Sunday, October 29, 2017

Om! Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ~ Atman Nityananda


"Από την επιθυμία προέρχεται η δυστυχία, από την επιθυμία ο φόβος.
Γι' αυτόν που είναι ελεύθερος από την επιθυμία, δεν υπάρχει ούτε δυστυχία ούτε φόβος."

           ~ Βούδας


         Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ

1. Η επιθυμία είναι συγκινησιακού τύπου, είναι ενέργεια (ψυχική ζωτική ενέργεια) που μας ωθεί παρορμητικά στην απόκτηση του ποθούμενου και λειτουργεί σε συνδυασμό με την φαντασία και την σκέψη.

2. Η επιθυμία δημιουργείται και λειτουργεί με την ταύτιση, την φαντασία και την προβολή.  Η επιθυμία από τη φύση της θέλει περιοδικά και συχνά να βιώνει κάποιου είδους απόλαυση. Για να το πετύχει χρησιμοποιεί το νου και την φαντασία.

3. Η επιθυμία είναι η κινητήριος δύναμη που μας οδηγεί στη δράση.

4. Η επιθυμία είναι ένας μηχανισμός που δρά αυτόματα και ανεξάρτητα από την συνειδητή θέληση μας, αλλά εξ αιτίας της ταύτισης μας με το σώμα και τον νου, νομίζουμε ότι εμείς επιθυμούμε, ότι η επιθυμία είναι δική μας επιλογή. Στην πραγματικότητα όμως αγόμαστε και φερόμαστε από την επιθυμία.

Αρχικά φανταζόμαστε ότι μια κατάσταση, μια δράση, ένα πρόσωπο, ένα αντικείμενο ή τόπος θα μας δώσει ευχαρίστηση, απόλαυση, ικανοποίηση και χαρά.

Στη συνέχεια σχεδιάζουμε πως να τα αποκτήσουμε.

Το πόσο έντονα επιδιώκουμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία είναι από το πόσο φανταζόμαστε και πιστεύουμε ότι θα μας δώσει ικανοποίηση.

Η επανάληψη της ικανοποίησης της επιθυμίας δυναμώνει την επιθυμία η οποία στη συνέχεια γίνεται έξη η οποία επαναλαμβάνεται ανεξάρτητα από την θέληση μας, και έτσι γινόμαστε δέσμιοι της επιθυμίας.

Όλες οι εντυπώσεις και οι ψυχολογικές εμπειρίες καταγράφονται στο υποσυνείδητο και δημιουργούν ένα πέπλο με πολλαπλά στρώματα που καλύπτουν την αληθινή μας φύση (Συνειδητότητα) που είναι αιώνια ειρήνη, αγάπη, πληρότητα και ευδαιμονία.

Χάνουμε έτσι τη θέαση του φωτός μέσα μας και δεν βιώνουμε την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία που υπάρχει συνεχώς μέσα μας, αλλά τις ευχάριστες και δυσάρεστες ενεργειακές και ψυχολογικές καταστάσεις.

Από την επιθυμία δημιουργούνται όλα τα εγωϊστικά ελαττώματα: Η επιθυμία γίνεται προσκόλληση - απληστία - εγωϊσμός – υπερηφάνεια – θυμός – ζήλια – φόβος – θλίψη – φιλαργυρία - λαγνεία – λαιμαργία κ.λπ.

Μέχρι να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας, αγωνιούμε, ανυπομονούμε, ανησυχούμε,  φοβόμαστε, αμφιβάλλουμε, εκνευριζόμαστε ή θυμώνουμε αν βλέπουμε εμπόδια στην πραγματοποίηση της και όταν αποκτήσουμε και απολαμβάνουμε αυτό που ποθούσαμε, ησυχάζει για λίγο ο νους μας και βιώνουμε την πληρότητα θεϊκού Εαυτού μας (Συνειδητότητα,  Άτμαν).

Αφού ικανοποιηθεί η επιθυμία, ησυχάσει ο νους για λίγο και στη συνέχεια μια καινούργια επιθυμία εμφανίζεται για να κινήσει τον νου, και έτσι ξαναρχίζει ο κύκλος αγωνίας, ανησυχίας, ανυπομονησίας, κ.λπ..

Όταν μια επιθυμία μας έχει ικανοποιηθεί, ανησυχούμε ή φοβόμαστε, μην χάσουμε ή πάθει κάτι το αντικείμενο της επιθυμίας που ήδη έχουμε (π.χ. ένα ερωμένο/η, κινητό, αυτοκίνητο, κ.λπ.), θυμίζω πως ανησυχούμε ή φοβόμαστε μήπως δεν αποκτήσουμε  αυτό που επιθυμούμε.
Επίσης, θυμώνουμε με ότι μας εμποδίζει να αποκτήσουμε αυτό που επιθυμούμε, ή με ότι μας κάνει να χάσουμε ή να πάθει κάτι το αντικείμενο της επιθυμίας που ήδη έχουμε αποκτήσει, και απογοητευόμαστε και στεναχωριόμαστε όταν τελικά το χάσουμε ή δεν το αποκτήσουμε.

Οι επιθυμίες έχουν την τάση να δυναμώνουν και να πολλαπλασιάζονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις καθώς τις επαναλαμβάνουμε και τις σκεπτόμαστε.

Η ράτζας ποιότητα μας κάνει αρχικά να βαριόμαστε και στη συνέχεια να ψάχνουμε διαφορετικές και εντονότερες απολαύσεις. Μας οδηγεί στο πάθος, την ηδονή των αισθήσεων και τις εγκόσμιες επιτυχίες.
Η τάμας ποιότητα μας κάνει να βρίσκουμε απόλαυση στο αφύσικο και στο διεστραμμένο.

Όταν δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μια επιθυμία μας τότε ο νους στρέφεται σε παρόμοιο ή άλλο αντικείμενο ή πηγή για να βιώσει απόλαυση και ικανοποίηση.(π.χ. Αν επιθυμούμε να κάνουμε έρωτα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε  για διάφορους λόγους, ή θα στραφούμε στην αυτοϊκανοποίηση, ή σε άλλη απόλαυση. Συνήθως το φαγητό είναι η ευκολότερη λύση για να αντικαταστήσουμε  οποιαδήποτε άλλη επιθυμία που δεν εκπληρώθηκε.

Τα αντικείμενα από μόνα τους δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά. Εμείς με τον προγραμματισμένο και μη αγνό νου, προσκολλόμαστε σε αυτά και γινόμαστε δέσμιοι τους.

Είναι ευκολότερο να ενδώσουμε στην παρόρμηση της επιθυμίας, παρά να αντισταθούμε στην επιθυμία.

Η απόσπαση (μη ταύτιση και αδιαφορία) από τα αντικείμενα γίνεται σταδιακά και αυξάνεται σύμφωνα με την προσπάθεια που κάνουμε, την αγνότητα του νου, την ικανότητα να διαλογιζόμαστε, την αγάπη για τον Θεό και την δίψα για την αλήθεια και την απελευθέρωση.

Πρέπει να συλλογιστούμε πολλές φορές το πόσο πόνο παίρνουμε από την αναζήτηση της απόλαυσης και της ευτυχίας στα αντικείμενα και τα πράγματα της ζωής. Όταν αυτή η κατανόηση θα φτάσει στη καρδιά μας τότε θα πάψουμε να αναζητούμε την ευτυχία στα αντικείμενα.

Απόλυτη απόσπαση και αδιαφορία για τα εγκόσμια αποκτά κάποιος που έχει συνειδητοποιήσει την άπειρη ευδαιμονία μέσα του

Το να καταπιέζουμε τις επιθυμίες δεν είναι η λύση. Πρέπει να  παρατηρήσουμε και να κατανοήσουμε τον μηχανισμό  της επιθυμίας, να συνειδητοποιήσουμε το πως μας κινεί ψυχαναγκαστικά, πως μας εμποδίζει να βιώσουμε την ελευθερία και την ευδαιμονία της Ψυχής και μας δημιουργεί δυστυχία και πόνο, και τελικά να τις εξαλείψουμε με την δύναμη της προσευχής, της επανάληψης του ονόματος του Θεού, τον διαλογισμό και άλλες τεχνικές.

Επειδή η επιθυμία είναι πολύ δυνατή, αρχικά είναι απαραίτητο να την στρέψουμε σε  ανώτερες και ευγενείς δράσεις και σκοπούς, με ανώτερο όλων την συνειδητοποίηση της αλήθειας και την ένωση μας με τον Θεό. Στο τέλος και η επιθυμία για την αλήθεια πεθαίνει όταν μας κατακλύσει το Θεϊκό φως.

Βασικές ικανότητες και ιδιότητες για να ελευθερωθούμε από την επιθυμία είναι 
  1. Ο έλεγχος των αισθήσεων και του νου,
  2. Η ανάπτυξη της διάκρισης (μεταξύ του αληθινού και του ψεύτικου , του αιώνιου και του προσωρινού, του Εαυτού με τον μη εαυτό) 
  3. Η ανάπτυξη της απάθειας και μη προσκόλλησης (αδιαφορία για την απόλαυση των αντικειμένων τώρα και πάντα) 
  4. Σταμάτημα της ταύτισης με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις και τα αντικείμενα των αισθήσεων. 
  5. Επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας (αυτεπίγνωση) 
  6. Η αταραξία του νου, η οποία θα αναπτυχθεί σταδιακά και φυσικά, καθώς αναπτύσσονται οι προηγούμενες 4 ικανότητες 
  7. Η αγάπη για τον Θεό 
  8. Η βαθιά δίψα για την αλήθεια και την απελευθέρωση
    Μερικές νύξεις για την εσωτερική άσκηση και την μεταμόρφωση μας

   Με την πίστη στον εαυτό μας και τον Θεό και την προσευχή μπορούμε να υπερνικήσουμε όλες τις δυσκολίες.

Η κατανόηση είναι βασική για την μεταμόρφωση μας αλλά πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να κάνουμε σταθερή συστηματική καθημερινή άσκηση, για να απαλλαγούμε από την επιθυμία. Η κάρμα γιόγκα, η επανάληψη του ονόματος του Θεού, η λατρεία, η προσευχή, η επαγρύπνηση, η αυτεπίγνωση, η αυτοπαρατήρηση,  η προσευχή και όλες οι πνευματικές πρακτικές θα μας επιτρέψουν να απελευθερωθούμε από αυτές. Ο νους θα αντισταθεί με όλη του την δύναμη να μην χάσει την κυριαρχία επάνω μας. Όμως με σταθερή αποφασιστικότητα, θάρρος και πίστη στον εαυτό μας και στο Θεό είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε.