουμε στην φώτιση είναι οι επιθυμίες και οι εγωϊκές τάσεις, με πρώτες την λαγνεία, την υπερηφάνεια, την φιλοδοξία μαζί με τον φόβο και τον θυμό που τις συνοδεύουν, καθώς και κάθε άλλη εγωϊκή τάση. Αλλά αυτά για να τα εξαλείψουμε από τον ψυχισμό μας, θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεπεράσουμε τα πρώτα εμπόδια, τα οποία μας εμποδίζουν να ασκούμαστε σταθερά και συστηματικά. Διότι χωρίς οργανωμένη, καθημερινή και ειλικρινή άσκηση δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την λαγνεία και τις λοιπές τάσεις, που είναι καλά ριζωμένες μέσα μας. Χωρίς οργανωμένη, καθημερινή, ειλικρινή άσκηση δεν μπορούμε να αποταυτιστούμε από τον νου, ώστε να αναγνωρίσουμε και να εξαλείψουμε τις εγωϊκές τάσεις μέσα μας, ούτε να προχωρήσουμε στον διαλογισμό και στην αυτεπίγνωση.

Διάβασε σχετικά με τις γκούνας:

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ (Σάττβα-Ράτζας-Τάμας)