Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Πνευματική άσκηση για πολυάσχολους ~ Ατμαν Νιτυανάντα


Πνευματική άσκηση για πολυάσχολους 


 Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παραπονιούνται, ότι δεν έχουν χρόνο για άσκηση. Ότι θα ήθελαν πολύ μεν, αλλά δεν μπορούν δε. Λένε πως έχουν πολλές υποχρεώσεις και για αυτό δεν προλαβαίνουν να αφιερώσουν χρόνο για την ψύχη τους.

Λένε για παράδειγμα: ‘’Πόσο θα ήθελα και εγώ να κάνω άσκηση όπως και συ άλλα βλέπεις τα παιδιά έχουν τόσες πολλές φροντίδες, πού χρόνος για άσκηση’’. ‘’Πόσο θα ήθελα να έρθω και εγώ σ αυτά τα σεμινάρια αυτογνωσίας (γιόγκα) άλλα έχω τόσο πολλή δουλειά και είμαι τόσο κουρασμένη/ος’’..... και άλλα παρόμοια.

Ας υποθέσουμε ότι αυτό είναι αλήθεια, ότι δηλαδή η αιτία που δεν ασχολείστε συστηματικά με την ψυχή σας και δεν κάνετε συστηματικά άσκηση είναι οι εξωτερικές καταστάσεις. Αν δεν βρίσκετε χρόνο για να κάνετε πρακτικές και διαλογισμό μπορείτε να μετατρέψετε κάθε σας δραστηριότητα σε πνευματική άσκηση. Έτσι κι αλλιώς αυτός είναι ο σκοπός της πνευματικής ζωής και όχι να κάνουμε πρακτική μόνο το πρωί ή το βράδυ.

Πνευματικότητα δεν είναι να κάνουμε μόνο κάποιες ασκήσεις (προσευχή, διαλογισμό, πραναγιάμα κ.λπ.) κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (πρωί και βράδυ για παράδειγμα), αν και αυτό είναι αναγκαίο και απαραίτητο, αλλά να γίνει όλη μας η μέρα άσκηση και αφιέρωση στον Θεό και στην ζωή. Με την κατάλληλη εσωτερική στάση μπορείτε να μετατρέψετε κάθε δραστηριότητα σας σε πνευματική άσκηση και να μεταμορφώνεστε από στιγμή σε στιγμή σε όντα φωτός ειρήνης και αγάπης.
Η από στιγμή σε στιγμή, σε όλη την διάρκεια της ημέρας  προσπάθεια, για συνεχή εγρήγορση, επαγρύπνηση, αυτοπαρατήρηση, αυτεπίγνωση, απόσπαση, διάκριση, μετατροπή των εντυπώσεων και εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων, είναι θεμελιώδες και αναπόσπαστο μέρος της πνευματικής ζωής.  Χωρίς αυτήν την εργασία από στιγμή σε στιγμή, δεν μπορεί να προχωρήσει κανείς στην αυτογνωσία και στην πνευματικότητα. Με λίγες ώρες πρακτική στο σπίτι και με ταύτιση, ονειροπόλημα και πνευματική αδράνεια σε όλη την διάρκεια της ημέρας, δεν μπορούμε  να μεταμορφωθούμε ριζικά.  (Διαβάστε τα άρθρα:   Η πνευματική άσκηση γίνεται από στιγμή σε στιγμή και η Η πεμπτουσία της πνευματικής άσκησης).

Συνεπώς η εξάσκηση σε όλη την διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητη για όλους, και για αυτούς που δεν έχουν χρόνο να κάνουν αρκετή πρακτική πρωί και βράδυ και για αυτούς που πρωί και βράδυ αφιερώνουν χρόνο για άσκηση και διαλογισμό.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μεταμορφωνόμαστε εσωτερικά και για τα οποία δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια ιδιαίτερη άσκηση στο σπίτι μας, ώστε να γίνουμε ικανοί να τα εφαρμόσουμε και στην διάρκεια της ημέρας. Βέβαια, για να τα κάνουμε, είναι αναγκαίο πρώτα από όλα να το θέλουμε πολύ και επίσης να είμαστε διατεθειμένοι να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αλλάξουμε επίπεδο συνείδησης από το να ασκούμαστε από στιγμή σε στιγμή, συστηματικά, με θέρμη και σταθερότητα. Είναι θέμα θέλησης και απόφασης να είμαστε  από στιγμή σε στιγμή σε εγρήγορση, αυτεπίγνωση, αυτοπαρατήρηση, κ.λπ. και να αλλάζουμε συνειδητά την ψυχολογική μας κατάσταση. Αν δεν κάνουμε συνειδητή προσπάθεια, θα είμαστε ταυτισμένοι με τον νου και τα εξωτερικά πράγματα, θα συνεχίζουμε να ζούμε μηχανικά και ασυνείδητα, θα επαναλαμβάνονται μέσα μας οι ίδιες ψυχολογικές καταστάσεις και θα δημιουργούμε εξωτερικά τις ίδιες ή παρόμοιες καταστάσεις.  Διαβάστε Οι ουσιώδεις παράγοντες της πνευματικής άσκησης.

Τι πρέπει να αναπτύσσουμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε επιμελώς
Υπάρχουν πράγματα τα οποία θα πρέπει να επιδιώκουμε να κάνουμε και πράγματα τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουμε.  Θα αναφέρω ορισμένα από τα βασικότερα που θα πρέπει να καλλιεργούμε και που θα πρέπει να αποφεύγουμε.
Να προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς σε ότι κάνουμε. Να είμαστε ειλικρινείς, να λέμε την αλήθεια, να μην λέμε ψέματα και να μην υποκρινόμαστε (φιλαλήθεια). Να μην κοροϊδεύουμε και να μην εξαπατούμε του άλλους. Να μην δίνουμε υποσχέσεις που δεν τηρούμε. Να μην ασκούμε σωματική (ούτε στον εαυτό μας με βλαβερές συνήθειες και συνεχείς υπερβολές) ή ψυχολογική βία προς όλα τα όντα (μη-βία). Να εγκαταλείψουμε τις βλαβερές για την υγεία μας συνήθειες. Να μην κοιμόμαστε υπερβολικά και να μην κοιμόμαστε στην διάρκεια της ημέρας εκτός αν είναι τελείως απαραίτητο.  Να ζούμε με απλότητα. Να μην καταναλώνουμε και αγοράζουμε πράγματα άσκοπα. Να μην φλυαρούμε άσκοπα, να μην κουτσομπολεύουμε, να μην κατακρίνουμε και κατηγορούμε τους άλλους. Να συμπεριφερόμαστε με καλοσύνη και μακροθυμία. Να έχουμε πάντα καλή διάθεση και προαίρεση προς τους άλλους. Να στέλνουμε τακτικά στην διάρκεια της ημέρας φως και αγάπη σε όλους τους ανθρώπους και όλα τα όντα. Αντί να σκεφτόμαστε συνεχώς τι θα φάμε και με τι τρόπο θα ευχαριστήσουμε το λαίμαργο εγώ μας (λαίμαργο από κάθε άποψη και όχι μόνο για φαγητό) να σκεφτόμαστε το φως, την ειρήνη, την αγάπη και να προσευχόμαστε για όλους.
Για να εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ειλικρινές ενδιαφέρον, θέληση και αποφασιστικότητα να το κάνετε. 
 Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ  ΣΤΑΣΗ 
Αντί να κάνετε τις εργασίες σας και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, μηχανικά και ασυνείδητα και με εγωιστικά κίνητρα, μπορείτε να τις αφιερώνετε στο Θεό και να τις κάνετε με ένα πνεύμα προσφοράς καθώς και με συγκέντρωση και αυτεπίγνωση. Με αυτό τον τρόπο η δράση μετουσιώνεται σε πνευματική άσκηση. 
Θα σας βοηθήσει πολύ να μπείτε στην κατάλληλη εσωτερική κατάσταση μια μικρή προσευχή πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε δραστηριότητα και στη συνέχεια να την κάνετε με προσοχή και αυτεπίγνωση. Αν η δραστηριότητα δεν απαιτεί ιδιαίτερη ακρίβεια ή  νοητική εργασία μπορείτε να θυμάστε συνεχώς το Θεό και να επαναλαμβάνετε νοερά το όνομα του. Αν δεν μπορείτε να το επαναλαμβάνετε νοερώς, για να μην ξεχνιέστε και για να ενδυναμώνεται συνεχώς στο υποσυνείδητο σας το όνομα του Θεού μπορείτε να ακούτε το όνομα του Θεού (το έχετε ηχογραφήσει εσείς με την φωνή σας στο ρυθμό που σας αρέσει. – μπορείτε να βρείτε και CD με μάντρα) χρησιμοποιώντας ένα mp3 και ακουστικά. Το να ακούτε το όνομα του Θεού θα σας βοηθήσει να είστε σε εγρήγορση και επαγρύπνηση και αντί να ταυτίζεστε με τις εγωϊκές τάσεις και ελαττώματα, τα αρνητικά συναισθήματα, τις παρορμήσεις κα τις επιθυμίες του εγώ σας, θα μπορείτε να τα παρατηρείτε όλα αυτά με απόσπαση και προσοχή καθώς εκδηλώνονται μέσα σας, και θα μπορείτε να τα εξαλείφετε με την δύναμη της προσευχής και τη δύναμη του ονόματος του Θεού. Το να ζούμε σε εγρήγορση, αυτεπίγνωση, αυτοπαρατήρηση, διάκριση και προσευχή από στιγμή σε στιγμή είναι ο μόνος τρόπος να προχωράμε προς το φως, την αγάπη, την ελευθερία, την ειρήνη και την ευδαιμονία του Πνεύματος.  ( Διαβάστε το Η προσευχή ως μέσο για τη διάλυση των εγωϊκών τάσεων από στιγμή σε στιγμή 

Έτσι κάθε δραστηριότητα δεν είναι απλά μια δράση αλλά ευκαιρία για αυτογνωσία, μεταμόρφωση, και επικοινωνία με την αληθινή μας φύση που είναι ένα με το Θεό. Και παρότι θα ζούμε στον κόσμο δεν θα χανόμαστε σε αυτόν, αλλά θα ζούμε μέσα μας σε επαφή με την καρδιά μας, την ουσία μας, την εσωτερική μας αλήθεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπερνάτε όλες τις δυσκολίες πιο αποτελεσματικά και παρότι θα υπάρχει τρικυμία έξω θα έχετε καταφύγιο σε μέρος απάνεμο και ασφαλές, την ψυχή σας. Μέσα από αυτήν την εσωτερική κατάσταση θα είσαστε σε θέση να ζείτε περισσότερο σε αρμονία, ενότητα και ειρήνη και να ακούτε καθαρότερα την εσωτερική φωνή.
ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Αντί λοιπόν το πλύσιμο των πιάτων, το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα για παράδειγμα να είναι μια βαρετή δουλειά ρουτίνας κατά την όποια ονειροπολείτε ή παραπονιέστε για όσα δεν έχετε, για όσα θα θέλατε να είχατε, για όσα σας έκανε ο άνδρας σας / γυναικά σας/ τα παιδιά σας /οι γονείς σας, μετατρέψτε τα σε διαλογισμό μέσω της προσευχής, της αυτεπίγνωσης και της επανάληψης του ονόματος του Θεού.

ΩΡΑ ΦΑΓΗΤΟΥ – Η ΓΙΟΓΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 
Αντί να τρώτε ταυτισμένοι με την λαιμαργία, μηχανικά, γρήγορα, ανήσυχα, συζητώντας άσκοπα, ή διαπληκτιζόμενοι κάντε το φαί σας ιεροτελεστία και γιόγκα. Προσευχηθείτε πριν φάτε, ευλογείστε το φαγητό, προσφέρετε το στο Θεό, ευχαριστήστε το Θεό που έχετε και σήμερα να φάτε. Όλα αυτά θα αλλάξουν την εσωτερική σας κατάσταση. Θα σας φέρουν στον εαυτό σας, στον κέντρο σας θα γίνετε πιο συνειδητοί και ήρεμοι. Στην συνέχεια μπορείτε να τρώτε επαναλαμβάνοντας το όνομα του Θεού και με πολύ προσοχή. Η τροφή όταν ευλογείτε γίνετε αντίδωρο και δεν μας τρέφει μόνο στο φυσικό-ενεργειακό επίπεδο αλλά και στο ψυχικό επίπεδο. Γίνεται πραγματική γιόγκα. Και αυτό έχετε την ευκαιρία να το κάνετε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα το λιγότερο για 15-20 λεπτά την φορά. Να ήδη μια ώρα υψηλής γιόγκα. Διαβάστε περισσότερα για τη γιόγκα της διατροφής στο άρθρο Χράνι Γιόγκα. Η γιόγκα της διατροφής του Ομρααμ Μικαέλ Αϊβανώφ (Omraam Mikhael Aivanhov). Μπορείτε να εμβαθύνετε την γνώση σας σχετικά με αυτό από το βιβλίο του  Η ΓΙΟΓΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (ΧΡΑΝΙ ΓΙΟΓΚΑ).
 ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ 
Αντί να κάνετε μπάνιο σκεφτόμενοι χίλια δυο άλλα πράγματα, συνήθως αρνητικά ή να ονειροπολείτε το μέλλον, κάντε το μπάνιο σας εξαγνιστική πρακτική και προσευχή. Το ίδιο και εδώ όπως και σε κάθε άλλη δραστηριότητα ξεκινάτε στην αρχή μια μικρή προσευχή, το αφιερώνεται στο Θεό και στην συνέχεια μπορείτε να ζητάτε από τα στοιχειώδη πνεύματα του νερού να σας εξαγνίζουν το ενεργειακό σας πεδίο, τα τσάκρας και τα ενεργειακά κανάλια και στη συνέχεια να επαναλαμβάνετε το όνομα του Θεού.

