Sunday, October 22, 2017

Οι κύριες ψυχολογικές δυστροπίες ~ Atman Nityananda

Οι κύριες ψυχολογικές δυστροπίες

 Τρεις είναι βασικές αιτίες της μιζέριας και της δυστυχίας μας


1. η παρόρμηση για απολαύσεις και η προσκόλληση σε αυτές (πόθος, επιθυμία, λαγνεία, λαιμαργία, φιλαργυρία,)
2. η ανάγκη να νοιώσουμε σπουδαίοι, ικανοί, να μας αποδεχτούν και να μας αναγνωρίσουν οι άλλοι, να έχουν καλή γνώμη για εμάς.(υπερηφάνεια, υπόληψη, φιλοδοξία, κατωτερότητα, ανωτερότητα)
3. η ανασφάλεια σωματική και ψυχολογική. (το εγώ μας νοιώθει ότι απειλείται συνεχώς. 

Ρίζα-αιτία αυτών, είναι  η άγνοια της αληθινής μας φύσης και η εξ αιτίας της άγνοιας  αναπόφευκτη ταύτιση με το σώμα και τον νου.

Η πλειοψηφία των ψυχολογικών μας καταστάσεων και συμπεριφορών σχετίζονται με τις τρεις αυτές κύριες ψυχολογικές δυστροπίες.

Αναρωτηθείτε και ερευνήστε οποιαδήποτε ψυχολογική σας κατάσταση, συμπεριφορά και δράση και θα διαπιστώσετε ότι σχετίζεται με κάποια από αυτές τις τρεις δυστροπίες.

Η επιθυμία βρίσκεται στο κέντρο όλων των ψυχολογικών εκφράσεων, και είναι η βάση όλων των υπολοίπων όπως η προσκόλληση, η υπερηφάνεια, ο φόβος, ο θυμός, η στεναχώρια, αρέσκεια-απαρέσκεια, έλξη-απώθηση, γοητεία-απογοήτευση και όλων των υπόλοιπων ψυχολογικών δυστροπιών.

Ας μην συγχέουμε όμως τις δυστροπίες και τις επιθυμίες του κατώτερου εγώ μας με αυτό που προέρχεται από την ψυχή μας. 
Η αναζήτηση της ελευθερίας, της αγάπης, της αλήθειας, της πληρότητας, της αρμονίας,  δεν προέρχονται από το εγώ μας αλλά από την ψυχή μας.