Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Το πνευματικό πρόγραμμα και ημερολόγιο ~ Nityananda Atman
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Χωρίς άσκηση και μάλιστα συστηματική και καθημερινή άσκηση δεν μπορούμε να έχουμε καμία ουσιαστική πρόοδο ούτε βέβαια να πετύχουμε την αυτοπραγμάτωση. Είναι καλύτερο να ξέρουμε λίγα και να κάνουμε πολλά παρά  ο αντίθετο.
Θα ήθελα σε αυτό το άρθρο να παρουσιάσω ορισμένες βασικέ ιδέες για το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τη θεωρία της πνευματικής άσκησης στην πράξη και τις βασικές πρακτικές που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει σαν οδηγός σε όσους που επιθυμούν να ζήσουν τη πνευματική ζωή  στην πράξη.  

1.     ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: Χωρίς ένα ημερήσιο σχεδιασμό τον οποίο θα ακολουθούμε καθημερινά για πολλά χρόνια δεν μπορούμε να κάνουμε σοβαρή πρόοδο στην πνευματικότητα. Όπως κάποιος αθλητής που θέλει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στην ολυμπιάδα προπονείται εντατικά και συστηματικά μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια ώστε να φθάσει η απόδοση του στο ύψιστο δυνατόν επίπεδο, κατά τον ίδιο τρόπο ένας αναζητητής τη αλήθειας θα πρέπει να ασκείται συστηματικά, εντατικά και καθημερινά. Το χρυσό μετάλλιο το κερδίζει κάποιος μετά από πολλά χρόνια εντατικής προπόνησης, το ίδιο και η απελευθέρωση ή η συνειδητοποίηση της αλήθειας επιτυγχάνεται μετά από πολλές ζωές προετοιμασίας και πολλά χρόνια ειλικρινούς συστηματική άσκησης σε αυτή τη ζωή. Πολύ λίγες ψυχές οι οποίες έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο στην προηγούμενη τους ενσάρκωση έφτασαν στην απελευθέρωση εύκολα στην τελευταία τους ενσάρκωση.

Στο καθημερινό πρόγραμμα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες ασκήσεις που θα ακολουθούμε καθημερινά και επιπλέον πρέπει να έχουμε συγκεκριμένους στόχους τους οποίους θα πρέπει να πετυχαίνουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει.  Αν όχι κάνουμε τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που χρειάζεται το πρόγραμμα και επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε γνώση και καθοδήγηση είτε από προχωρημένους μαθητές, είτε από δάσκαλους.
Αν πράγματι μας ενδιαφέρει να συνειδητοποιήσουμε την Αλήθεια, ότι χρειαζόμαστε θα έρχεται πάντοτε την κατάλληλη στιγμή και θα μας βοηθάει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Δεν χρειάζεται να μας απασχολεί από πού θα έρθει η βοήθεια, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Όλο το σύμπαν είναι στην υπηρεσία αυτού που αγωνίζεται ολόκαρδα να πετύχει την αυτοπραγμάτωση.

Είναι απαραίτητο να έχουμε το πρόγραμμα γραμμένο και τοποθετημένο σε εμφανές σημείο για να θυμόμαστε το σκοπό μας. Σε αυτό θα γράψουμε τις ασκήσεις που κάνουμε, τη σειρά που τις κάνουμε καθώς και την διάρκεια τους. Σε κάποιο άλλο φύλλο καλό είναι να γράψουμε τους στόχους που έχουμε βάλει για αυτό το μήνα, το τρίμηνο ή το χρόνο. 

Περισσότερα για την άσκηση με στόχους διαβάστε εδώ: 

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Χρειαζόμαστε επίσης ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφουμε τι κάνουμε ή δεν κάνουμε καθημερινά σε σχέση με το πρόγραμμα, τι προβλήματα και δυσκολίες έχουμε έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε αν εφαρμόζουμε το πρόγραμμα μας σταθερά, να εντοπίσουμε εμπόδια και να βρούμε λύσεις για αυτά. 

Ειδικά στα πρώτα χρόνια της άσκησης που το εγώ κυριαρχεί στο ψυχισμό μας και σίγουρα θα έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα στην εφαρμογή του προγράμματος το ημερολόγιο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Το κατώτερο εγώ εύκολα σκοτεινιάζει τη μνήμη, θολώνει την λογική και την διάκριση μας, και αν δεν έχουμε γραμμένα τι κάνουμε πολύ εύκολα θα μας ξεγελά ώστε να μην ακολουθούμε το πρόγραμμα μας, ή αν μην αντιλαμβανόμαστε τα λάθη και τις αδυναμίες μας.

Παρακάτω θα δούμε τι μπορεί να περιέχει ένα πρόγραμμα πνευματικής άσκησης. Βέβαια ανάλογα με το μονοπάτι που ακολουθεί κάποιος υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα. Αλλά κατά την άποψη μου όχι τόσο στην ουσία του προγράμματος και στους στόχους της άσκησης αλλά στον τρόπο που θα τα πετύχουμε τους στόχους μας. 

Στο καθετί που προτείνεται παρακάτω εξηγείται η σημασία που έχει στην πνευματική μας ανάπτυξη και ο λόγος που το κάνουμε. Για τις πρακτικές μπορείτε να διαβάσετε περισσότερο αναλυτικά στα αντίστοιχα άρθρα που υπάρχουν στο μπλοκ.

2. Η ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: Όταν δεν εφαρμόζουμε το πρόγραμμα που αποφασίσαμε τότε μπορούμε να βάλουμε κάποιου είδους αυτοπειθαρχία,  με σκοπό να υπερβούμε την αδυναμία μας. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί στην σωστή του διάσταση και να μην εννοηθεί ως αυτομαστίγωση ή ως τιμωρία για την τιμωρία.
Για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε επί πλέον από το συνηθισμένο μας πρόγραμμα 30 λεπτά κίρταν, ή 30 λεπτά τζάπα-μάντρα, ή νηστεία για μια ημέρα (καθαρίζεται το σώμα και αναπτύσσουμε την θέληση) με χυμούς ή φρούτα κ.λπ.. Η αυτοπειθαρχία πρέπει να έχει πάντα θετικό χαρακτήρα  και μόνον.

Επιπλέον πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να το εξαλείψουμε. Αν είναι κάποιο ελάττωμα δουλεύουμε με αυτό για να το εξαλείψουμε και ταυτόχρονα κάνουμε και τις κατάλληλες αλλαγές εξωτερικά.

Η αυτοπεποίθηση, η αποφασιστικότητα και η αντοχή στις δυσκολίες είναι από τις βασικές ιδιότητες που πρέπει να αναπτύξουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε αυτό το δρόμο. Αυτά μαζί με την διάκριση, την απόσπαση και τη δύναμη της θέλησης είναι τα όπλα μας για  να πετύχουμε την αυτοπραγμάτωση. 

3.     Ο ΥΠΝΟΣ: Χωρίς  καλή υγεία και πολλή ενέργεια  δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε ούτε στην υλική ζωή ούτε στην πνευματική. Ο ύπνος είναι ένα από τους βασικούς παράγοντες υγείας και ζωτικότητας. Αν θέλουμε να έχουμε ενέργεια όλη την διάρκεια της ημέρας και να μπορούμε να ξυπνάμε το πρωί για πνευματική άσκηση πρέπει να έχουμε σταθερές ώρες που κοιμόμαστε και καλό ύπνο. Για αυτό το βράδυ πρέπει να πηγαίνουμε για ύπνο στις  23,00 για να μπορούμε να ξυπνήσουμε στις 5 ή 5.30 το πρωί και να ξεκινήσουμε την άσκηση μας.
 Οι ώρες από τις 22,00 μέχρι τις 3,00  είναι οι πιο καλές ώρες για ύπνο γιατί μας ξεκουράζουν και ανανεώνουν το σώμα μας με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Ταυτόχρονα είναι καλό να μην παίρνουμε βραδινό μετά τις 19,00 ή 20.00 διότι παρεμποδίζει την διαδικασία αποτοξίνωσης που κάνει οργανισμός στη διάρκεια της νύκτας για να αποτοξινωθεί και να ανανεωθεί. Στην διάρκεια της ημέρας δεν είναι καλό να κοιμόμαστε. Αν νοιώθουμε κουρασμένοι ξαπλώνουμε και προσπαθούμε να κάνουμε βαθιά χαλάρωση ή διαλογισμό (εκτός αν είναι αναγκαίο να κοιμηθούμε αλλά όχι περισσότερο από μισή ώρα).
Επιπλέον αν δεν έχουμε σταθερές ώρες στον ύπνο δεν μπορούμε να έχουμε και σταθερότητα στο πρόγραμμα πνευματικής άσκησης που ακολουθούμε. Χωρίς σταθερότητα στην καθημερινή  άσκηση δεν μπορεί να έχουμε ουσιαστική πρόοδο στον πνευματικό δρόμο. 

4.   Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ:  Η τροφή είναι μια από τις βασικές πηγές ενέργειας για το σώμα αλλά και το νου. Είναι πολύ σημαντική και η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε καθημερινά ώστε να έχουμε καλή υγεία, ενέργεια αλλά και καθαρότητα στο νου. Επειδή η γκούνα της τροφής (ποιότητα της τροφής σύμφωνα με τα τρία γκούνας, σάττβα-ράτζας-τάμας) επηρεάζει και διαμορφώνει την ποιότητα του νου θα πρέπει η τροφή να είναι κατά βάση σαττβική. Επίσης η τροφή πρέπει να είναι ανάλογη με την ιδιοσυγκρασία μας (σύμφωνα με το ντόσας που κυριαρχεί στο σώμα μας, -πίττα-κάφα-βάτα), την εποχή και την κατάσταση της υγείας μας.

Εκτός από την ποιότητα της τροφής, είναι πολύ σημαντικός  επίσης και ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε και ο τρόπος που τρώμε.

 Η συγκέντρωση και η προσευχή στην διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού αλλά και στην διάρκεια του φαγητού είναι κάτι περισσότερο από σημαντικά.
Ο Εμότο απέδειξε με τα πειράματα που έκανε στο νερό πόσο πολύ επηρεάζουμε με τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας το νερό. Το ίδιο όμως ισχύει και για τη στερεή τροφή που τρώμε. 

Για αυτό είναι καλό να προσευχηθούμε και να προσφέρουμε την τροφή μας στον Θεό πριν να ξεκινήσουμε να φάμε. Είναι καλό να τρώμε σε ένα ήσυχο περιβάλλον, να μασάμε καλά την τροφή, ήρεμοι, σε σιωπή, συγκεντρωμένοι, με αγάπη και ευγνωμοσύνη, και να επαναλαμβάνουμε το όνομα του Θεού. 

 Τελικά όλη η διαδικασία του φαγητού να είναι μια πράξη αφιέρωσης στον Θεό και όχι απλά να τρώμε για να γεμίσουμε το στομάχι μας με χονδροειδή ύλη ή να ικανοποιήσουμε την λαιμαργία μας. Τρώγοντας έτσι χωνεύουμε καλύτερα και ταυτόχρονα απορροφούμε τις λεπτότερες ενέργειες της τροφής που δυναμώνουν την αύρα μας δίνουν ζωντάνια και υγεία, αλλά τρέφουμε το νου με καρδιά με ανώτερες ενέργειες. Περισσότερα για τη διατροφή ως πνευματική άσκηση μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο του Όμρααμ Αϊβανχόφ ''Χράνι Γιόγκα. Η γιόγκα της διατροφής''. Επίσης σχετικά με το πια τροφή είναι κατάλληλη για την ιδιοσυγκρασία σας μπορείτε να συμβουλευτείτε την Αγιουρβέδα. 

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη για αποτοξίνωση μέσω κατάλληλης νηστείας και άλλες μεθόδους αποτοξίνωσης, ώστε το σώμα να επανακτήσει υγεία, ζωτικότητα αλλά και ο νους να γίνει πιο καθαρός, απαθής και διαυγής στοιχεία απαραίτητα για τον διαλογισμό και την εσωτερική ενατένιση. Η παντσακάρμα (Αγιουρβεδική αποτοξινωτική μέθοδος που ισορροπεί τα ντόσας και τη ζωτική ενέργεια -πράνα) είναι από τις πιο σημαντικές μεθόδους για να διατηρούμε το σώμα μας σε υγεία, να το αποτοξινώνουμε σε βάθος και να το επαναφέρουμε στην υγεία αν έχει ήδη διαταραχτεί από κακή διατροφή, κακό ή ελλιπή  ύπνο, υπερβολική εργασία (νοητική ή σωματική), καταχρήσεις και υπερβολές του σώματος, των αισθήσεων και της σεξουαλικής ενέργειας.

5.       ΜΕΛΕΤΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ: Η μελέτη βιβλίων είναι τροφή για το νου. Για αυτό πρέπει να προσέχουμε τι επιτρέπουμε στο νου να καταγράφεται. Είναι καλό να διαβάζουμε καθημερινά ιερά βιβλία ή βιβλία μεγάλων δασκάλων. Αυτό μας φέρνει σε επαφή με τη σοφία αλλά και τις δονήσεις αυτών των δασκάλων και μέσα από αυτό παίρνουμε δύναμη και έμπνευση να εργαστούμε  πνευματικά με περισσότερη όρεξη, Είναι καλό για παράδειγμα να μελετάμε τουλάχιστον δώδεκα στροφές από την Μπαγκαβάντ Γκίτα και να στοχαζόμαστε πάνω σε αυτές για να τις κατανοήσουμε σε βάθος, με σκοπό να τις εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας. 

Περισσότερα για την σημασία της μελέτης πνευματικών βιβλίων διαβάστε εδώ: Η μελέτη πνευματικών βιβλίων 

6. ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Η προσευχή είναι ένα μέσο για να επικοινωνούμε άμεσα με τον Θεό. Η προσευχή είναι ένα μέσο για να τροποποιήσουμε την εσωτερική και την εξωτερική μας κατάσταση. Έχει τεράστια δύναμη και μπορεί να μας βοηθήσει σε κάθε περίπτωση και σε οποιοδήποτε πρόβλημα της ζωής ή της πνευματικής μας εξέλιξης. Μπορούμε να επιτύχουμε πράγματα τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή φαινόταν αδύνατο. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις που θα έπρεπε να περάσουμε κάποια δοκιμασία για κάποιο καρμικό λόγο  μπορεί να μην αλλάξει τα πράγματα εξωτερικά, αλλά θα μας ανακουφίσει και θα μας δώσει κουράγιο και εσωτερική δύναμη να προχωρήσουμε εμπρός.

Περισσότερα για την προσευχή διαβάστε εδώ: Η δύναμη της προσευχής

7.  ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ο διαλογισμός πρέπει να γίνεται καθημερινά πρωί και βράδυ πάντα την ίδια ώρα στην ίδια θέση, όντας ακίνητοι και να διαρκεί τον ίδιο χρόνο. Θυμίζουμε ότι σταδιακά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα πρέπει να αυξάνουμε την διάρκεια του. 

Περισσότερα για τον διαλογισμό διαβάστε εδώ:

8.   ΤΖΑΠΑ-ΜΑΝΤΡΑ: Είναι η επανάληψη του ονόματος του θεού ή ενός μάντρα. Σύμφωνα με τις οδηγίες των πνευματικών δασκάλων εκτός από τις ώρες που έχουμε ορίσει πρωί και βράδυ να το κάνουμε, πρέπει να το επαναλαμβάνουμε σε κάθε μας αναπνοή όλη την ημέρα. Κάνουμε όλες μας τις δραστηριότητες άγρυπνοι του εαυτού μας και χωρίς να ξεχνάμε να επαναλαμβάνουμε το μάντρα. Η επανάληψη του ονόματος του θεού εξαγνίζει το νου και την καρδιά, διαλύει τα ελαττώματα, μας οδηγεί στην συνειδητοποίηση του Θεού . 

  Περισσότερα για το τζάπα-μάντρα διαβάστε εδώ: Η επανάληψη του ονόματος του Θεού

9.  ΚΙΡΤΑΝ: Τα κίρταν είναι ένα πολύ δυνατό μέσο εξαγνισμού του νου και της καρδιάς. Μπορούμε να λατρέψουμε τον Κύριο με κίρταν είτε ομαδικά είτε ατομικά. Είναι καλό το πρωί και το βράδυ να κάνουμε για κάποιο χρονικό διάστημα κίρταν. Βέβαια κάνοντας  ομαδικά κίρταν αυξάνεται πολύ η ενέργεια και ωφελούνται περισσότερο όλοι οι παρευρισκόμενοι. Με αυτό τον τρόπο  επίσης αναπτύσσεται και η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων. Πριν κάνουμε διαλογισμό αν ο νους μας είναι πολύ ανήσυχος μπορούμε να τον ηρεμήσουμε με τα κίρταν και να μπούμε έτσι πιο εύκολα σε διαλογισμό.

Περισσότερα για τα Κίρταν διαβάστε εδώ: Sankirtan or Kirtan
Ακούστε ιερή μουσική εδώ: Music

10.      ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΝΟΤΗΤΑ: Στον πνευματικό δρόμο η αγνότητα είναι βασική για να μπορέσει κάποιος να φθάσει στο φως. Αυτός που ελέγχει την σεξουαλική του ενέργεια μπορεί να ελέγχει εύκολα το νου και το πράνα.
Μόνο με την εγκράτεια και την μετατροπή της σεξουαλικής ενέργειας μπορεί κάποιος να θρέψει τα ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου με ότζας και τέτζας ενέργειες που είναι απαραίτητες για να κάνουμε βαθύ διαλογισμό, να μπούμε σα σαμάντι και τελικά να πετύχουμε την ύψιστη φώτιση. Ο νους γίνεται λαμπερός και φωτεινός με την δύναμη των ενεργειών ότζας και τέτζας που εμπεριέχονται κυρίως στη σεξουαλική ενέργεια. Οπότε αν χάνουμε την ενέργεια μας μέσα από την ευχαρίστηση του οργασμού πετάμε στα σκουπίδια ότι πιο πολύτιμο έχουμε για να πετύχουμε την ύψιστη κατάσταση που μπορεί να φθάσει ένα ανθρώπινο ον. Λίγες στιγμές ψευδαισθησιακής ηδονής μας στερούν την αιώνια ευδαιμονία και ελευθερία του πνεύματος.
Επιπλέον η μετετρεμμένη σεξουαλική ενέργεια αφυπνίζει τα εσωτερικά κέντρα (τσάκρας) και την Ντέβι Σάκτι Κουνταλίνι που βρίσκεται εν δυνάμει στο τσάκρα μουλαντάρα. Με την δύναμη της  αφυπνισμένης Σάκτι Κουνταλίνι μπορούμε να προχωρήσουμε με περισσότερη δύναμη αλλά και φως προς την ύψιστη αυτοπραγμάτωση του Είναι.

Είναι κάποιος πραγματικά αγνός όταν είναι αγνός όχι μόνο στο φυσικό επίπεδο αλλά στην σκέψη, το επιθυμητικό, τις αισθήσεις, και το λόγο. Εγκαταλείπω ή αποτυγχάνω στην αγνότητα σημαίνει ότι αφηνόμαστε σε σκέψεις, απολαμβάνουμε με τις αισθήσεις καταστάσεις λαγνείας (εικόνες κ.λπ.), με  τα λόγια μιλάω άμεσα ή κάνω σχετικά υπονοούμενα.

 Επειδή όλα ξεκινούν από το νου πρέπει εκτός από την εγκράτεια σε φυσικό επίπεδο να εξαγνίσουμε το νου αλλά και το ενεργειακό σώμα από το πάθος, την επιθυμία και τον πόθο για απόλαυση μέσω του οργασμού. Χωρίς την διάλυση της ενέργειας του πάθους που σχετίζεται με την ράτζας γκούνα και τον καθαρισμό του υποσυνείδητου από τις εντυπώσεις λαγνείας που είναι συνδεμένες με το σεξουαλικό πάθος είναι δύσκολο να εξαλείψουμε την επιθυμία για απόλαυση και να ελέγξουμε το νου.

Η επιθυμία για σεξουαλική απόλαυση είναι η ρίζα όλων των επιθυμιών και του εγώ, και είναι η πιο δυνατή από όλες για αυτό και είναι δυσκολότερη η εξάλειψη  της. 

Σχετικά με την επιθυμία μπορείς να διαβάσεις εδώ: 
11.     ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ - ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ ΑΣΑΝΑΣ: Επειδή χρειαζόμαστε ένα υγιές σώμα για να ασκηθούμε πνευματικά είναι απαραίτητο να ασκούμαστε καθημερινά ειδικά όσοι ζούνε στις πόλεις που ακολουθούν μια καθιστική ζωή.
Η χάθα γιόγκα και το περπάτημα είναι ίσως οι καλύτερες μορφές άσκησης αν και μπορεί κανείς να αντικαταστήσει το περπάτημα με κάποια άλλη μορφή άσκησης αν έτσι του αρέσει και του ταιριάζει. Τριάντα με σαρανταπέντε περίπου λεπτά ασκήσεις χάθα γιόγκα και σαράντα λεπτά έως μια ώρα περπάτημα σε καθημερινή βάση είναι αρκετά για να μας δώσουν την ζωντάνια και την ενέργεια που χρειαζόμαστε.
 Πρέπει να λάβει κάποιος υπ’ όψη την ηλικία, την ικανότητα, προβλήματα υγείας και τις συνθήκες εργασίας για να ακολουθήσει ένα κατάλληλο ημερήσιο πρόγραμμα. Πρέπει να κρατάμε πάντοτε το μετρό και να ακολουθούμε τον κοινό νου για να αποφύγουμε τις υπερβολές. Είναι σημαντικό όταν ασκούμαστε να είμαστε συγκεντρωμένοι και να λέμε νοερά το μάντρα ή το όνομα του Θεού διότι ο βασικός μας σκοπός είναι να είμαστε εσωτερικά ενωμένοι με την αλήθεια και όχι να γυμνάζουμε απλά το σώμα μας.

Μερικά λεπτά πραναγιάμα και μερικές ασάνας χάθα γιόγκα ασάνας πριν αρχίσουμε τον διαλογισμό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστούμε για να κάνουμε διαλογισμό. 

Σήμερα εύκολα μπορεί να βρει κανείς είτε βιβλία ή κάποιο κέντρο γιόγκα για να μάθει ένα βασικό πρόγραμμα άσκησης. Μετά από κάποιο διάστημα μπορούμε να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα σπίτι μας. 

12. Η ΠΡΑΝΑΓΥΆΜΑ. Η πραναγιάμα είναι αναπνευστικές ασκήσεις οι οποίες στοχεύουν στο να καθαρίσουν τα ενεργειακά κανάλια (νάντις), ώστε να ρέει ελεύθερα η ζωτική ενέργεια, να ισορροπήσουν την ζωτική ενέργεια, να αυξήσουμε την ζωτική ενέργεια, να ελέγξουμε την ζωτική ενέργεια και μέσω αυτής να ελέγξουμε τον νου, να αφυπνίσουμε τα τσάκρας και την Σάκτι-Κουνταλίνι.   

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αναπνευστικών ασκήσεων,  και κάθε μια από αυτές επιδρά με διαφορετικό τρόπο στο ενεργειακό μας πεδίο (Πράνα). 

 Η πραναγιάμα βοηθάει να έχουμε καλή υγεία και ζωτικότητα.

13.     ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ: Οι κακές συνήθειες είναι σοβαρό εμπόδιο για να προχωρήσουμε στη πνευματικότητα. για αυτό σταδιακά ή και άμεσα σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να σταματήσουμε όλες αυτές τις συνήθειες έτσι ώστε την ενέργεια και το χρόνο που θα εξοικονομήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για πνευματική άσκηση και για ανιδιοτελή υπηρεσία. Το να  παρακολουθούμε πολλή ώρα τηλεόραση, να ξενυχτάμε, να καπνίζουμε, να πίνουμε, να διαβάζουμε περιοδικά και εφημερίδες, να τρώμε ακατάλληλες τροφές ή να τρώμε συνεχώς, να μιλάμε πολύ  είναι μερικές από τις συνήθειες που εμποδίζουν την πνευματική πρόοδο. Πρέπει να έχουμε στόχο καθημερινά να υπερνικήσουμε όλα αυτά που δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικό στην ζωή μας και να δώσουμε όλη μας την ενέργεια και το ενδιαφέρον στον πραγματικό μας σκοπό αυτόν για τον οποίο γεννηθήκαμε, να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πνεύμα αθάνατο και πάντα μακάριο. 