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΝΤΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ 
Αντί να χαζεύετε στην τηλεόραση και να κοιμίζετε την συνείδηση σας, να διαβάζετε εφημερίδες και περιοδικά, διαβάστε ένα πνευματικό βιβλίο ή δείτε ένα πνευματικό βίντεο, μια ομιλία κ.λπ. Και καθώς διαβάζετε και βλέπετε βίντεο μείνετε σε εγρήγορση και αυτεπίγνωση. Να είσαστε συνειδητοί από αυτό που διαβάζετε ή βλέπετε άλλα και σε επίγνωση της εσωτερικής  σιωπής, της ζωντανής σιωπηλής παρουσίας μέσα σας.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ 
Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνετε διαλογισμό. Οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι τον έλεγαν περιπατητικό διαλογισμό.  Είτε στην βόλτα σας, είτε την ώρα που περπατάτε, για να πάτε για ψώνια στο σουπερ μάρκετ, ή οπουδήποτε αλλού, αντί να ονειροπολείτε ή να χαζεύετε άκοπα δεξιά και αριστερά ή να μιλάτε άσκοπα συγκεντρωθείτε στα βήματα και επαναλάβετε το όνομα του Θεού με τον ρυθμό του βηματισμού. Αυτό αν το κάνετε καθημερινά με ενδιαφέρον και προσοχή θα δημιουργήσει, περίπου σε 8 μήνες με ένα χρόνο, μια σύνδεση ανάμεσα στο περπάτημα και στο όνομα του Θεού. Έτσι όταν ξεχαστείτε, μόλις αρχίσετε να βηματίζετε θα θυμάστε το όνομα του Θεού και τον Εαυτό σας.
ΚΑΝΑΠΕΣ
Επίσης την ώρα που κάθεστε στον καναπέ για ξεκούραση αντί να κάθεστε και να χαζεύετε στην τηλεόραση μπορείτε να θυμάστε το Θεό και να επαναλαμβάνετε το όνομα του. Αντί αυτού μπορείτε να θυμάστε και να επαναλαμβάνεται ότι είστε φως και αγάπη και όχι το σώμα. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια συνειδητή χαλάρωση, η οποία θα σας ξεκουράσει πολύ βαθύτερα από ότι αν κάθεστε απλά. 

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Την ώρα που είστε στο μέτρο, στο λεωφορείο στο τράμ, αντί να κοιτάτε άσκοπα δεξιά και αριστερά και να σχολιάζεται όσα βλέπετε ή να ονειροπολείτε μπορείτε να είστε σε αυτεπίγνωση, να θυμάστε το Θεό και να επαναλαμβάνετε το όνομα του. Έχετε την ευκαιρία να παρατηρείτε πως το εγώ σας έλκεται από τα πρόσωπα και πράγματα που συναντάται και πως εκφράζεται με αρέσκεια, απαρέσκεια, πως σχολιάζει, κριτικάρει, συγκρίνεται κ.λπ. (αυτό είναι σημαντικό να το κάνετε και όταν είστε με  παρέα ή φίλους). Αντί να σχολιάζετε ή εστιάζεστε στα χαρακτηριστικά των προσώπων που συναντάτε γύρω σας, όταν είστε σε δημόσιους χώρους, ή στην δουλειά σας, μπορείτε να βλέπετε σε κάθε πρόσωπο το Θεό θυμούμενοι ότι όλοι και όλα είναι εκφράσεις του Θεού. Αντί να σκέφτεστε αρνητικά ή να σχολιάζετε τους άλλους, ευχηθείτε τους κάθε τόσο να είναι ευτυχείς, να έχουν υγεία και ευημερία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ
Μόλις πάει να πει κάτι να σχολιάσει ή να κριτικάρει κάτι το εγώ σας σε σχέση με αυτούς, αμέσως να λέτε αυτό που σας προτείνω εδώ νοερά: Αυτός ο άνθρωπος (ή Όλοι οι άνθρωποι αν πρόκειται για πολλούς) είναι ένας άγγελος/οι φωτός αγάπης και ειρήνης, και ταυτόχρονα νοιώστε την ειρήνη και την αγάπη μέσα σας. 
