Monday, October 23, 2017

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ, ΤΑ ΖΕΥΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ~ Μπακαβάντ Γκίτα


Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ, ΤΑ ΖΕΥΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 

"Οι άνθρωποι ζουν στην πλάνη εξ αιτίας της επιθυμίας  και των ζευγών των αντιθέτων που γεννιούνται από αυτή." 
                                                                                         ~ Μπακαβάντ Γκίτα

ΣΧΟΛΙΟ
Τα ζεύγη των αντίθετων είναι η ευχαρίστηση (απόλαυση)-πόνος,  χαρά-λύπη, γοητεία-απογοήτευση, έλξη- αποστροφή, αγάπη(ιδιοτελής)-μίσος, αρέσκεια-απαρέσκεια, συμπάθεια-αντιπάθεια, ζέστη-κρύο, κέρδος-απώλεια, νίκη-ήττα, τιμή-ατίμωση, έπαινος-μομφή,
https://elmisattva-gnosis.blogspot.com.es/2017/05/blog-post.html
~~~
~ Μπακαβάντ Γκίτα  Κεφ. 7

27. Όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στην πλάνη από την γέννηση τους, ω Αρτζούνα, πλανεμένοι από τα ζεύγη των αντιθέτων  που γεννιούνται από την επιθυμία και την αποστροφή, ω καταστροφέα των εχθρών!

28. Αλλά οι αγαθοεργοί, που οι αμαρτίες τους έχουν εξαντληθεί, αυτοί λυτρωμένοι από την πλάνη των ζευγών των αντιθέτων, Εμένα λατρεύουν με ακλόνητη πίστη.

29. Αυτοί που ζητώντας καταφύγιο σε Εμένα αγωνίζονται για την λύτρωση από τα γηρατειά και τον θάνατο, αυτοί θα γνωρίσουν πλήρως εκείνο το Μπράμαν, τα πάντα για τον υπέρτατο Εαυτό και το κάρμα!

Κεφ 2

45. Οι Βέδες ασχολούνται με τις τρεις ποιότητες της φύσης (Γκούνας). Εσύ όμως ω Αρτζούνα ξεπέρασε αυτές τις τρείς ποιότητες της φύσης, ελευθερώσου από τα ζεύγη των αντιθέτων, παρέμενε πάντα στην ποιότητα σάττβα, χωρίς να νοιάζεσαι για αποκτήματα και πώς να τα διατηρήσεις, και να είσαι εδραιωμένος στον Εαυτό (Συνειδητότητα, Άτμαν).

ΣΧΟΛΙΟ
Οι τρείς ποιότητες (γκούνας) είναι οι σάττβα, η ράτζας και η τάμας.
https://elmisattva-gnosis.blogspot.com.es/2016/10/blog-post_63.html

Κεφ 5

3. Πραγματικός απαρνητής (Σανυάσιν) θα πρέπει να θεωρείται αυτός που ούτε μισεί, ούτε επιθυμεί, γιατί ελεύθερος από τα ζεύγη των αντιθέτων, ω Αρτζούνα, αυτός εύκολα ελευθερώνεται από την σκλαβιά. 

Κεφ 15

5. Εκείνοι που ελευθερώθηκαν από την υπερηφάνεια και την πλάνη, που έχουν νικήσει το κακό της προσκόλλησης, που κατοικούν συνεχώς στον Εαυτό, με τις  επιθυμίες τους  να έχουν εξανεμιστεί, απελευθερωμένοι από τα ζεύγη αντιθέτων, που είναι γνωστά σαν ευχαρίστηση-πόνος, φτάνουν χωρίς πλάνη στην αιώνια κατοικία.