14.   ΤΗΡΗΣΗ ΣΙΩΠΗΣ: Κρατήστε  σιωπή το λιγότερο για μια δύο ώρες την ημέρα ή και όλη την ημέρα κάποιες μέρες π.χ. την Κυριακή. Τηρώντας σιωπή ελέγχουμε την παρορμητική ομιλία. Πολύ ενέργεια σπαταλιέται σε άσκοπη ομιλία και κουτσομπολιά. Όλη αυτή την ενέργεια που χαλάμε στην ομιλία μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στην άσκηση και το διαλογισμό. Η σιωπή αναπτύσσει επίσης την θέληση. Μας βοηθάει πολύ να ελέγχουμε τον νου και τις αισθήσεις.  Στην διάρκεια που τηρούμε σιωπή είναι σημαντικό να κάνουμε τζάπα-μάντρα. 

15.  Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΕΤΩΝ: Η συμπαντική αγάπη, η υπομονή, η ταπεινοφροσύνη, η πραότητα, η ανιδιοτέλεια, η τιμιότητα, το θάρρος, ο αλτρουισμός, η εγκράτεια, η μη βία, η απλότητα είναι μερικές από τις αρετές που πρέπει να αναπτύξουμε στον εαυτό μας. Οι αρετές κάνουν τον νου αγνό, ήρεμο, εστιασμένο και έτσι κατάλληλο για διαλογισμό και να δεχτεί πιο λεπτές πνευματικές ενέργειες. Επιπλέον με τις αρετές δημιουργούμε δονήσεις θετικές και ένα περιβάλλον αρμονίας, αγάπης και ειρήνης που είναι το υπόβαθρό για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία  φωτός και ευημερίας.

Μπορούμε να αφιερώνουμε μέρος της άσκησης μας στην ανάπτυξη κάποιας αρετής μέσω της προσευχής και του οραματισμού και της εξάλειψης του αντίστοιχου ελαττώματος. Αυτά πρέπει να ακολουθούνται και από ανάλογες δράσεις. Σε κάθε συγκεκριμένη περίοδο θα πρέπει να δίνουμε έμφαση σε μία από αυτές καθώς είναι ευκολότερο να την αναπτύξουμε παρά να ασχολούμαστε με όλες ταυτόχρονα. Επιπλέον η ανάπτυξη μιας αρετής διευκολύνει στη συνέχεια την ανάπτυξη και των υπολοίπων. 

16.   Η ΦΙΛΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν λέμε ψέματα σκοτεινιάζουμε τη διάνοια και δημιουργούμε αρνητικές δονήσεις. Το ψέμα μας απομακρύνει από τον Θεό, γιατί ο Θεός είναι Αλήθεια. Αυτό που σκεπτόμαστε αυτό να λέμε και αυτό να κάνουμε. Δεν είναι εύκολο αλλά με την πρακτική σιγά -σιγά θα εδραιωθούμε στην αλήθεια. Πρώτα από όλα θα πρέπει να γίνουμε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Αν δεν μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας πως θα μπορέσουμε να γίνουμε ειλικρινείς με τους άλλους;
Το να λέμε την αλήθεια είναι μια πρακτική ύψιστης σημασίας. Θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε όλες τις άλλες αρετές που είναι απαραίτητες στο δρόμο και θα μας οδηγήσει στην συνειδητοποίηση της Αλήθειας.

17.  Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΓΩΪΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΓΩ: Η πνευματική εργασία έχει σαν κύριο στόχο την διάλυση του Εγώ και όλων του των εκφράσεων (υπερηφάνεια, ζήλια, ματαιοδοξία, μίσος, θυμός, απληστία, λαιμαργία, λαγνεία, μνησικακία κ.λπ.). Η πλήρης διάλυση του εγώ έχει ως αποτέλεσμα  την Αυτοπραγμάτωση. 

Η εξάλειψη του εγώ γίνεται με ένα συνδυασμό πρακτικών αλλά η τελική του διάλυση γίνεται με τη χάρη του Θεού. Αυτό γίνεται με την απορρόφηση του νου σε  βαθύ σαμάντι

Σίγουρα τα ελαττώματα  είναι πολλά αλλά στον καθένα κάποια ελαττώματα είναι περισσότερο εξέχοντα και του είναι σοβαρά εμπόδια για να προχωρήσει πνευματικά. Για αυτό είναι χρήσιμο να κάνει κάποιος μια εντατική προσπάθεια να εξαλείψει κάποιο συγκεκριμένο ελάττωμα που του είναι σοβαρό εμπόδιο στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει περισσότερη ελεύθερη συνείδηση, ενέργεια, αυτοπεποίθηση, κατανόηση και ικανότητα στη διάλυση του εγώ. Έτσι θα μπορεί να προχωρήσει και στη διάλυση και των άλλων ελαττωμάτων με καλύτερες προϋποθέσεις. 

Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ  ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ: Η βάση όλων των ελαττωμάτων είναι η επιθυμία και η υπερηφάνεια που στην ουσία είναι η επιθυμία να είμαστε ανώτεροι από τους άλλους. Οι πιο γνωστές εγωϊκές επιθυμίες είναι η λαγνεία, η λαιμαργία, η φιλαργυρία, η φιλοδοξία, η φιλοδοξία που σχετίζεται με την κενοδοξία και την ματαιοδοξία, και μαζί με αυτά αναπτύσσονται η ζήλια, η απληστία, η τσιγκουνιά,  ο φόβος, ο θυμός, το μίσος, η μνησικακία, η κακεντρέχεια κ.λπ. 

Για αυτό κεντρική θέση στην διάλυση του εγώ και των διάφορων εκφράσεων του έχει η διάλυση των επιθυμιών. 

Σχετικά με την επιθυμία μπορείς να διαβάσεις εδώ: 
 Σχετικά με την διάλυση των εγωϊκών τάσεων διάβασε εδώ:

Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΘΥΜΟΥ, ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ: Ο θυμός και ο φόβος είναι δύο εκφράσεις του εγώ που μας τρώνε πάρα πολύ ενέργεια και δημιουργούν προβλήματα σε εμάς και τους συνανθρώπους μας. Δεν μπορούμε να ασκηθούμε πνευματικά και να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, ούτε να φθάσουμε στο φως και την αλήθεια όταν κυριαρχούμαστε από σκέψεις και συναισθήματα θυμού και φόβου προς τους άλλους ή τον εαυτό μας.
Σαφώς δεν είναι τα μόνα αρνητικά συναισθήματα που πρέπει να ασχοληθούμε αλλά είναι τα δύο κύρια αρνητικά συναισθήματα που  προκαλούν προβλήματα και στον εαυτό μας αλλά και στις σχέσεις με τους άλλους. Η ρίζα βέβαια του θυμού και του φόβου είναι η επιθυμία και για αυτό η εξάλειψη τους μπορεί να προχωρήσει όταν ταυτόχρονα δουλεύουμε και με την εξάλειψη των επιθυμιών. Ο θυμός και ο φόβος σχετίζονται άμεσα με την αυτοεικόνα μας, την αυτοαξία μας και  την υπερηφάνεια. Φοβόμαστε και θυμώνουμε  με οτιδήποτε και οποιονδήποτε απειλεί την αυτοεικόνα μας, την αξία μας και την υπόληψη μας.


18. ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΕΣ: Για κάποιον που ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί πνευματικά ο χρόνος  και η ενέργεια του είναι πολύτιμα. Αν χάνει την ενέργεια και το χρόνο του άσκοπα σε μάταιες συζητήσεις και παρέες καμία ουσιαστική πρόοδο δεν θα μπορέσει να κάνει. Πρέπει να χρησιμοποιούμε το χρόνο μας δημιουργικά και όχι να τον σπαταλάμε άσκοπα.

Αν περνούμε αρκετές ώρες σε παρέα με ανθρώπους που τους ενδιαφέρει μόνο οι υλική διάσταση της ζωής καθώς δεν έχουμε αναπτύξει κάτι στέρεο μέσα μας αυτό θα μας κάνει να εγκαταλείψουμε την  πνευματική εργασία ή να ασκούμαστε ελλιπώς καθώς οι δονήσεις αυτών των ανθρώπων θα μας επηρεάζουν και θα μας οδηγούν προς την υλική ζωή. 

Δύο ελληνικές παροιμίες λένε: ‘Πες μου ποιος είναι ο φίλος σου να σου πω ποιος είσαι”, Μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις’ και δείχνουν το πόσο πολύ μας επηρεάζουν οι άνθρωποι με τους οποίους σχετιζόμαστε. 

Είναι από τους πιο σημαντικούς νόμους της ζωής το ότι η φυσική ή νοητική επαφή με δονήσεις ή ανθρώπους μας ποτίζει και έτσι αποκτούμε δονήσεις και ιδιότητες ανάλογες με αυτό που είμαστε σε επαφή. Όποιος χρησιμοποιεί σοφά αυτό το νόμο μπορεί να επιτύχει τους στόχους του πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Στην πνευματική παράδοση της Ινδίας το σάτσανγκ (η επαφή με φωτισμένους) είναι μια από τις πιο σημαντικές πρακτικές για να μπορέσει κάποιος να πετύχει υψηλότερα επίπεδα διαλογισμού και τελικά την φώτιση. Μέσα από την επαφή με φωτισμένους διαποτιζόμαστε από τις δονήσεις τους και τη νοητική τους κατάσταση και αν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και εφόσον είμαστε και κατάλληλα προετοιμασμένοι και ασκούμαστε η μεταμόρφωση μας επιταχύνεται  το μέγιστο δυνατό. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και με ένα άγγιγμα ή μια ματιά ο δάσκαλος μπορεί να βάλει το μαθητή σε βαθύ διαλογισμό ή σαμάντι.