 Αν το εγώ σας πει, ‘μα δες τι κάνουν (τι μου κάνουν), είναι αυτοί άγγελοι;’ Πείτε μέσα σας ξανά, είναι άγγελος ή άγγελοι φωτός αγάπης και ειρήνης που προσωρινά έχουν ξεχάσει την αληθινή τους φύση και για αυτό κάνουν λάθη. Δείτε την αγγελική(Θεία) αιωνία φύση σε αυτούς και όχι την προσωρινή ανθρώπινη. Έτσι θα είστε πάντα εστιασμένοι στο φως και την αγάπη και θα μεταμορφώνεστε σε φως και αγάπη. Εστιαζόμενοι στα φυσικά χαρακτηριστικά των άλλων, στις συμπεριφορές τους ή στα ελαττώματα τους, τρέφετε και μεγαλώνετε στο νου σας αυτό ακριβώς που σκέφτεστε για αυτούς. Εσείς δηλαδή είστε τα θύματα πρωτίστως και δευτερευόντως ο άλλος που δέχεται ασυνείδητα την αρνητική σας δόνηση. Σκεπτόμενοι αρνητικά εσείς γίνεστε μίζεροι και δυστυχισμένοι και τρέφετε ακόμη περισσότερο την ξεχωριστότητα από τους άλλους, καθώς και τον θύμο, τον φόβο, την ζήλια, την κάκια και το εγώ σας γενικότερα. Έτσι αντί να δημιουργείτε συνθήκες ευτυχίας μέσα σας μεγαλώνετε την μιζέρια και την δυστυχία σας αλλά επιδράτε αρνητικά και στους άλλους και στο κοσμικό πεδίο των σκέψεων.
Να θυμάστε να επαναλαμβάνετε τακτικά: Αυτός ο άνθρωπος (ή Όλοι οι άνθρωποι αν πρόκειται για πολλούς) είναι ένας άγγελος/οι φωτός αγάπης και ειρήνης, και ταυτόχρονα νοιώστε την ειρήνη και την αγάπη μέσα σας. Κάντε το καθημερινά όσο πιο συχνά μπορείτε μέχρι αυτό να καταγραφεί βαθιά στο υποσυνείδητο και να γίνεται αυτόματα και χωρίς προσπάθεια. Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι οι αρετές καλλιεργούνται με την άσκηση μέχρι να γίνουν δεύτερη φύση μας (Έξις Δευτέρα φύσις).
Όταν εστιάζετε το νου και την καρδιά σας στο φως, την ειρήνη και την αγάπη συντονίζεστε με το φως, την αγάπη και την ειρήνη του σύμπαντος Θεού και μετατρέπεστε σε αυτό με το οποίο συντονίζεστε. Καθώς προβάλλετε με την παραπάνω επιβεβαίωση το φως και την ειρήνη του Θεού σε όλους, εξαγνίζεστε συνεχώς από το φως του Θεού και δεν επιτρέπετε στο εγώ σας να εκδηλωθεί και να τραφεί. Το εγώ μαραίνεται σταδιακά και μεγαλώνει μέσα σας το φως. 
ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ Ή ΣΤΟ  ΧΟΡΟ
Αν πηγαίνετε σε γυμναστήριο ή κάνετε χορό κάντε την γυμναστική και τον χορό διαλογισμό. Μην ξεχνιέστε και ταυτίζεστε υπερβολικά με το σώμα. Το ίδιο και εδώ όπως και σε κάθε άλλη δραστηριότητα ξεκινάτε στην αρχή μια μικρή προσευχή, αφιερώνεται την άσκηση σας ή το χορό στο Θεό και κάνετε τη δράση με προσοχή και αυτεπίγνωση. Μην ξεχνιέστε και ταυτίζεστε ολοκληρωτικά με τις κινήσεις του σώματος. Μπορείτε να διατηρείτε ένα μέρος της προσοχής μέσα σας και να έχετε επίγνωση της εσωτερικής σιωπής. Αν κάνετε ασκήσεις με επαναλήψεις μπορείτε να συνδυάσετε τις επαναλήψεις με την επανάληψη του ονόματος του Θεού.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με οποιοδήποτε σπορ ασχολείστε για να γυμνάζεστε.  
ΕΡΓΑΣΙΑ
Μετατρέψτε την εργασία σας υπηρεσία για το θεό και την ανθρωπότητα. Αυτή την εργασία που κάνετε για να βγάλετε προς το ζην και που πιθανόν βαριέστε να κάνετε κάντε την ως προσφορά ως υπηρεσία και όχι βιοποριστική αγγαρεία. Αλλάξτε την νεωτερική σας στάση. Αν πράγματι η εργασία δεν είναι αυτό που θα θέλατε ή που σας ταιριάζει, η εσωτερική αλλαγή θα σας βοηθήσει να βρείτε κάτι άλλο που σας ταιριάζει και είναι πιο κοντά στην κλίση σας. Άλλα και πάλι η ρουτίνα θα έρθει ότι και να είναι αυτό που θα κάνετε γιατί η ρουτίνα είναι κατάσταση του ταμάρικου νου. Μονό η αλλαγή εσωτερικής στάσης, ο τρόπος που κάνουμε κάτι και η επαφή με την εσωτερική μας αλήθεια μπορεί να βοηθήσουν να νοιώθουμε ικανοποίηση και όχι αυτή καθεαυτή η πράξη ή η εργασία.
