Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΑΥΤΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟΥ! ~ Άτμαν Νιτυανάντα

"Η πρώτη και μεγαλύτερη νίκη είναι να κυριαρχήσουμε τον εαυτό μας"
 ~ Πλάτων

ΤΟ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΑΥΤΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟΥ!

Το εγώ μαζί με τα γκούνας (σάττβα-ράτζας-τάμας, που είναι η δημιουργός-αιτία του εγώ και του νου) είναι  αυτά που δημιουργούν την ταύτιση και μας κάνουν να ξεχνάμε τον αληθινό Εαυτό μας.

Και πιο συγκεκριμένα είναι το ρατζασοταμασικό εγώ που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είμαστε το σώμα, στρέφει το νου προς τα αντικείμενα των αισθήσεων και αναζητεί την απόλαυση και τις επίγειες επιτυχίες.

Ο νους και το εγώ (που είναι μέρος του Ανταχκαράνα*, τετραπλό εσωτερικό όργανο) προέρχονται από τις γκούνας οι οποίες είναι και οι θεμελιώδεις ενέργειες  που τα αποτελούν.

 Η ποιότητα λειτουργίας του νου και του εγώ εξαρτάται από την γκούνα που υπερτερεί σε αυτά. Κάθε γκούνα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες και ο νους λειτουργεί και εκφράζεται ανάλογα με την γκούνα που κυριαρχεί σε αυτόν.

Μια καλή γνώση των γκούνας είναι μεγάλης σημασίας και μεγάλη βοήθεια στο να κατανοήσουμε και να ελέγξουμε τον νου. Η γνώση των γκούνας θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε διάφορες ικανότητες και αρετές, να διαλύσουμε τα διάφορα εγωικά ελαττώματα και να αναπτύξουμε την ικανότητα μας στην αυτεπίγνωση και τον διαλογισμό.

Η καθημερινή άσκηση και ένας σαττβικός τρόπος ζωής* είναι η βάση για την πνευματική μας μεταμόρφωση και την Αυτοπραγμάτωση.

 ΣΧΟΛΙΑ
 Ανταχκαράνα*, το τετραπλό εσωτερικό όργανο:
Οι τέσσερις απόψεις του Ανταχκαράνα ( ή του Νου με την γενική του έννοια) είναι: 

1. Μάνας-Manas (νους), 
2. Μπούντι-Buddhi ( Ευφυία, Διάνοια), 
3. Αχάμκαρα-Ahamkara (Εγώ, η ψευδαισθησιακή ταυτότητα), 
4. Τσίττα-Chitta (Υποσυνείδητο, Μνήμη, γενικό πεδίο του νου). 

Κάθε μία από τις παραπάνω απόψεις έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και λειτουργίες και η λειτουργία τους επηρεάζεται άμεσα από την γκούνα που κυριαρχεί σε αυτά. Η φυσική κατάσταση του νου είναι να λειτουργεί με το σάττβα. Το ράτζας και το τάμας είναι σαν τοξίνες για το νου (εδώ χρησιμοποιώ τη λέξη νου για όλα τα επίπεδα το νου).

Όπως βλέπεται η πρώτη του άποψη του Ανταχκαράνα, το μάνας μεταφράζεται στις δυτικές διαλέκτους με την λέξη νους (στα ελληνικά νους,  στα αγγλικά mind, στα ισπανικά mente). Οπότε όταν διαβάζουμε διάφορα κείμενα τα οποία αναφέρονται στο νου θα πρέπει να διακρίνουμε αν αναφέρονται στο νου στο σύνολο του (Ανταχκαράνα) ή στην άποψη μάνας του νου.

σαττβικός τρόπος ζωής* : διάβασε το άρθρο Η ΣΑΤΤΒΙΚΗ ΖΩΗ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Σας προτείνω να διαβάσετε και να μελετήσετε το εγώ, το νου και τις διάφορες απόψεις και εκφράσεις του για να έχετε ένα χάρτη να κινηθείτε.  Χωρίς αυτόν το χάρτη θα χάσετε άσκοπα χρόνο και ενέργεια καθώς επίσης θα παραπλανηθείτε ευκολότερα από το εγώ και θα πέφτετε στις παγίδες του.Αυτός που θέλει να προχωρήσει στην αυτογνωσία χρειάζεται να μάθει καλά πως λειτουργεί ο νους του να τον εξαγνίζει και να αναπτύξει όλες τις ικανότητες του πλήρως. Γνώση σε συνδυασμό με συνεχή φιλόπονη άσκηση είναι οι δυο βασικές προϋποθέσεις για την αυτογνωσία. 


Επίσης θα πρέπει να μελετήσετε κείμενα σχετικά με τη φύση του αληθινού σας Εαυτού για να αναπτύξετε την διάκριση ανάμεσα στον αληθινό σας Εαυτό και τον απατηλό που είναι απαραίτητη για την αυτεπίγνωση και την αφύπνιση.Σε όσους θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τον νου προτείνω το βιβλίο:
"Ayurveda and the Mind- The healing of consciousness" of Δρ. David Frawley