Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Τοξινώνεται ή μολύνεται η Ψυχή; ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Τοξινώνεται ή μολύνεται η Ψυχή;

Η ψυχή (εννοώντας την πνευματική μας φύση ή πνεύμα) και όχι τον ψυχισμό μας  (νους, λογική, επιθυμία-επιθυμητικό, συναίσθημα-θυμικό), δεν τοξινώνεται, δεν μολύνεται, δεν πάσχει, ούτε υποφέρει. Είναι πέρα από το σώμα, το νου (και όλο τον ψυχισμό) και όλη την υλικοενεργειακή δημιουργία και τα τρία γκούνας (Σάττβα-Ράτζας-Τάμας). Είναι άχρονη, αναίτια, άμορφη, αυτόφωτη, αυθύπαρκτη αιώνια Ύπαρξη, Συνειδητότητα (επίγνωση, άχτιστο φως) ειρήνη, αγάπη και ευδαιμονία.

Τίποτα από ότι συμβαίνει στο σώμα και το νου δεν μπορεί να την αγγίξει, να την βλάψει και να την παραμορφώσει. Παραμένει αμετάβλητη, άσπιλη, αμόλυντη, αγνή.

 Γι αυτό αν εδώ και τώρα ησυχάσουμε το νου και   στραφούμε μέσα μας, στο κέντρο της ύπαρξης μας, όπου  λάμπει ασταμάτητα η ψυχή μας, θα βιώσουμε ειρήνη, πληρότητα αγάπη.

Αυτό που τοξινώνεται είναι  ο ψυχισμός μας ή ψυχολογία μας (νους, λογική, υποσυνείδητο, επιθυμία-επιθυμητικό, συναίσθημα-θυμικό), και θέλει αποτοξίνωση όπως και το σώμα.

Οι τοξίνες του ψυχισμού μας  είναι η λαιμαργία, η λαγνεία, η υπερηφάνεια, η απληστία, η ζήλια, η έπαρση, η αλαζονεία, κ.λπ. και τα  αρνητικά συναισθήματα, φόβος, θυμός, στεναχώρια, μίσος, πικρία, δυσαρέσκεια, αγωνία, ανυπομονησία, απαισιοδοξία, κ.λπ.

Σκοπός της πνευματικής άσκησης είναι ο εξαγνισμός του νου και της καρδιάς, ώστε να γίνει ο νους υπάκουος υπηρέτης μας, και μέσου του διαλογισμού ή της βαθιάς χωρίς λόγια προσευχής να τον προσηλώσουμε στο κέντρο της ύπαρξης μας, εκεί όπου λάμπει αιώνια η ψυχή. Σκοπός  της βαθιάς απορρόφησης του νου, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε η ψυχή και τελικά να καταφέρουμε να εδραιωθούμε πλήρως στην ψυχή μας και να βιώνουμε αδιάλειπτα και απρόσκοπτα την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία που είμαστε ως θεϊκές ψυχές.

Διαβάστε περισσότερα για την φύση της ψυχής, δηλαδή της αληθινής ή πνευματικής μας φύσης στα άρθρα: