Thursday, September 27, 2012

Η δύναμη της προσευχής ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

Η προσευχή είναι ένα μέσο για να επικοινωνούμε άμεσα με τον Θεό. Η προσευχή είναι ένα μέσο για να τροποποιήσουμε την εσωτερική και την εξωτερική μας κατάσταση. Έχει τεράστια δύναμη και μπορεί να μας βοηθήσει σε κάθε περίπτωση και σε οποιοδήποτε πρόβλημα της ζωής ή της πνευματικής μας εξέλιξης. Μπορούμε να επιτύχουμε πράγματα τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή φαινόταν αδύνατο. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις που θα έπρεπε να περάσουμε κάποια δοκιμασία για κάποιο καρμικό λόγο  μπορεί να μην αλλάξει τα πράγματα εξωτερικά, αλλά θα μας ανακουφίσει και θα μας δώσει κουράγιο και εσωτερική δύναμη να προχωρήσουμε εμπρός.
Η αποτελεσματικότητα της προσευχής σχετίζεται με την πίστη μας, από το πόσο απλοί και ειλικρινείς είμαστε και το πόσο ζητάμε μέσα από τη καρδιά μας και με βαθιά συγκέντρωση αυτό που θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί.
Η αποτελεσματικότητα της προσευχής εξαρτάται επίσης από τη δύναμη της σκέψης και του συναισθήματός μας και από την βεβαιότητα (πίστη) ότι θα πραγματοποιηθεί.
Ακόμη και αν τα  είχαμε όλα και αν δεν μας έλειπε τίποτε θα έπρεπε να προσευχόμαστε γιατί η προσευχή είναι μια δημιουργία.

Η πραγματική δημιουργία γίνεται στους εσωτερικούς κόσμους 
Η πραγματική δημιουργία γίνεται στους εσωτερικούς κόσμους και ότι βλέπουμε σαν δημιουργία στον φυσικό κόσμο δεν είναι παρά μια αντανάκλαση του εσωτερικού κόσμου. Όλα τα πράγματα συμβαίνουν στον νοητικό μας κόσμο και στη συνέχεια αποκρυσταλλώνονται στο φυσικό. Αν είμαστε παρατηρητικοί και μπορούσαμε να δούμε τι συμβαίνει στο νου μας θα γνωρίζαμε τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον μας.
Αν τροποποιήσουμε το νοητικό μας κόσμο αυτό θα αλλάξει και την κατάσταση στον εξωτερικό κόσμο. Αυτό που βιώνουμε τώρα στο παρόν εσωτερικά και εξωτερικά είναι το αποτέλεσμα των σκέψεων και των πράξεων μας στο παρελθόν. Αυτό που θα ζήσουμε στο μέλλον θα είναι το αποτέλεσμα των σκέψεων και των πράξεων του παρόντος.
Αν συστηματικά εργαστούμε για την τροποποίηση του νοητικού μας κόσμου, μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον μας σύμφωνα με τη θέληση μας. Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι οι αλλαγές στο νου θα προηγηθούν και στη συνέχεια θα αποκρυσταλλωθούν και στο φυσικό κόσμο.

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Η άγνοια, οι αμφιβολίες, οι παλιές συνήθειες, η έλλειψη αποφασιστικότητας και θάρρους, η έλλειψη πίστης, η έλλειψη υπομονής, επιμονής και σταθερότητας στην προσπάθεια, η αδράνεια είναι οι βασικότερες αιτίες για την παθητική στάση απέναντι στη ζωή και τον εαυτό μας. 

                                      Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ
                                                                   by Swami Sivananda

Swami Sivananda
Η αληθινή προσευχή δημιουργεί ένα σύνδεσμο με τον Θεό που είναι η προσωποποίηση όλων των δυνάμεων και των αρετών. Με την προσευχή οι δονήσεις του Θεού μας εξαγνίζουν, μας φωτίζουν, μας θεραπεύουν, αποκαθιστούν την αρμονία και αυτή η κατάσταση επενεργεί και σε όλους αυτούς που μας περιβάλλουν τους επηρεάζει και έτσι μπορεί να αλλάξει κάτι μέσα σε αυτούς.
Είναι σίγουρο ότι η προσευχή μας εισακούεται όταν γίνεται μέσα σε βαθιά σιωπή με συγκεντρωμένο νου και μέσα από την καρδιά μας. Από εκεί και πέρα ας έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό ότι θα μας δώσει το καλύτερο για μας. Είναι σίγουρο ότι αυτός μας δίνει αυτό που χρειαζόμαστε και όχι αυτό που νομίζουμε εμείς ότι έχουμε ανάγκη.
Η δύναμη της προσευχής είναι απερίγραπτη. Η δόξα της είναι ανείπωτη.
Προσευχήσου στο Θεό για αγνότητα, αφοσίωση, φως και γνώση. Προσευχήσου με όποιο τρόπο σου αρέσει. Γίνε τόσο απλός όπως τα παιδιά. Άνοιξε διάπλατα τις κάμαρες της καρδιάς σου. Θα επιτύχεις  τα πάντα.

Η προσευχή έχει τεράστια επίδραση. Ο Μαχάτμα Γκάντι ήταν ένας μεγάλος θιασώτης της προσευχής, εάν η προσευχή είναι ειλικρινής και εάν προέρχεται από τα βάθη της καρδιάς σου, θα λειώσει αμέσως την καρδιά του Κυρίου.
Βάλε τα δυνατά σου να παραμείνεις ήρεμος και γαλήνιος στις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες της ζωής. Προσευχήσου με θέρμη από τα βάθη της καρδιάς σου και περίμενε. Η βοήθεια είναι προορισμένο να έρθει. Να έχεις σταθερή, τέλεια και εστιασμένη πίστη στο Θεό.
Προσευχήσου στον παντοδύναμο Κύριο για βοήθεια και καθοδήγηση. Δίψασε για την Χάρη Του. ¶Βάλ ΤοποθέτησεΕναπόθεσε την εμπιστοσύνη σου σε Αυτόν. Μην ταρακουνιέσαι από τις δυσκολίες. Οι δυσκολίες δυναμώνουν τη θέλησή σου και αυξάνουν τη δύναμη αντοχής σου και στρέφουν το νου σου προς το Θεό. Θα σε καθοδηγήσει σε όλες τις δραστηριότητές σου.

Η προσευχή πρέπει να είναι ένα κομμάτι της καθημερινής σου ζωής. Το πρώτο πράγμα όταν ξυπνάς το πρωί, όταν τρως το γεύμα σου την ώρα του φαγητού, τις βραδινές ώρες και πριν κοιμηθείς στο κρεβάτι.
Προσευχήσου για ορθή γνώση, δύναμη θέλησης και αγνότητα καρδιάς. Προσευχήσου για πνευματική φώτιση.
Προσευχήσου για την ευημερία των άλλων. Προσευχήσου για ειρήνη και καλή θέληση στον κόσμο. Προσευχήσου στον Θεό να σου παράσχει ισορροπία στον νου και συμπόνια στη καρδιά. Προσευχήσου για δύναμη στον χαρακτήρα και ελευθερία από κακεντρέχεια. Προσευχήσου για επιτυχία στην καλλιέργεια των αρετών.
Η προσευχή είναι ένα μέσο για αυτοκαλλιέργεια. Χωρίς προσευχή δεν μπορείς να έχεις δύναμη να κάνεις πνευματική άσκηση πλήρως μέσω τη προσωπικής προσπάθειας. Η προσωπική προσπάθεια στηρίζεται με την προσευχή, αν και χωρίς προσπάθεια (χωρίς να εργαστούμε) η προσευχή είναι κούφια και άδεια. Είναι σαν να ζητάει κάποιος το μισθό  του χωρίς να έχει κάνει καμία εργασία. Προσευχήσου και συνέχισε επίμονα στο πνευματικό μονοπάτι φιλόπονα. Αυτό είναι που ζητείται.
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
 Προσευχή είναι να στηρίζεσαι  στο Θεό για βοήθεια όταν είσαι σε δύσκολη θέση.
Προσευχή είναι να ζητάς από το Θεό φώτιση.
Προσευχή είναι να επικοινωνείς με το Θεό, μέσω ειλικρινούς αφοσίωσης.
Προσευχή είναι να ζητάς ειρήνη από τον Θεό όταν η ψυχή είναι ανήσυχη.
Προσευχή είναι να παραδοθείς στο Θεό ολοκληρωτικά.
Προσευχή είναι να δίνεται μια ευκαιρία στο Θεό να ανακουφίσει  τον πιστό.
Προσευχή είναι να συνάπτεις φιλία με  το Θεό.
Προσευχή είναι να συνχωνεύεις το νου και το εγώ σε σιωπή στο Θεό.
Προσευχή είναι να ευχαριστείς το Θεό για όλες τις ευλογίες Tου.
Προσευχή είναι να προσδοκάς, ο Θεός να αποφασίσει τι είναι το καλύτερο για σένα όταν είσαι σε δίλημμα.
Προσευχή είναι να ζητάς από το Θεό για αγνότητα στην καρδιά και να κάνει να κατοικήσεις σε Αυτόν για πάντα. 
 ~ Σουάμι Σιβανάντα


  Η Συμπαντική προσευχή από τον Σουάμιμ Σιβανάντα


UNIVERSAL PRAYER

ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ  

O Adorable Lord of Mercy and Love !
Salutations and prostrations unto Thee.
Thou art Omnipresent, Omnipotent and Omniscient.
Thou art Existence-Consciousness-Bliss Absolute.
Thou art the Indweller of all beings.
Ω αξιολάτρευτε Κύριε της αγάπης και του ελέους!
Σε χαιρετίζουμε και υποκλινόμαστε σε σένα.
Είσαι Πανταχού Παρών, Παντοδύναμος και Παντογνώστης.
Είσαι Απόλυτη Ύπαρξη-Απόλυτη Συνειδητότητα-Απόλυτη Ευδαιμονία.
Εσύ κατοικείς στο εσωτερικό όλων των όντων.

Grant us an understanding heart,
Equal vision, balanced mind,
Faith, devotion and wisdom.
Grant us inner spiritual strength
To resist temptation and to control the mind.
Free us from egoism, lust, greed, hatred, anger and jealousy.
Fill our hearts with divine virtues.
Δώσε μας μια συμπονετική καρδιά,
ίσια όραση, ισορροπημένο νου,
πίστη, αφοσίωση και σοφία.
Δώσε μας εσωτερική πνευματική δύναμη,
για να αντισταθούμε στους πειρασμούς και να ελέγξουμε του νου.
Ελευθέρωσε μας από τον εγωισμό, την λαγνεία, την απληστία,
το μίσος, τον θυμό και την ζήλια.
Γέμισε τις καρδιές μας με θεϊκές αρετές.

Let us behold Thee in all these names and forms.
Let us serve Thee in all these names and forms.
Let us ever remember Thee.
Let us ever sing Thy glories.
Let Thy Name be ever on our lips.
Let us abide in Thee for ever and ever.
Είθε να σε βλέπουμε σε όλα τα ονόματα και  τις μορφές
Είθε να σε υπηρετούμε σε όλα τα ονόματα και  τις μορφές
Είθε να σε  θυμόμαστε πάντοτε.
Είθε να τραγουδούμε πάντοτε τις δόξες σου.
Είθε το όνομα σου να είναι πάντοτε στα χείλη μας.
Είθε να κατοικούμε σε εσένα για πάντα.

Om Shanti, Shanti, Shanti !!!
Ομ, Ειρήνη , Ειρήνη, Ειρήνη !!!