Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Η ΨΥΧΗ (ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ) ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ. ~ Ατμαν Νιτυανάντα

 Η ΨΥΧΗ (ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ) ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ

Η ψυχη δεν εξελισσεται, δε λυπαται, ουτε χαιρεται, ειναι περα απο το καλο και το κακο, ειναι τελεια, πληρης, ειρηνικη και μακαρια.

Ο νους ειναι αυτος που εξελισσεται μεσα απο τις διαδοχικες ενσαρκωσεις ωστε να καταφερει να φτασει σε καποια ενσαρκωση στην τελεια αγνοτητα και να ενωθει με την Ψυχη (που ειναι η πηγη του) μεσω του βαθυ διαλογισμου.

Η Συνειδητοτητα (Ψυχη) μεσα απο τα διαφορα οχηματα και ιδιαιτερα τον ανθρωπο, αυτογνωριζεται και εκδηλωνει τις απειρες δυνατοτητες της.

Οποιαδηποτε στιγμη ακομη και ο πιο σκοτεινιασμενος και γεματος παθη νους αν ερθει σε επαφη με την Ψυχη θα βιωσει την ειρηνη, την πληροτητα και την ευδαιμονια της Ψυχης.

Δεν απαιτειται πολυχρονη ασκηση για να βιωσουμε εδω και τωρα την πληροτητα και την ειρηνη της Ψυχης μας. Αρκει να το θελουμε πολυ. Ο καθενας απο εμας μπορει οποιαδηποτε στιγμη να το βιωσει αν μπορεσει να ηρεμησει το νου και τον προσηλωσει σε αυτην. Αυτο ειναι περισσοτερο ευκολο ή δυσκολο αναλογα με την αγνοτητα του νου, και την ικανοτητα να συγκεντρωνομαστε.

Αλλα ενας αγνος σαττβικος νους ελευθερος απο επιθυμιες, εγωισμο και παθη, βιωνει αδιαλειπτως και αβιαστα (χωρις προσπαθεια) την ειρηνη, την αγαπη, την πληροτητα και την ευδαιμονια της Ψυχης. Αυτος ειναι και ο στοχος της πνευματικης ασκησης. Να μην εχουμε απλα καποιες εκλαμψεις και φευγαλεες εμπειριες αλλα να βιωνουμε την Ψυχη μας πληρως και χωρις σταματημο.