Αν βέβαια η κλίση σας είναι μια τέχνη, όπως μουσική, χορός, ζωγραφική, γράψιμο, ή οτιδήποτε άλλο, τότε δεν μιλάμε για εργασία άλλα για έμπνευση και δημιουργία. Άλλα ακόμη και σε αυτή την περίπτωση αν δεν ζείτε σε συνειδητή επαφή με το Είναι σας, και ο νους σας δεν γίνει σαττβικής δεν μπορείτε να αποφύγετε την βίωση του κενού, της μη πληρότητας, του ανικανοποίητου και όλες τις άλλες εγωικός καταστάσεις.
Η ευτυχίας, η πληρότητα σχετίζονται με το Είναι και όχι με το έχειν και το πράττειν.
Οτιδήποτε και να κάνετε κάντε το σαν μια προσφορά στο Θεό και στην ανθρωπότητα και το κάθε τι που σας φέρνει η ζωή μπροστά σας, δείτε το σαν ευκαιρία για αυτογνωσία, μάθηση, τριβή για βελτίωση και μεταμόρφωση.  
ΑΠΟΔΟΧΗ
Αποδεχτείτε το κάθε τι που συμβαίνει γύρω σας όπως συμβαίνει. Δεν γνωρίζετε το βαθύτερο λόγο που συμβαίνει. Εμπιστευτείτε τη ζωή και αντιληφθείτε τον κόσμο γύρω σας με πλήρη προσοχή και ενθυμούμενοι το Θεό. Αφήστε στη άκρη την αντίδραση του εγώ που αρέσκεται στο να συγκρίνεται, να κριτικάρει, να κατακρίνει για να νοιώθει ανώτερο, ώστε να ξεπεράσετε την εγγενή αδυναμία του εγώ σας να νοιώθει ενότητα με όλους, να νιώθει πλήρες, και ευδαίμων. Το ρατζασοταμασικό εγώ από τη φύση του αντιστέκεται, αντιδρά, παραπονιέται για όλους και όλα, νοιώθει ξεχωριστό από όλα και είναι μίζερο, ανικανοποίητο, ανασφαλές και αχόρταγο.
Όταν αντιδράμε, αντιστεκόμαστε, κρίνουμε, παραπονιόμαστε κατηγορούμε στους άλλους για αυτό που βιώνουμε είμαστε ταυτισμένοι με το εγώ και παίζουμε το παιχνίδι του εγώ. Μόνο όταν είμαστε σε επαφή και ταυτισμένοι με την ουσία μας μπορούμε να βιώσουμε ειρήνη , ενότητα, γαλήνη, ικανοποίηση και θα σταματήσουμε να είμαστε υποχείρια του εγώ και να βιώνουμε αρνητικότητα μιζέρια και δυστυχία.   
Αντί λοιπόν να σκέφτεστε τις ατέλειες του κόσμου και των συνανθρώπων σας που είναι ατέλειωτες (και τα βλέπετε γιατί τα έχετε μέσα σας και τα καθρεπτίζεται στους άλλους), στραφείτε κάθε στιγμή στην τελειότητα (Συνειδητότητα, Πνεύμα) που είναι μέσα σας και που η επαφή μαζί της θα σας ξάνει να νιώθετε, πλήρεις, ευτυχείς, ικανοποιημένοι, γεμάτοι και ελεύθεροι. 
Αποδεχτείτε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες ως έκφραση της θεϊκής θέλησης και ως μέρος του πεπρωμένου σας. Η αποδοχή θα σας φέρει εύκολα στο κέντρο ύπαρξης σας, στο Είναι σας, και παρότι έξω θα υπάρχει φουρτούνα εσείς θα βιώνετε την γαλήνη και πληρότητα του Είναι σας, και αυτό που συμβαίνει δεν θα ταράζει την κάρδια και το νου σας.
  Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ
Οι στιγμές που είμαστε με παρέα ή φίλους είναι από τις καλύτερες για αυτογνωσία και άσκηση. Την ώρα που είστε με παρέα με ξεχνιέστε στην πολυλογία και τις ανούσιες κουβέντες για την επικαιρότητα, για το τι κάνει ο ένας και ο άλλος, άλλα παραμείνετε σε εγρήγορση αυτεπίγνωση ώστε να δείτε πότε έχετε πράγματι κάτι να πείτε και πότε μιλάτε μηχανικά και ανούσια. Δεν χάνετε έτσι άσκοπα ενέργεια και την διατηρείτε σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα. Να θυμάστε ότι χωρίς ενέργεια δεν μπορείτε ούτε να απολαύσετε.
Την ώρα που μιλάνε οι άλλοι μάθετε να ακούτε με προσοχή και με αυτεπίγνωση αυτοπαρατήρηση. Μην σκέπτεστε όταν μιλάει ο άλλος τι θα απαντήσετε. Είναι καλύτερα να μάθετε να ακούτε με προσοχή και να είστε σε επαφή με την ουσία σας, την ζωντανή σιωπηλή παρουσία.  Έτσι θα υπάρχει πιο αρμονική ανταλλαγή ενέργειας με τους φίλους σας, θα εξοικονομείτε ενέργεια, θα έχετε πιο ξεκάθαρες και φωτεινές σκέψεις, θα ξέρετε πότε να μιλήσετε, και δεν θα δυναμώνετε το εγώ σας. 
Καθώς παραμένετε σιωπηλοί ακροατές έχετε την ευκαιρία να είστε σε πιο έντονη αυτεπίγνωση και αυτοπαρατήρηση και να παρακολουθείτε πιο καθαρά τις μηχανικές αντιδράσεις του εγώ σας στο συναίσθημα και το νου.
Τα παιχνίδια του εγώ σε σχέση με τους άλλους είναι δύο. Το ένα σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την απόλαυση και δεύτερο ότι ζητάει μηχανικά και ασυνείδητα την αναγνώριση, την επιβεβαίωση και την αποδοχή από τους άλλους για να νοιώσει ασφάλεια, αξία, σπουδαίο και ικανό.  Μείνετε σε επαγρύπνηση και δείτε  με ποιό τρόπο το εγώ σας προσπαθεί να πάρει τα παραπάνω..
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αν θέλετε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, μπορείτε να βρείτε στην διάρκεια της ημέρας 5-10 λεπτά ελεύθερο χρόνο, στο σπίτι σας ή οπουδήποτε αλλού για να καθίσετε λίγο μόνοι σας, να κλείσετε τα μάτια και να μπείτε λίγο πιο βαθιά μέσα σας, να κάνετε μια μικρή προσευχή, να θυμίσετε στον εαυτό μας ότι είσαστε φως και αγάπη και να στείλετε φως και αγάπη σε όλο τον κόσμο, και στην συνέχεια να μείνετε απλά σε ησυχία και να βιώσετε λίγο πιο βαθιά τον εαυτό σας.
Μπορείτε να βρείτε και άλλες τέτοιες ευκαιρίες στην διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα στα διαλλείματα της δουλειάς σας, αντί να φλυαρείτε και να χάνετε κι άλλη ενέργεια και να πάτε να συνεχίσετε την εργασία σας κουρασμένοι, μπορείτε να μείνετε λίγο απόμερα μόνοι σας για 2-3 λεπτά για να καθίσετε ήσυχα, να κάνετε μερικές βαθιές συνειδητές αναπνοές και να νοιώστε πιο βαθιά την ύπαρξη σας. Κάντε το αυτό όσο πιο συχνά μπορείτε εσείς θα νοιώθετε καλύτερα και δεν θα εκνευρίζεστε εύκολα με τους συναδέλφους σας και τους πελάτες.
Επίσης το βράδυ πριν κοιμηθείτε, αφήστε λίγο νωρίτερα την τηλεόραση (καλύτερα πετάχτε την ή χαρίστε την) και πηγαίνετε στο κρεβάτι σας λίγο νωρίτερα για να κάνετε κάποια προσευχή, να κάνετε μερικές φωτεινές σκέψεις και να ευχαριστήσετε την ζωή και το Θεό. Με ότι σκέψεις και συναισθήματα κοιμόμαστε αυτά κυρίως επεξεργάζεται ο υποσυνείδητος νους το βράδυ που κοιμόμαστε και αυτά δυναμώνουν μέσα μας.
Το πρωί μόλις ξυπνήσετε και ανοίξετε τα μάτια σας, μείνετε λίγο σε ησυχία, νοιώστε ότι υπάρχετε, ότι είστε ζωντανοί, βιώστε συνειδητά τον απόηχο της βαθιάς σιωπής και ειρήνης που βιώνατε ασυνείδητα στην διάρκεια του βαθύ ύπνου. Κάντε μια προσευχή και θυμηθείτε ότι είστε φως και αγάπη και υπενθυμίστε στον εαυτό σας να είστε σε αυτεπίγνωση και αυτοπαρατήρηση σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Φάτε ένα υγιεινό πρόγευμα με διαλογιστικό τρόπο και σιωπή,(όπως προτείνετε λίγο παραπάνω στη διατροφή) και ξεκινήστε την μέρας σας αφιερώνοντας την στο Θεό και στη ζωή.
Τέλος τα σαββατοκύριακα που δεν είστε και τόσο απασχολημένοι με εργασίες και υποχρεώσεις αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο για διαλογισμό, ενδοσκόπηση και άλλες πνευματικές ασκήσεις. Έχετε επίσης την ευκαιρία να πάτε στην φύση και να βιώσετε πιο ελαφριές και σαττβικές ενέργειες και να αναζωογονήσετε το σώμα και το πράνα σας. Αλλά εκεί στην φύση μην συνεχίζετε να μιλάτε πολύ και να είστε εξωστρεφείς. Μείνετε κάποια ή κάποιες ώρες σε σιωπή. Μην φοβάστε την σιωπή, στην σιωπή μόνο μπορείτε να βιώσετε πληρότητα, ελευθερία και ευτυχία, όχι στην φασαρία. Βέβαια στην σιωπή έχουμε την ευκατρία να δούμε και καθρότερα το πανηγύρι των σκέψεων και των συναισθημάτων που ασταμάτητα εκδηλώνοται μηχανικά και ψυχαναγκαστικά μέσα μας και μας κλέβουν την ενέργεια άσκοπα και μας προκαλούν μιζέρια και δυστυχία.
Αν αρχίσετε να κάνετε έστω κάποια από αυτά που προτείνονται εδώ για κάποιο διάστημα, τότε δια μαγείας θα βρεθεί και χρόνος για να κάνετε καθημερινά άσκηση πρωί και βράδυ. Να θυμίσω εδώ ότι χρόνο πολύ δεν έχουμε. Είμαστε προ των πυλών της μεγάλης καταστροφής που θα αφναήσειτο μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας. Αν σας ενδιαφέρει μια ανώτερη ζωή μην χάνεται άσκοπα το χρόνο σας.
Καθώς διαβάζετε όλα αυτά που σας γράφω δείτε αν πάλι το εγώ σας, σας αραδιάζει κι άλλες δικαιολογίες για να σας κρατήσει στην μιζέρια και την δυστυχία που το ίδιο προκαλεί με αντάλλαγμα κάποιες ψευδαισθησιακές απολαύσεις που δεν θέλει να χάσει. Μπορεί να ακούσετε στο νου σας, την φωνή του εγώ να σας λέει, δεν μπορώ, δεν είναι αυτά για μένα, είναι δύσκολα, δεν μ’ αφήνουν οι άλλοι να συγκεντρωθώ, ωραία είναι όλα αυτά αλλά είναι δύσκολα να τα κάνω, δεν βλέπω νόημα να τα κάνω, δεν νομίζω ότι θα έχω πρόοδο αν δεν κάνω πρωί βράδυ άσκηση και άλλα πολλά ευτράπελα που το εγώ συνήθως μας αραδιάζει. Αυτά όλα είναι τα καμώματα του εγώ. Ποιά είναι όμως η δική σας θέληση και βαθιά επιθυμία;
Οπότε, τίθεται η ερώτηση: Θέλετε ή όχι πραγματικά να αφήσετε το εγώ σας στην άκρη και να ασχοληθείτε με την ψύχη σας. Θέλετε να ζείτε από το κέντρο της ύπαρξης σας, την αληθινή σας φύση που είναι ελεύθερη, ειρηνική και ευδαιμονούσα ανεξαρτήτων συνθηκών ή από την επιφάνεια όπου υπάρχει συνήθως τρικυμία, μιζέρια, φόβος, ανασφάλεια, άγχος, και με συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα  στην απόλαυση, την ευχαρίστηση και τον πόνο;
Θέλετε την αγάπη και την ειρήνη περισσότερο ή να κατηγορείτε τους πάντες για την δυστυχία και την μιζέρια σας;
Θέλετε την ενότητα, την αρμόνια ή θέλετε γκρίνια, μιζέρια διαξιφισμούς, και διαμάχες;
Θέλετε την ευτυχία και την πληρότητα ή θέλετε τις απολαύσεις των αισθήσεων και την βίωση των κατωτέρων συναισθημάτων; 
Όλη σας η καθημερινή ζωή μπορεί να γίνει πνευματική άσκηση αν αλλάξετε την εσωτερική σας στάση. Η μόνη προϋπόθεση είναι να το θέλετε πραγματικά και όχι άπλα να είναι μια ακόμη επιθυμία-ονειροπόλημα ανάμεσα στις τόσες άλλες. 
Χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον, ειλικρίνεια, θέληση για εσωτερική αλλαγή και συνειδητή δράση, δεν υπάρχει τρόπος να βγει κανείς από το εγώ του. Θα παραμένει δέσμιος των μάταιων προσδοκιών, φαντασιώσεων και ψευδαισθήσεων του, θα αυτοδικαιολογείται  και θα ζει ανάμεσα στην ευχαρίστηση, την απόλαυση, την μιζέρια και την δυστυχία, με φευγαλέες στιγμές ελευθερίας και ευτυχίας.