Tuesday, November 14, 2017

Η ευτυχία είναι μέσα μας I ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Η ευτυχία είναι μέσα μας

Η ευτυχία είναι μέσα μας και βιώνεται όταν ο νους παραμένει ήσυχος στο κέντρο του (Άτμαν, Ψυχή, Πνεύμα), που η φύση του είναι αιώνια Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία.
Το μόνο πράγμα που είναι ευτυχία στον εαυτό του είναι η πνευματική μας φύση, ο αληθινός Εαυτός μας (Άτμαν, Ψυχή, Πνεύμα). Γι αυτό κάθε φορά που είμαστε σε επαφή με την Ψυχή μας νοιώθουμε αγαλλίαση, Ειρήνη, πληρότητα, ευδαιμονία.
Ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, αν ησυχάσουμε και προσηλώσουμε τον νου μας στην καρδιά μας (στο κέντρο της ύπαρξης μας), θα βιώσουμε Ειρήνη και ευδαιμονία.

Η ευδαιμονία της Ψυχής αντανακλάται καθαρά και βιώνεται όταν ο νους είναι σε σάττβα κατάσταση. Όταν κυριαρχεί η ράτζας κατάσταση στον νου, ο νους είναι εξωστρεφής ανήσυχος, ταραγμένος, αεικίνητος και όταν κυριαρχεί η τάμας κατάσταση είναι νυσταλέος, οκνηρός, σκοτεινός, βαρύς.

Η μοναδική συνθήκη για να βιώνουμε αβίαστα, αυθόρμητα και αδιάλειπτα την ειρήνη και την ευδαιμονία της Ψυχής είναι ένας αγνός σαττβικός νους, ελεύθερος από τις ράτζας και τάμας ποιότητες (Γκούνας), ελεύθερος από το εγώ και το δικό μου, ελεύθερος από επιθυμίες, προσκολλήσεις, θυμό, φόβο, απληστία και υπερηφάνεια.