Με το ίδιο τρόπο που οι συναναστροφές με πνευματικούς ανθρώπους μας εξυψώνουν οι παρέες με κοσμικούς μας κατεβάζουν και μας οδηγούν στο σκοτάδι. Αν πιστεύετε ότι αυτό δεν ισχύει για σας είσαστε απλά γελασμένοι από το εγώ που δεν θέλει να χάσει την εξουσία επάνω σας.

19. ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Πρέπει μόνοι μας να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεισφέρουμε για το καλό της ανθρωπότητας. Ας προσευχόμαστε ο Θεός να μας προσανατολίζει να μας καθοδηγεί να μας δίνει δύναμη και έμπνευση για να  βοηθάμε την ανθρωπότητα. Ο καθένας προσφέρει πάντοτε σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάψουμε να ενδιαφερόμαστε τόσο πολύ για την δική μας άνεση και καλοπέραση και να σκεφτούμε το γενικό καλό και τα προβλήματα των άλλων. Η ανιδιοτελής υπηρεσία αφιερωμένη στον Θεό είναι η ύψιστη μορφή λατρείας και μας εξαγνίζει γρήγορα το νου και την καρδιά και μας δίνει άπειρη χαρά. Πέρα από την υπηρεσία κάθε πράξη μας μπορούμε να την αφιερώνουμε στο Θεό. Έτσι θυμόμαστε συνέχεια το Θεό και εξαγνίζουμε το νου μας. Ο Μαχαβατάρ Μπάμπατζι υποσχέθηκε την απελευθέρωση σε όσους αφιερωθούν στο μονοπάτι του Κάρμα γιόγκα.

 20. Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ: Ένας τρόπος να υπηρετούμε τους άλλους είναι η φιλανθρωπία. Είναι καλό να ασκούμε την φιλανθρωπία τακτικά και όχι ευκαιριακά. Πρέπει ένα πόσο από το μηνιαίο μας εισόδημα όσο μικρό και να είναι να το διαθέτουμε σε φιλανθρωπικές δράσεις. Μπορούμε να δίνουμε επίσης τροφή, ρούχα ή αν μπορούμε και να προσφέρουμε υπηρεσία σε κοινωνικούς ή πνευματικούς συλλόγους. Η φιλανθρωπία είναι μια άποψη της ανιδιοτελούς υπηρεσίας προς την ανθρωπότητα.
~~~   ~~~   ~~~
Υπάρχουν και άλλες πρακτικές που θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας, όπως  για παράδειγμα η λατρεία, η επανάληψη επιβεβαιώσεων, η αυτοέρευνα, ή οποιαδήποτε άλλη πρακτική γνωρίζετε και θεωρείτε ότι είναι σημαντική για εσάς. 

Ο καθένας θα φτιάξει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με την αντίληψη του, την εμπειρία του, τις δυνατότητες του, το διαθέσιμο χρόνο του, την ιδιοσυγκρασία του και το πεπρωμένο του.

Λεπτομέρειες για το πως φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα διαβάστε στο άρθρο:  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ

ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΕΙΤΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ
  • ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΛΑΨΩ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ
  • ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
  • ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΓΝΟΣ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ.
  • ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΑΣ ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΣΙΤΑΝΑΝΤΑ (ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ -ΑΛΗΘΕΙΑ -ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ)
  • ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ, ΑΘΑΝΑΤΟ, ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΟ ΘΕΪΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ή ΜΠΡΑΧΜΑΝ ΙΔΙΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΤΑ
  • ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΑΝΑΠΝΟΗ
  • ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΠΛΟΥΣΙΟ ή ΦΤΩΧΟ, ΑΜΑΡΤΩΛΟ ή ΑΓΙΟ, ΛΕΥΚΟ ή ΕΓΧΡΩΜΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΛΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΡΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΕΊΝΑΙ ΥΨΙΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΕΊΝΑΙ ΥΨΙΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ
  • Η ΠΡΩΤΗ ΣΚΕΨΗ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑΤΕ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ. ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ, ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ.
Όσες φορές και αν πέσω όσες φορές και αν κάνω λάθος δεν χάνω το χρόνο μου σε αρνητικότητες, αμφιβολίες, ενοχές κ.λπ. Συνεχίζω την προσπάθεια μου αλλάζοντας και εξαλείφοντας από το νου και την καρδιά μου ότι με εμποδίζει να εφαρμόσω τους παραπάνω στόχους.

Ο Θεός να σας δίνει δύναμη να προχωρήσετε και να πετύχετε τον ύψιστο στόχο της ζωής !

 Μπορείτε να διαβάσετε επίσης τις παρακάτω αναρτήσεις